Ειδήσεις

"Κεφαλικός" φόρος για τα σπασμένα του Ειδικού Λογαριασμού

"Κεφαλικός φόρος" άπαξ 350 ευρώ για όλα τα μέλη ΔΕΠ, αλλά και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης, με μορφή "ερανικού ρεφενέ", για πράξη καταλογισμού που βαραίνει 5 πανεπιστημιακούς (2 νυν και 3 πρώην) σε κακοδιαχείριση συμβάσεων ασφαλιστηρίων συμβολαίων με την Εθνική Ασφαλιστική μέσω του Εδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛ.ΚΕ.) του Πανεπιστημίου, προκαλεί ήδη αντιδράσεις μεταξύ των μελών ΔΕΠ αλλά και του διοικητικού προσωπικού. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η δεινή οικονομική θέση όλων των κατηγοριών εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο, με τις διαρκείς περικοπές στο Δημόσιο, για κάποιους η υπόθεση παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Όλα αυτά μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αφού τότε θα καταστεί ληξιπρόθεσμη η δεύτερη δόση ύψους 40 χιλιάδων ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί ως πρώτη δόση 30.134 ευρώ, ενώ η συνολική οφειλή που καταλογίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο προς τους 5 πανεπιστημιακούς προσωπικά από την περιουσία τους να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 225.173,43 ευρώ. που συνιστά έλλειμμα κατά την κρίση των δικαστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μάλιστα, για την πρώτη δόση της οφειλής, που έχει καταλογιστεί προσωπικά στους 5 πανεπιστημιακούς, μέλη ΔΕΠ ή διοικητικού προσωπικού έχουν ήδη καταβάλει 200 ευρώ από τα 350 και τώρα τους ζητείται να καταβάλουν άλλα 150, ενώ όσοι δεν έχουν καταβάλει τίποτα τούς ζητείται όλο το ποσό. Με επείγουσα ανακοίνωσή του προς τα μέλη του το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου, καλεί για καταβολή μέσα στον Ιούλιο 50 έως 100 ευρώ, ώστε να μην καταστεί η δόση καταλογισμού του Ιουλίου τουλάχιστον ληξιπρόθεσμη!

Υπόθεση Εθνικής Ασφαλιστικής

Πριν από 1,5 χρόνο η "Νέα Κρήτη" είχε αποκαλύψει την αποστολή καταλογισμού από τις οικονομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης προς τους υπαλλήλους του Π.Κ., προκειμένου να πληρώσουν αντίτιμο 350 ευρώ καταλογισμών διαχείρισης παλαιών ετών συμβάσεων ασφαλιστηρίων με την Εθνική Ασφαλιστική. Ο καταλογισμός αυτός αφορούσε στην ουσία κακοδιαχείριση μελών ΔΕΠ (καθηγητών), που ήταν υπεύθυνοι στον ειδικό λογαριασμό του Π.Κ.

Οι αποφάσεις αυτές προφανώς και με τα δεδομένα της εποχής (1996-97) δεν είχαν παρατυπίες, αλλά το ερώτημα που δεν απαντήθηκε κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν πώς εγκρίθηκαν από τη Σύγκλητο χωρίς προϋπολογιζόμενο κόστος και επιβάρυνση συγκεκριμένων λογαριασμών, καθώς ουδέποτε ζητήθηκε αντίτιμο από τους ασφαλισμένους (υπαλλήλους; Μέλη ΔΕΠ; Πόσοι ήταν και έναντι ποιων ποσών;). Υπάρχουν προφανώς αποφάσεις διαχειριστικών οργάνων, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν καταπέλτης στην απόφασή του για το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, όταν ο ΕΛΚΕ δε νομιμοποιούνταν πλέον για την κάλυψη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, ως πράξη εκτός σκοπού του ΕΛΚΕ, προέκυψε το όλο έλλειμμα.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των διαχειριστικών ελέγχων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης ξεκίνησε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ήδη οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατέληξαν σε ομόφωνη αθωωτική απόφαση όλων των εμπλεκομένων και για όλες τις υποθέσεις, μετά από σχετική πρόταση του εισαγγελέα. Επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εκδώσει απαλλακτικές αποφάσεις για πολλούς καταλογισμούς, όπως για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου. Σε ένα μόνο ζήτημα το Ελεγκτικό Συνέδριο παραμένει ανένδοτο: Στην πληρωμή ασφαλιστηρίου συμβολαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, για πρόσθετη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η ασφάλιση αυτή αποφασίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου το 1996 και άρχισε να υλοποιείται από την Επιτροπή Ερευνών το 1997.

