Ειδήσεις

Τα γενέθλια ενός δραστήριου συλλόγου

Στο βιβλίο του "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" ο Νίκος Καζαντζάκης αναφέρει: «Αυτό θα πει άνθρωπος: Να πονάς, ν' αδικιέσαι, να παλεύεις και να μην το βάνεις κάτω!».

Αυτός φαίνεται να είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Να ζει με ευχαρίστηση, να παλεύει και να μάχεται για τη ζωή, τους συνανθρώπους, τον τόπο του. Οι Αποστολιανοί ως "εργάτες" του τόπου τους χρόνια τώρα επιτελούν ένα σπουδαίο έργο που φαίνεται να σφραγίζει το παρελθόν με το παρόν και να δίνει ζωή σε έναν τόπο που κάποτε κινδύνεψε να ερημώσει. Αυτό οδήγησε σήμερα πολλούς Αποστολιανούς, που έφυγαν πριν από χρόνια από το χωριό τους, να επιστρέψουν στον τόπο τους.

Οι Αποστόλοι Πεδιάδας ανέκαθεν ήταν ένα χωριό με οικονομική ευημερία, το εμπόριο και η επεξεργασία δερμάτων και κεριού ανθούσαν και αυτό είχε ως συνέπεια οι κάτοικοί του να μπορούν να αφιερώνουν χρόνο και για τη μόρφωσή τους. Όμως, η πνευματική καλλιέργεια και η παιδεία στάθηκε αφορμή μετέπειτα το χωριό να χάσει νιους και νέες που πήγαιναν στις πόλεις να εργαστούν. Παρ' όλα αυτά όμως, το χωριό δεν απειλήθηκε με ερήμωση, μιας και οι κάτοικοι που έμεναν στο χωριό πάλεψαν και φρόντισαν να μπουν ξανά τα θεμέλια που θα οδηγούσαν στην πορεία του χρόνου τους νέους να επιστρέψουν.

Σήμερα το χωριό δείχνει να έχει την αίγλη του παλιού καλού καιρού. Νέοι και νέες παύουν να ζουν απομακρυσμένοι από τον τόπο τους. Σ' αυτό συνέβαλε καθοριστικά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστολιανών που από το 1994 εργάζεται ακούραστα και με αγάπη γι' αυτόν τον τόπο και τις αξίες του. Σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστολιανών γιορτάζει τα 20 συνεχή χρόνια προσπάθειας και εργασίας. Πέρασαν 20 γόνιμα χρόνια προσφοράς στο χωριό. Αναδείχθηκε κάθε πτυχή και σύνδεση με το παρελθόν, η ανάπτυξη του τόπου παρουσιάζει πρόοδο, ενώ το μόνιασμα ανθρώπων με κοινό τόπο καταγωγής το χωριό Αποστόλοι φάνηκε πως ήταν ένα ακόμα ζητούμενο που υλοποιήθηκε. Οι πρωτοβουλίες και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι πολλές και αναμφισβήτητα συνέβαλαν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παράδοσης, της λαογραφίας, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου τους.

Η ανακαίνιση

Το παλιό πέτρινο και ερειπωμένο σχολείο του χωριού ανακαινίσθηκε με έξοδα του Πολιτιστικού Συλλόγου για να στεγάσει το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, ενώ οι ενέργειές του είναι ακόμα πολλές και πολύτιμες. Αναπαλαίωσε βυζαντινά μνημεία, ίδρυσε κοινοτική βιβλιοθήκη, εκτέλεσε εργασίες και μελέτες που στόχο είχαν τη διάσωση του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού ιστού του οικισμού των Αποστόλων. Μια από τις αξιόλογες προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου ήταν και η συμβολή του στην έκδοση του βιβλίου τα "Παραμύθια των Αποστόλων Πεδιάδος", λαϊκά παραμύθια που σώθηκαν με την προφορική παράδοση και κόντεψαν να ξεχαστούν. Έπειτα προσπάθειες όπως φεστιβάλ μαγειρικής, ποδηλατοδρομίες, τουρνουά τάβλι-ξερής-σκάκι, δεντροφυτεύσεις και πολλά ακόμα δίνουν φωνή στο χωριό Αποστόλοι, το χωριό που φαίνεται να έχει κρυμμένους πολλούς ακόμα πολιτιστικούς θησαυρούς.

 Το γλέντι

Σήμερα Δευτέρα 21 Ιουλίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστολιανών γιορτάζει τα 20 χρόνια προσπάθειας για ανάπτυξη. Γιορτάζει τα εικοστά γενέθλιά του και προσκαλεί στην αυλή του Συλλόγου, στις 8 το βράδυ, όλους όσοι θέλουν να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν μαζί τους. Στην παρέα των Αποστολιανών θα βρίσκονται αξιόλογοι μουσικοί καλλιτέχνες και χορευτές (Αντώνης Μαλιωτάκης, Νίκος Πετρουγάκης, Νεκτάριος Σαμόλης, Κωνσταντίνος Νοδαράκης, Βασίλης Δαμιανάκης, Ιάκωβος Πατεράκης, Μιχάλης Αλεφαντινός Βασίλης Καλομοίρης, Μάρω Καλογεράκη, Κωστής Διακαινισάκης, Νίκος Ζουραράκης, Αρτέμη Καλογερίδη, Μανόλης Καλογερίδης και Λαογραφικός Όμιλος "Λάζαρος κ. Μανόλης Χνάρης").

Της Βούλας Νεονάκη

Σχόλια