Ειδήσεις

Σήμα κινδύνου για την υπεραλίευση στη Μεσόγειο

S.O.S. εκπέμπει η Μεσόγειος. Ανησυχητική είναι η μείωση ψαριών την τελευταία 20ετία, σε 10 συνολικά είδη, όπως ο Μπακαλιάριος, η Κουτσομούρα, το Μπαρμπούνι και όχι μόνο, καθώς όλο και περισσότερα ψάρια πιάνονται σε πολύ μικρή ηλικία στα δίχτυα των αλιέων.

Αυτό προκύπτει από την επιστημονική μελέτη ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ, στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Μεσόγειο, σε αντίθεση με τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου εκεί οι πληθυσμοί των αλιευμάτων αυξάνονται.

« Η Μεσόγειος γενικά εκπέμπει S.O.S.  Το γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια και το επιβεβαιώνουν νέες μελέτες.  Σε 10 είδη υπάρχει πρόβλημα.  Συγκεκριμένα, σε Μπακαλιάρο, Κουτσομούρα, Φαγκρί, Μπαρμπούνι, Λιθρίνια, Πεσκανδρίτσα, Γαύρος, Σαρδέλα, Σκουμπρί και Κολιός.

Η επίμαχη μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές κ. Βασιλακόπουλο, κ. Μαραβέλια και κ. Τσερπέ.

Για παράδειγμα, ο μπακαλιάρος για να αναπαραχθεί μια φορά πρέπει να είναι πάνω από 42 εκατοστά.  Όμως, αν πάτε στην αγορά θα διαπιστώσετε ότι ελάχιστα ψάρια είναι άνω των 42 εκατοστών.  Αυτό συμβαίνει και στην Κουτσομούρα, η οποία πρέπει να είναι άνω των 11 εκατοστών κ.λ.π.» δήλωσε στην Κρήτη TV o μηχανικός - ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Αργύρης Καπανταγάκης.

Η επιστημονική έρευνα διεξήχθη από το 1995 έως σήμερα, με τη διαπίστωση ότι στο διάστημα αυτό αυξανόταν και η αλιεία του γόνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν αυτά τα ψάρια αφήνονταν να ωριμάσουν και να αναπαραχθούν έστω και μια φορά η κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων θα βελτιωνόταν σημαντικά.

Όπως επισημαίνουν Έλληνες επιστήμονες, η οικονομική κρίση σε πολλές μεσογειακές χώρες κάνει ακόμη πιο μεγάλες τις δυσκολίες σωστής επιτήρησης της αλιείας.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι ερευνητές ζητούν καλύτερη επιτήρηση των αλιευτικών σκαφών  και αυστηρότερη εφαρμογή των κανονισμών.

Η μελέτη προβλέπει ότι στο μέλλον ακόμη περισσότερα είδη θα συρρικνωθούν όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Κίνα, η υποσαχάρια Αφρική και οι τροπικές θάλασσες.

Η υπεραλίευση στη Μεσόγειο διαπιστώνεται και από έκθεση που παρουσίασε η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία, το 96% των πληθυσμών βυθόβιων ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται ενώ για τα πελαγικά είδη, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος αγγίζεις το 71%.

Της Γεωργίας Μακάκη

Σχόλια