default-image

Νέα ρύθμιση: Σβήνονται πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες στους ΟΤΑ

Ηράκλειο
Νέα ρύθμιση: Σβήνονται πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες στους ΟΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη κραυγή αγωνίας δημάρχων όλης της χώρας που αδυνατούσαν να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών και επαγγελματιών λόγω του ληστρικού όπως τόνιζαν νόμου που τριπλασίαζε τις ληξιπρόθεσμες αρχικές οφειλές τους, η κυβέρνηση πλέον δίνει λύση μέσω νέας ρύθμισης, βάση της οποίας, διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για παράδειγμα, σε ληξιπρόθεσμες οφειλές των 1.000 ευρώ, με τον προηγούμενο νόμο, το πρόστιμο ανερχόταν στο 200%. Συνέπεια, το αρχικό χρέος των 1.000 ευρώ να γίνεται αυτόματα 3.000 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση, διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, με το χρέος δηλαδή, να κατεβαίνει στα 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα πολλών δόσεων από 24 έως 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Μετά την ενεργοποίηση του νόμου, άρχισε να εισρέει ζεστό χρήμα στα ταμεία των δήμων από πολίτες που ήδη εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση. "Υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών στη Λότζια, ", όπως δήλωσε στο "neakriti.gr" ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Αγαπάκης ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές της τελευταίας 20ετίας.  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οφειλέτες υπερβαίνουν τους 2.000!

Μεγάλη είναι η προσέλευση στα ταμεία της οικονομικής υπηρεσίας και του δήμου Χερσονήσου, από επιχειρηματίες και επαγγελματίες, οι οποίοι κινδύνευαν με κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών αλλά και περιουσιών.

"Τα βεβαιωμένα χρέη από δημότες και επαγγελματίες στον Δήμο Χερσονήσου αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ", όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι πρόκειται για οφειλές της τελευταίας 15ετίας.

Μεταξύ άλλων αφορά, τέλη κοινοχρήστων χώρων, τέλη εκδιδόμενων λογαριασμών, τέλη διαφήμισης, τέλη εισφοράς σε χρήμα, κλήσεις και άλλες οφειλές, ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση τα πρόστιμα αυθαιρέτων.

Δήμοι καλούν τους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα ώστε να ωφεληθούν από τις ρυθμίσεις, με την υποβολή αιτήσεων στις οικονομικές υπηρεσίες να λήγει στις 14 Αυγούστου.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News