Ειδήσεις

Συνάντηση με φόντο τον ΒΟΑΚ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Στο γραφείο του πρωθυπουργού θα διαβιβαστεί από την Περιφέρεια Κρήτης, η τεχνική έκθεση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης για τον ΒΟΑΚ, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το νησί, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο φονικός και γερασμένος οδικός άξονας Κρήτης αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ενόψει και της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην τεχνική έκθεση που θα διαβιβαστεί στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ζητά επιπλέον κονδύλια για τη νέα προγραμματική περίοδο για την Κρήτη, για την οποία έχουν εγκριθεί 160 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης οι συνθήκες πλέον ωρίμασαν επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά θα γίνει, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής η ημερομηνία.

Πάντως, την ώρα που τοπική Αυτοδιοίκηση, Βουλευτές και φορείς τονίζουν την ανάγκη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο άκρως επικίνδυνο οδικό δίκτυο του νησιού, η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού δεν έχει προχωρήσει ακόμα.

Εντωμεταξύ, εκκρεμεί η εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού, με τον Γιάννη Πλακιωτάκη να δηλώνει ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ο ΒΟΑΚ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1965 και ολοκληρώθηκε, θεωρητικά το 1975.Αποτελεί έναν από τους πλέον επικίνδυνους οδικούς άξονες στην Ελλάδα.

500 νεκροί τα τελευταία 14 χρόνια στο ΒΟΑΚ

Από το 2000 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 1.500 άτομα στο οδικό δίκτυο της Κρήτης και οι 500 περίπου απ' αυτούς στο ΒΟΑΚ.

Από τα 313 χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ μόνο τα 35 χιλιόμετρα διαθέτουν διαχωριστικά στηθαία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόσφατα, στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης υποστήριζαν ότι είναι θέμα χρόνου η εκπόνηση μελετών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

δήλωση

Η άθλια κατάσταση του διευρωπαϊκού δικτύου της Κρήτης είχε αποτυπωθεί σε σχετική έρευνα που διεξήχθη στο νησί με τη συνδρομή ειδικού εξοπλισμένου οχήματος.

Σε σύνολο 403 χιλιομέτρων διευρωπαϊκού δικτύου της Κρήτης, τα 361 κρίνονται ως πολύ επικίνδυνα και με χρώμα κόκκινο ενώ τα υπόλοιπα 42 χιλιόμετρα εξαιρετικά επικίνδυνα, τα οποία αποτυπώνονται με μαύρο χρώμα σε σχετικό χάρτη.

Και ενώ οι αρμόδιοι ακόμη προσπαθούν να τρέξουν μελέτες και να εξασφαλίσουν χρήματα, η λίστα των θυμάτων της ασφάλτου ολοένα και μεγαλώνει.

Από τις αρχές του χρόνου, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 7 στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Της Γεωργίας Μακάκη

Σχόλια