Ειδήσεις

Ελικόπτερο Erickson ζητούν οι φορείς του Ηρακλείου

Την ανάγκη ενίσχυσης της πυροπροστασίας του νησιού από αέρος με ελικόπτερα τύπου "Erickson", τα οποία είναι παντός καιρού, τόνισαν εμπλεκόμενοι φορείς στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα της αντιπυρικής περιόδου, με τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη να καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή πυρκαγιών από αμέλεια, καθώς η πρόληψη είναι το ζητούμενο αποτρέποντας εφιαλτικές καταστάσεις από την πύρινη λαίλαπα.

Οι πυροσβεστικές αρχές βρίσκονται επί ποδός με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Κρήτη καλώντας παράλληλα τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κρήτης έγινε ένας απολογισμός αλλά και καταγραφή των προβλημάτων της αντιπυρικής περιόδου.

Πρόσφατα, η πυροσβεστική δύναμη στο νησί ενισχύθηκε με 28 άνδρες, ωστόσο πέρα από τις επίγειες δυνάμεις και μέσα, κρίνεται απολύτως αναγκαία η ενίσχυση της πυροπροστασίας του νησιού από αέρος με ελικόπτερα "Erickson", όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου .

Ο κ. Κουκιαδάκης αναφερόμενος στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στη Κρήτη επεσήμανε: «Έχουμε και εδώ σημαντικές αδυναμίες, η Κρήτη για την κατάσβεση πυρκαγιών απαιτεί ελικόπτερα τύπου «Erickson» που είναι παντός καιρού σε αντίθεση με τα αεροπλάνα τύπου «Canadair» που δεν έχουν δυνατότητα να επιχειρούν όταν φυσάει. Και η Κρήτη τον Αύγουστο αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους λόγω των μελτεμιών…».

Πάντως, ο βαθμός ετοιμότητας και αντιμετώπισης πυρκαγιών κρίνεται μέχρι στιγμής, ως ικανοποιητικός από τις πυροσβεστικές αρχές, οι οποίες πρόσφατα έδωσαν μάχη με τις φλόγες σε δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Χανδρά Σητείας και στο Αντισκάρι.

Παράλληλα, τονίστηκε ανάγκη καθαρισμών δρόμων αλλά και οικισμών από δήμους και πολίτες καθώς όπως εξήγησε ο κ. Κουκιαδάκης δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη σύσκεψη, έγινε απολογισμός και καταγραφή των προβλημάτων της αντιπυρικής περιόδου από τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα: το πολιτικό προϊστάμενο πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Κρήτης-περιφερειακό σύμβουλο Αλέκο Ξωμεριτάκη, το διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Γιάννη Τζανοκωστάκη,  και τους εκπροσώπους των  δήμων της ΠΕ Ηρακλείου, της Πυροσβεστικής, των Σωμάτων Ασφαλείας, του ΕΚΑΒ, των εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουκιαδάκης μέχρι σήμερα, «εντός Καλοκαιριού, είχαμε αρκετά περιστατικά τα οποία τα προλάβαμε στην αρχή, αλλά δυστυχώς είχαμε και δυο μεγάλες πυρκαγιές μια στο Χανδρά Σητείας και μια στο Αντισκάρι με αρκετές ζημιές. Με ανησυχεί η έλλειψη πρόληψης που έχει να κάνει με καθαρισμούς, από τους δήμους, από τους πολίτες, ενώ και εμείς πάσχουμε λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης και μέσων».

Της Γεωργίας Μακάκη

Σχόλια