default-image

Άνοιξαν τα καταστήματα την Κυριακή... αλλά αγορές "γιοκ"

Κρήτη
Άνοιξαν τα καταστήματα την Κυριακή... αλλά αγορές "γιοκ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνικό-καρμπόν για μια ακόμα Κυριακή, με ανοιχτή - βάσει υπουργικής απόφασης - την αγορά χθες σε Ηράκλειο και Χανιά, καθώς ναι μεν πολλά μαγαζιά άνοιξαν και υπήρχε κόσμος που κυκλοφορούσε, κυρίως βεβαίως τουρίστες, όμως το πρακτικό αντίκρισμα σε επίπεδο τζίρου και εσόδων για τους καταστηματάρχες ήταν και πάλι μικρό!

Και αυτή την Κυριακή μαζί με τους περιορισμένους καταναλωτές στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους εμφανίστηκαν και οι διαδηλωτές, με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ να καλούν εργαζόμενους και καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη στο μέτρο της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά τις κυριακάτικες αργίες.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ξεκάθαρα διχάσει την αγορά και την κοινωνία και που μάλλον δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες. Αυτό ακριβώς προκύπτει, άλλωστε, μέσα από την έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η οποία καταδεικνύει πως οι επτά ανοιχτές Κυριακές, από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά.

Η επιστολή

«Υπ' αυτήν την έννοια, η εμμονή στην πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών φαντάζει περισσότερο "ιδεοληψία" αξιωματούχων με δεμένα χέρια, παρά "πολιτική" που βασίζεται στη γνώση της πραγματικής οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική συνοδευτική επιστολή της ΕΣΕΕ με το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη της.

Παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, και παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, στο Ηράκλειο στην πλειονότητά τους οι καταστηματάρχες άνοιξαν χθες τα ρολά... Τα μαγαζιά έμειναν ανοιχτά από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, όπως προβλέπει δηλαδή η σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, αν και κάποιοι καταστηματάρχες έκλεισαν και νωρίτερα, βλέποντας τα έσοδα να εισρέουν με το σταγονόμετρο.

Διότι, ναι μεν το κέντρο δεν ήταν άδειο, αλλά, αντιθέτως, για τα δεδομένα της Κυριακής υπήρχε αρκετός κόσμος, ωστόσο η κίνηση περιορίστηκε περισσότερο στη βόλτα παρά στα ψώνια. Στην πλειονότητά τους μάλιστα οι περαστικοί ήταν ξένοι τουρίστες, με τους ντόπιους μάλλον να προτιμούν, παρά τα τερτίπια του καιρού, τις παραλίες...

Σε κάθε περίπτωση ο τζίρος, και αυτή τη φορά, δεν ανταποκρίθηκε στις ελπίδες και στις προσδοκίες των καταστηματαρχών.

Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει από την πλευρά της και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αναφέροντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν» τις Κυριακές δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας τους.

«Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 ευρώ το μήνα.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του εμπορίου σήμερα! Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί.

Η απόφαση αυτή είναι προάγγελος για το τι θα επακολουθήσει: παντελώς "ελεύθερη" και χωρίς όρια λειτουργία τις Κυριακές όλου του χρόνου, όλων των καταστημάτων και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο ότι κανείς μας δεν πάσχει από αγοραστικό χρόνο, αλλά από αγοραστική δύναμη, μιας και τα εισοδήματά μας έχουν λεηλατηθεί», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΗ.

Διαδήλωση

Έντονη ήταν η αντίδραση και από πλευράς Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και του ΠΑΜΕ. Με το άνοιγμα ακριβώς των καταστημάτων, στις 11 το πρωί, οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στο κέντρο της πόλης καλώντας τους εργαζόμενους να μην εργαστούν αλλά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να αντισταθούν στο μέτρο, το οποίο, όπως τόνισαν, βοηθά μόνο τις μεγάλες πολυθενικές εταιρείες.

«Η κυβέρνηση του εργασιακού μεσαίωνα κάνει ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Δε μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουμε, μας λείπουν τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσουμε», ήταν το μήνυμα, στο ίδιο μήκος κύματος, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Χανιά

Στα Χανιά, η χθεσινή ημέρα βρήκε τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά-κλειστά... Με το ρευστό στα ταμεία να παραμένει «παγωμένο». Την εικόνα στην αγορά συνέθεταν κάποια καταστήματα ανοικτά κυρίως στο κέντρο, αλλά με λίγο κόσμο να τα επισκέπτεται, ανοικτά καταστήματα πολυεθνικών και αλυσίδων που δραστηριοποιούνται και στα Χανιά, καθώς και σούπερ-μάρκετ. Από τις 11 το πρωί, όταν και άνοιξαν κάποια καταστήματα, μέλη του σωματείου εργαζομένων πραγματοποίησαν περιοδεία ενημερώνοντας τους εργαζόμενους ότι η Κυριακή είναι ημέρα αργίας, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίσουν την εργασία τους.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News