default-image

ΔΝΤ: Διαχωρίζει τις μεταρρυθμίσεις από τις μειώσεις μισθών

Οικονομία
ΔΝΤ: Διαχωρίζει τις μεταρρυθμίσεις από τις μειώσεις μισθών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες «ελλειμματικές» οικονομίες της ευρωζώνης, όχι όμως απαραίτητα μέσω απελευθέρωσης των μισθών προς τα κάτω, τονίζει νέα έκθεση αναλυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι αναλυτές σύμφωνα με το Σκάϊ.gr  σημειώνουν πως η κατάργηση των φραγμών σε μειώσεις μισθών θα μπορούσε μεν να επιταχύνει την προσαρμοστικότητα στην αγορά εργασίας και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι η πτώση των εισοδημάτων θα έπληττε τη ζήτηση και την επιστροφή της «εσωτερικής ισορροπίας» σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία.

Αντίθετα, οι αναλυτές προτείνουν τη μείωση των φόρων που παρακρατούνται από μισθούς, και συνεπώς την αύξηση των καθαρών αποδοχών, αλλά και την παράλληλα αύξηση των φόρων στην κατανάλωση.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ σημειώνουν πως η έως τώρα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα έχει γίνει «κυρίως» μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης, κι όχι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να ανακατανείμουν τους εργαζόμενους σε εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς αγαθών, με κύριο στόχο τη διευκόλυνση εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά. Οι αναλυτές τονίζουν πως η χαλάρωση των κανόνων λειτουργίας των επιχειρήσεων θα μπορούσε να μειώσει το κόστος λειτουργίας, δίχως να υπάρχει ανάγκη για περικοπές μισθών ή απολύσεις.

Υπογραμμίζουν μάλιστα πως τέτοιες διορθωτικές αλλαγές θα μπορούσαν, εμμέσως, να αυξήσουν την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, τη στιγμή που ως τώρα η μισθολογική προσαρμογή στη χώρα μας έχει γίνει «κυρίως» με «μειώσεις μισθών» χωρίς όμως να υπάρχει βελτίωση στην παραγωγικότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News