Τα 5 εγκαλούμενα μέλη ΔΕΠ, στα οποία έγιναν προσωπικά οι καταλογισμοί, φέρονται να συμφώνησαν το 2000 και το 2001 στην ανανέωση των ασφαλιστικών συμβολαίων, πράξη κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο παράτυπη. Το Ελεγκτικό Συνέδριο απαιτεί με την απόφασή του από 2 νυν και 3 πρώην μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης να καταβάλουν προς το ελληνικό Δημόσιο από την προσωπική τους περιουσία το συνολικό ποσό των 225.173,43 ευρώ που συνιστά έλλειμμα κατά την κρίση των δικαστών. Από το ποσό αυτό καταβλήθηκαν ήδη 30.134 ευρώ που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Έως το τέλος Ιουλίου 2014 θα καταστούν ληξιπρόθεσμα άλλα 40.000 ευρώ.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Οι 5 ζητούν «πανεπιστημιακό ρεφενέ» για τον καταλογισμό

Μόλις την περασμένη εβδομάδα τόσο μεταξύ των μελών ΔΕΠ, όσο και μεταξύ του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, διακινήθηκε επιστολή με ημερομηνία 30-06-2014, την οποία υπογράφουν τα 5 νυν και πρώην μέλη ΔΕΠ στα οποία έχει γίνει προσωπικά ο καταλογισμός του συνολικού ποσού των 225.173,43 ευρώ. Σε αυτή οι κύριοι Δημήτρης Κυρτάτας, Νίκος Μοσχονάς, Χρήστος Νικολάου, Χαράλαμπος Σαββάκης και Δημήτρης Πλουμπίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδακτικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους

Θέμα: Υπόθεση καταλογισμών σε βάρος μελών ΔΕΠ που υπηρέτησαν στον ΕΛΚΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η υπόθεση των διαχειριστικών ελέγχων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ξεκίνησε το 2001, συνεχίζεται. Ευτυχώς οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατέληξαν σε ομόφωνη αθωωτική απόφαση όλων των εμπλεκομένων και για όλες τις υποθέσεις, μετά από σχετική πρόταση του εισαγγελέα. Επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εκδώσει απαλλακτικές αποφάσεις για πολλούς καταλογισμούς, όπως για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου. Σε ένα μόνο ζήτημα το Ελεγκτικό Συνέδριο παραμένει ανένδοτο: Στην πληρωμή ασφαλιστηρίου συμβολαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, για πρόσθετη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η ασφάλιση αυτή αποφασίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου το 1996 και άρχισε να υλοποιείται από την Επιτροπή Ερευνών το 1997, ενώ τα εγκαλούμενα μέλη ΔΕΠ συμφώνησαν το 2000 και το 2001 στην απλή ανανέωση των ασφαλιστικών συμβολαίων, για τα οποία έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε διατυπωθεί ούτε υπόνοια παρατυπίας (σημειωτέον ότι η απόφαση της Συγκλήτου είχε ληφθεί επειδή μέχρι τότε την ασφάλιση των μελών του Πανεπιστημίου κάλυπτε από δικά του κονδύλια το ίδιο το Πανεπιστήμιο και η κάλυψη αυτή δεν είχε ισχύ παρά μόνο στο νομό που υπηρετούσε καθένας).

Το Ελεγκτικό Συνέδριο απαιτεί από 2 νυν και 3 πρώην μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης να καταβάλουν προς το ελληνικό Δημόσιο από την προσωπική τους περιουσία το συνολικό ποσό των 225.173,43 ευρώ που συνιστά έλλειμμα κατά την κρίση των δικαστών. Από το ποσό αυτό καταβλήθηκαν ήδη 30.134 ευρώ που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Έως το τέλος Ιουλίου 2014 θα καταστούν ληξιπρόθεσμα άλλα 40.000 ευρώ.

