default-image

Διαμαρτυρία στο Ηράκλειο για τις Κυριακές

Κρήτη
Διαμαρτυρία στο Ηράκλειο για τις Κυριακές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες αντιδράσεις στους κόλπους εργαζομένων και συνδικαλιστών προκαλεί το προαιρετικό άνοιγμα των Καταστημάτων σήμερα Κυριακή και στην πόλη του Ηρακλείου, από τις 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης για ανοιχτά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές 52 Κυριακές του χρόνου.

Η σχετική απόφαση συνεχίζει να προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις μερίδας εμπόρων σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν θα φέρει την οικονομική άνθηση στην αγορά αλλά αντιθέτως θα φέρει λουκέτα.

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ που κάλεσε τους εργαζόμενους να μην εργαστούν αλλά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να αντισταθούν στο μέτρο που μόνο πλήγμα μπορεί να επιφέρει, αφού όπως τόνισαν βοηθάει μόνο τις πολυεθνικές.

ΕΚΗ: «Όχι στους εργαζόμενους "σκλάβους"»

Σε ανακοίνωση του, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, αναφέρει τα παρακάτω.

«Ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος καθοδηγούμενος από την Κυβέρνηση αποφασίζουν για μια ακόμα φορά, με πρόσχημα την ανάπτυξη του Τουρισμού, στην πλήρη και χωρίς όρια κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Στην πραγματικότητα η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων καταστρέφοντας το μικρομεσαίο εμπόριο και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν» τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας.

· Κάνει τους εργαζόμενους σκλάβους! Τους καλεί να δουλέψουν δωρεάν για τους εργοδότες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, χωρίς πρόσθετο ρεπό, στο όνομα της Ανταγωνιστικότητας.

· Διαλύει την οικογενειακή και προσωπική ζωή όλων μας!

Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 ευρώ το μήνα.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του Εμπορίου σήμερα!

Η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί.

Το ΕΚΗ καλεί όλους τους εργαζόμενους και καταναλωτές του Ηρακλείου να στηρίξουν τους συναδέλφους μας στο εμπόριο, με την απουσία τους από τις αγορές την Κυριακή 20 Ιουλίου.

Η απόφαση αυτή είναι προάγγελος για το τι θα επακολουθήσει, παντελώς «ελεύθερη» και χωρίς όρια λειτουργία τις Κυριακές όλου του χρόνου, όλων των καταστημάτων και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο ότι κανείς μας δεν πάσχει από αγοραστικό χρόνο, αλλά από αγοραστική δύναμη, μιας και τα εισοδήματα μας έχουν λεηλατηθεί».

Αντιδράσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Δε μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουμε, μας λείπουν τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσουμε», αναφέρει σε ανακοίνωση της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η κυβέρνηση του εργασιακού μεσαίωνα κάνει ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Ήδη από την Κυριακή 13 Ιούλη στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αρχίζει η εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων για 52 Κυριακές το  χρόνο ενώ από την επόμενη άνοιξη το μέτρο θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι θα εργάζονται σε συνθήκες φυσικής και ψυχικής εξόντωσης καθώς στον κλάδο του εμπορίου εφαρμόζονται ήδη όλα τα αντεργατικά μέτρα των μνημονίων (ελαστικά ωράρια, ατομικές συμβάσεις κ.ά.) ενώ καθεστώς είναι η απλήρωτη εργασία για μήνες έως χρόνια.

Το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες εξευτελισμού, καθώς παράλληλα εφαρμόζουν ακραία μέτρα χειραγώγησης στο όνομα της παραγωγικότητας. Ούτε καν οι αλυσίδες δεν λείπουν πλέον καθώς μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις ελέγχουν τους υπαλλήλους τους με scanners και gps!

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όμως δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους. Ανοίγει το δρόμο για το ξεχαρβάλωμα του χρόνου εργασίας σε όλους τους κλάδους ενώ καθιερώνει ένα μοντέλο εργασίας όπου τα αφεντικά θα ελέγχουν το σύνολο της ζωής των εργαζόμενων, την προσωπική ζωή, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ξεκούραση, την αξιοπρέπεια.

Μοναδικό δικαίωμα που θα επιτρέπεται είναι αυτό της αγοράς (για ποιους άραγε όταν η πλειοψηφία του λαού είναι στη φτώχεια και την ανεργία;) ενώ αναψυχή θα θεωρείται μόνο η βόλτα στα εμπορικά κέντρα!

Η μάχη για την κυριακάτικη αργία αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και μπορεί να κερδηθεί «, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Συνεχίζονται οι εκπτώσεις

Εντωμεταξύ, οι εκπτώσεις συνεχίζονται και θα διαρκέσουν έως και το τέλος Αυγούστου, με τον εμπορικό κόσμο να συνεχίζει να ελπίζει σε ένα μικρό …θαύμα στην αγορά.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News