Ειδήσεις

Ύποπτος για μαύρη εργασία ο Νομός Λασιθίου

Στο "στόχαστρο" του υπουργείου Εργασίας για εκτεταμένη "μαύρη" εργασία στον τουρισμό έχει μπει ο νομός Λασιθίου μαζί με το κέντρο της Αθήνας, την ανατολική Αττική, τον Πειραιά, την Κω και την Αχαΐα.

Η στοχοποίηση δεν έχει γίνει τυχαία αλλά μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", που παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τη ροή προσλήψεων, απολύσεων και παραιτήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Για τις παραπάνω περιοχές παραδόξως καταγράφεται, αν και στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, με αυξημένη τουριστική κίνηση, αρνητικό ισοζύγιο απολύσεων-προσλήψεων, γεγονός που χτύπησε καμπανάκι στο υπουργείο, με αποτέλεσμα να διαταχθούν επειγόντως εξονυχιστικοί έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ιδίως σε επιχειρήσεις εστίασης. Έλεγχοι βέβαια που αποτελεί ερώτημα πώς ακριβώς θα γίνουν, αν αναλογιστεί κανείς πως όλο το νομό Λασιθίου - όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μανόλης Πεπόνης - καλύπτει ένας μόνο επιθεωρητής εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η διαταγή που δόθηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτσης προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) είναι να προβούν άμεσα σε έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους για αδήλωτη εργασία στις συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή της Αθήνας, της ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Κω, της Αχαΐας και του Λασιθίου.  

Οι θέσεις

Και αυτό γιατί η αποτύπωση του ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων για την προχθεσινή ημέρα ήταν αρνητική στο σύνολο της χώρας - κατά 915 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 506 σε επιχειρήσεις εστίασης.

Ειδικότερα στο νομό Λασιθίου οι θέσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 26. Αντίστοιχα στον κεντρικό τομέα Αθηνών κατά 261, στην Αχαΐα κατά 212, στην ανατολική Αττική κατά 186, στον Πειραιά κατά 78 και στην Κω κατά 18. Για το λόγο αυτό εξετάστηκε η γεωγραφική και κλαδική κατανομή των απολύσεων.

Έτσι, εντοπίστηκαν περιοχές όπου αρνητικές ροές και αυξημένες απολύσεις - και μάλιστα σε επιχειρήσεις εστίασης - δε δικαιολογούνται καταρχήν από την αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρείται σε όλη την επικράτεια και από τον ιδιαίτερο τουριστικό χαρακτήρα αυτών.

Οι έλεγχοι

Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε η στοχευμένη διενέργεια έκτακτων ελέγχων σε επιχειρήσεις των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, «με το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", κάθε περιοχή, κάθε κλάδος και κάθε επιχείρηση βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου. Έδωσα εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου να διενεργήσουν εκτεταμένους και διεξοδικούς ελέγχους στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητες αρνητικές ροές στο ισοζύγιο απασχόλησης.

Τονίζω για άλλη μία φορά ότι δεν είναι πλέον αποδεκτή - ούτε από την Πολιτεία ούτε από την κοινωνία - καμία παραβατική συμπεριφορά στην αγορά εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τέτοια καταχρηστική πρακτική από ασυνείδητους εργοδότες με τον πλέον αυστηρό και αποτελεσματικό τρόπο».

Αστραπιαία

Αν μη τι άλλο, η χθεσινή εξέλιξη, με μια πρώτη ματιά, κρίνεται θετική και γεννά ελπίδες και για το μέλλον. Διότι, πράγμα ασυνήθιστο ομολογουμένως, είχαμε μια αστραπιαία αντίδραση του υπουργείου απέναντι σε μια παράδοξη εικόνα για την εργασία που έδωσαν τα ηλεκτρονικά στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη". Βεβαίως, πολύ καλά κάνει και το ψάχνει το υπουργείο, αλλά αποτελεί ερωτηματικό αν είναι τέτοιας κλίμακας, όπως παρουσιάζεται, η παρανομία . Διότι πραγματικότητα - με βάση την εικόνα για το νομό Λασιθίου που δίνουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αλλά και το Εργατικό Κέντρο - είναι πως υπάρχει πολύς κόσμος, πολύς τουρισμός, που όμως δεν καταναλώνει. Ο τζίρος δηλαδή και τα έσοδα στις επιχειρήσεις εστίασης και γενικότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις στο νομό Λασιθίου είναι δυσανάλογα των αφίξεων, λόγω κυρίως του all inclusive...

Μ. ΠΕΠΟΝΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

«Θετικό, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα»

Για καλοδεχούμενη κίνηση, που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί, έκανε λόγο στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, που δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη γενικότερη στάση του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του τουρισμού.

«Θεωρώ σημαντικό ότι αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες του πληροφοριακού συστήματος, καθώς και ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση για ελέγχους.

Κάθε έλεγχος για "μαύρη" εργασία είναι ασφαλώς θετική εξέλιξη . Βεβαίως, μου κάνουν εντύπωση κάποια πράγματα. Μου κάνει εντύπωση το πώς ένα σύστημα, που σήμανε συναγερμό για το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων, δεν μπορεί να διαπιστώσει, να ανακαλύψει όχι μόνο τη "μαύρη" εργασία, αλλά όλα τα κακώς κείμενα στο χώρο των εργαζομένων του τουρισμού. Τους μισθούς πείνας, τα 10ωρα και 12ωρα που αναγκάζονται να "χτυπούν" οι εργαζόμενοι.

Πολύ καλά λοιπόν πράττει και προχωρά σε ελέγχους το υπουργείο στις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά καλό θα ήταν να ρίξει το βάρος και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Βεβαίως, η έννοια των ελέγχων είναι σχετική. Διότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε για όλο το νομό Λασιθίου υπάρχει ένας μόνο επιθεωρητής εργασίας. Οπότε για ποιο "σαφάρι" ελέγχων μιλάμε ακριβώς;», σχολίασε ο κ. Πεπόνης.

Του Μπάμπη Σαββίδη

.

Σχόλια