default-image

Υπερηχητικός πύραυλος έριξε το Boeing

Κόσμος
Υπερηχητικός πύραυλος έριξε το Boeing

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερηχητικός πύραυλος κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing πάνω από την ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times» που επικαλείται εμπειρογνώμονες που μελέτησαν τα σημάδια που φέρουν συντρίμμια του αεροσκάφους.

Με την διεθνή κοινότητα να περιμένει τα αποτελέσματα της αποκωδικοποίησης των «μαύρων κουτιών» που βρίσκονται ήδη στα χέρια εμπειρογνωμόνων της Μαλαισίας, συνεχίζεται από τη Μόσχα και το Κίεβο το «πινγκ πονγκ» ευθυνών με τη ρωσική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι ουκρανικό μαχητικό βρίσκεται πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους και τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να διατυμπανίζουν ότι πυρά φιλορώσων αυτονομιστών κατέρριψαν το Boeing.

Σε διπλωματικό επίπεδο, σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, τα διεθνή ΜΜΕ προεξοφλούν ότι η Ρωσία θα απομονωθεί ακόμα περισσότερο.

Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης,ένα 24ωρο μετά την πρόταση που ψήφισε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας - και η Ρωσία-δίνοντας το πράσινο φως στην διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας.Σύμφωνα με την «Washington Post» και τη «Liberation», το ερώτημα είναι αν οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα εμφανιστούν αδίστακτοι απέναντι στη Μόσχα ανακοινώνοντας σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ή αν θα λάβουν υπόψη τους τις «καλές προθέσεις» του Βλαντιμίρ Πούτιν που συμφώνησε,χτες, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.  

Τα «μαύρα» κουτιά στα χέρια ειδικών της Μαλαισίας

Ο Αλεκσάντρ Μποροντάι,ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας παρέδωσε τα «μαύρα» κουτιά του μοιραίου Boeing της Malaysia Airlines σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία.

Η παράδοση έγινε σήμερα το πρωί στην πόλη του Ντόνετσκ.

Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι, ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Boeing.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».

Στο μεταξύ,οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα.

Η Μόσχα από την πλευρά της, ζήτησε η έρευνα να διεξαχθεί και να καθοδηγηθεί από την «διεθνή κοινότητα» και όχι από την Ουκρανία. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή της, η πρέσβειρα της Ρωσίας στην Κουάλα Λουμπούρ, Λιουντμίλα Βορόμπγιεβα, η Μόσχα ζητά η έρευνα να γίνει υπό την εποπτεία του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, είχε δηλώσει ότι το Κίεβο επιθυμεί η έρευνα να τεθεί υπό την αιγίδα της Ολλανδίας, της χώρας που είχε τα περισσότερα θύματα μεταξύ των επιβατών της πτήσης ΜΗ17.

Στο μεταξύ, τα τρένα ψυγεία που μεταφέρουν τις σορούς των θυμάτων της μοιραίας πτήσης βρίσκονται στο Χάρκοβο, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, όπου βρίσκεται ήδη ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας, με το οποίο ταξίδεψαν ολλανδοί ειδικοί, ιατροδικαστές και εμπειρογνώμονες.

 Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αναχωρήσει από την Ουκρανία η ειδική πτήση που θα μεταφέρει τις σορούς των επιβατών στην Ολλανδία.

Yπερηχητικός πύραυλος έριξε το Boeing:New York Times

Με βάση τα σημάδια που φέρουν συντρίμμια του αεροσκάφους που εντοπίστηκαν από δύο δημοσιογράφους της αμερικανικής εφημερίδας,οι ειδικοί που μελέτησαν τις φωτογραφίες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, το Boeing με τους 298 επιβαίνοντες  η κατάρριψη του οφείλεται σε υπερηχητικό πύραυλο.

Τα συντρίμμια που φέρουν τα αποτυπώματα του υπερηχητικού πυραύλου εντοπίστηκαν αρκετά μακριά από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

Οι τρύπες που είναι ορατές στα συντρίμμια παραπέμπουν σε υψηλής ταχύτητας βλήμα, το οποίο πιθανότατα εκτοξεύτηκε από πύραυλο εδάφους- αέρος,θεωρία που στηρίξουν εξαρχής οι Αμερικανοί.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New York Times», ο υπερηχητικός πύραυλος εξερράγη σε κοντινή απόσταση από το αεροσκάφος,όπως προκύπτει από την ανάλυση των φωτογραφιών που προσκόμισαν οι δημοσιογράφοι στους ειδικούς.

Οι ζημιές στην εξωτερική επιφάνεια του αεροσκάφους ταιριάζουν με το αποτύπωμα που αφήνει ένας πύραυλος εδάφους- αέρος,τύπου "SA-11", γνωστός ως «Buk» στη Ρωσία ,τον οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί «υπ' αριθμόν ένα» ύποπτο για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι όπλα κρούσης και όχι αντιαεροπορικά ή αντιπυραυλικά.Το πλεονέκτημά τους συνίσταται κυρίως στην ταχύτητά τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News