Ειδήσεις

Με το μορφωτικό επίπεδο συνδέεται η μυωπία

Όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο κάποιου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιβάρυνση για την όρασή του, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο

Ophthalmology.

Οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Νόρμπερτ Πφάιφερ, υποστηρίζουν ότι όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο αυξάνεται η μυωπία του. Μάλιστα, η μόρφωση φαίνεται να επηρεάζει την σοβαρότητα της μυωπίας, περισσότερα από τα σχετιζόμενα με την όραση γονίδια.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 4.658 άτομα, 35 - 74 ετών.

Το ποσοστό μυωπίας μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν ξεπερνούσε το 24%, ενώ στους αποφοίτους Λυκείου και επαγγελματικών σχολών ήταν 35% και στους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ήταν 53%.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, η μυωπία αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια που περνάει κανείς στα θρανία. Κάθε πρόσθετος χρόνος επιμόρφωσης αυξάνει κατά μέσο όρο το ποσοστό μυωπίας.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις επιπτώσεις 45 γενετικών παραγόντων, αλλά διαπίστωσαν ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει πολύ μικρότερο ρόλο, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, στο βαθμό μυωπίας που έχει κάποιος.

Η μυωπία, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση επηρεάζοντας την οξύτητα της μακρινής όρασης μας. Η παθολογική μυωπία συνιστά μείζονα αιτία δυσχέριας της όρασης και εν καιρώ μπορεί να συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές, όπως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς φακού, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο πρόωρος καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο κανείς βγαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον και εκτίθεται στον ήλιο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μυωπίας. Για τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα, τα μάτια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοντινές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση και παρακολούθηση οθονών κάθε είδους (τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητού κ.α.). Όπως επεσήμαναν οι γερμανοί ερευνητές, αυτό ισχύει ως συμβουλή ιδιαίτερα για τους φοιτητές που περνούν πολλές σε κλειστούς χώρους, στο σπίτι και στις σχολές τους.

Σχόλια