Εφόσον η συγκεκριμένη δαπάνη κρίθηκε εκτός σκοπού, οι εγκαλούμενοι ζήτησαν τη συνδρομή όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, και ιδίως όσων είχαν πάρει μέρος στο ασφαλιστικό πρόγραμμα και είχαν ωφεληθεί από αυτό. Συγκεντρώθηκε έτσι ένα απόθεμα 62.816 ευρώ, από το οποίο αντλήθηκαν τα πρώτα 30.134 ευρώ.

Οι υπογραφόμενοι ευχαριστούν θερμά όσους έχουν ανταποκριθεί. Εφόσον το ποσό που αναλογεί σε καθέναν είναι 350 ευρώ, παρακαλούν όσους δεν το έχουν καταβάλει ή όσους έχουν καταβάλει μόνο 200 ευρώ να σπεύσουν να ανταποκριθούν στη μεγάλη αυτή πρόκληση (αν δεν καταβληθεί εγκαίρως το νέο ποσό, θα αρχίσουν να τρέχουν και φόροι υπερημερίας)... Παρακαλούνται θερμά οι πρόεδροι των Τμημάτων και οι διευθυντές των υπηρεσιών να προωθήσουν την επιστολή αυτή και στους συναδέλφους που υπηρέτησαν το 2001-2002 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχουν ήδη αποχωρήσει».

Η σιωπή της διοίκησης

Σημειώνεται πάντως ότι, παρά τον αναβρασμό αλλά και την κινητικότητα για την υπόθεση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την ώρα η διοίκηση ενός εκ των κορυφαίων ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας ανά την Ευρώπη επίσημη θέση δεν έχει πάρει, ούτε προφορικώς ούτε εγγράφως. Τόσο η Πρυτανεία, όσο και το Συμβούλιο Διοίκησης μέχρι στιγμής σιωπούν.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών

Αντίθετα, ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών του Πανεπιστημίου με ανακοίνωση του Δ.Σ. στις 17 Ιουλίου ζητάει τουλάχιστον να καταβληθεί ένα ποσό από 50 έως 100 ευρώ ώστε να καλυφθεί η ληξιπρόθεσμη δόση του Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

«Αγαπητοί συνάδελφοι. Με την από τις 30/6/2014 επιστολή τους, πέντε καθηγητές (οι συνάδελφοι Δημήτρης Κυρτάτας, Νίκος Μοσχονάς, Χρήστος Νικολάου, Χαράλαµπος Σαββάκης και ?ημήτρης Πλουµπίδης), που διετέλεσαν µέλη του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και στους οποίους έχει γίνει καταλογισμός για την πληρωμή µέσω ΕΛΚΕ ασφαλιστηρίου συμβολαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, για πρόσθετη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης (σύνολο 225.173,43 ευρώ), ζητούν τη συνδρομή των µελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για την πληρωμή συνολικά του ποσού αυτού και κατεπειγόντως για την αποπληρωμή της δόσης Ιουλίου 2014, όπου θα καταστούν ληξιπρόθεσμα 40.000 ευρώ.

Το ?.Σ. στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου 2014 αποφάσισε να ζητήσει από τα µέλη του και συνολικά από όλους τους καθηγητές και λέκτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης µία συνδρομή 50-100 ευρώ για να καλυφθεί τουλάχιστον το ποσό της δόσης Ιουλίου. Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Ανάλογα µε την πορεία της υπόθεσης, πιθανόν να επανέλθουμε ζητώντας τη συνδρομή σας για την αποπληρωμή ολόκληρου το ποσού που έχει καταλογιστεί, δεδομένου ότι θεωρούμε και είμαστε σίγουροι ότι συμφωνείτε ότι δεν είναι σωστό να επιβαρυνθούν οι συνάδελφοι µε το ποσό αυτό από την προσωπική τους περιουσία, µια και λειτουργούσαν κατ' εντολή των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

Για το ?.Σ.

Ο πρόεδρος, καθηγητής Χάρης Κατερινόπουλος.

Ο γραμματέας, καθηγητής Τάσος Φιλαλήθης».

Του Γιώργου Σαχίνη

Σχόλια