Ειδήσεις

"Κόκκινο" πένθος για τον Μπάμπη Γκολέμα

Σε ηλικία 82 ετών πέθανε το στέλεχος του ΚΚΕ Μπάμπης Γκολέμας. Πρόκειται για τον αγωνιστή, η ζωή του οποίου ενέπνευσε τον Παντελή Βούλγαρη και την αποτύπωσε στην κινηματογραφική ταινία του «Τα Πέτρινα Χρόνια».

Ο Μπάμπης Γκολέμας γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Ανάργυροι της Λάρισας το 1932, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Αρχές του 1954 οργανώθηκε στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ στη Λάρισα. Τον Αύγουστο του 1954 συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια από την ασφάλεια μένοντας όρθιος χωρίς να υποκύψει. Μετά από τριάμισι χρόνια που έμεινε υπόδικος, καταδικάστηκε με το νόμο 375 «περί κατασκοπίας» σε 15 χρόνια φυλακή.

 Αποφυλακίστηκε το 1966, πήγε στη Λάρισα και ανέλαβε διάφορες κομματικές χρεώσεις. Το 1969 πιάστηκε από την Ασφάλεια της Κυψέλης, όπου, αφού βασανίστηκε, έμεινε 1 μήνα στην απομόνωση. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή. Μέσα από τη φυλακή βοήθησε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ την περίοδο των διώξεων φυλακίστηκε και η γυναίκα του Ελένη, που ήταν έγκυος και γέννησε μέσα στη φυλακή το πρώτο τους παιδί. Η ζωή και η δράση τους αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία του Π. Βούλγαρη "Τα Πέτρινα Χρόνια".

Η κηδεία του θα γίνει τη σήμερα στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο της Ηλιούπολης και θα είναι πολιτική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια