Ειδήσεις

Απότομη καθίζηση για τη ρωσική τουριστική αγορά στην Κρήτη

"Βουτιά" στο κενό για όσους επαγγελματίες του τουρισμού επένδυσαν φέτος με την ελπίδα της «απόβασης» ρώσων τουριστών στο νησί. Τα τελευταία χρόνια Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες είχαν εξελιχθεί στην καλύτερη πελατεία για τους επαγγελματίες του κλάδου καθώς ήταν από εκείνους που ξόδευαν τα περισσότερα χρήματα σε αγορές και εστιατόρια.

Η απότομη καθίζηση στις αφίξεις καθηλώνει τις ελπίδες των επαγγελματιών του τουρισμού. Ήδη οι προβλέψεις δείχνουν πτώση στο σύνολο των εσόδων που φτάνει το 15% και 5% η μείωση των διανυκτερεύσεων τους, καθώς όπως φαίνεται η Ελλάδα θα υποδεχτεί 400.000 λιγότερους ρώσους σε σχέση με το 2013.

Όπως επιβεβαιώνουν οι καταστηματάρχες της Χερσονήσου αυτή η πελατεία είναι πλέον άφαντη από το τουριστικό θέρετρο που μετρά είδη απώλειες στις εισπράξεις των μικρών επιχειρήσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η μείωση της ζήτησης στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, παραδοσιακός προορισμός των Ρώσων, αγγίζει το 25%.

Στα ξενοδοχεία της Κρήτης, η βουτιά είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 35%.

Απώλειες καταγράφει και η Ρόδος  με μείωση τουλάχιστον 12%.

Αν και οι προσφορές με τις οποίες προσπάθησαν να μαγνητίσουν τους Ρώσους επισκέπτες ήταν κάτι παραπάνω από δελεαστικές, ο στόχος του 1,3 εκατ. αφίξεων από τη Ρωσία φαντάζει πια μακρινός.

Η πτώση των εισπράξεων δεν οφείλεται μόνο στη μείωση των αφίξεων. Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες της αγοράς, επειδή τα τουριστικά πρακτορεία έριξαν τις τιμές των πακέτων, οι Ρώσοι που καταφθάνουν είναι χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου και περιορίζονται μόνο στις υπηρεσίες που προσφέρει το all- inclusive, χωρίς να αφήνουν ούτε  ένα ευρώ στην τοπική αγορά.

Η υποτίμηση στο ρούβλι και οι συγκρούσεις με την Ουκρανία τορπιλίζουν την τοπική τουριστική αγορά. Μέχρι πέρυσι οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούσαν πέρσι περισσότερα από 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για διακοπές στην Ελλάδα. Όμως το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του ευρώ και του δολαρίου τους τελευταίες μήνες.

της Έλλης Κοκάλη

Σχόλια