Ειδήσεις

"Φαρμάκι" τα φάρμακα λόγω αύξησης της συμμετοχής

Νέα εκτόξευση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων για την αγορά φαρμάκων έφερε η νέα ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύει πρόσφατα, όπως καταγγέλλουν οι πρόεδροι 17  φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου.

Με κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαθλιώνει τους ασφαλισμένους, με συνέπεια αρκετοί να αναγκάζονται να διακόψουν αυτοβούλως τη θεραπεία τους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Σφοδρές αντιδράσεις σε πολίτες και φαρμακοποιούς προκαλεί η νέα αύξηση στις συμμετοχές των ασφαλισμένων για την προμήθεια των απαραίτητων για την υγεία τους φαρμάκων καθώς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.  Σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο είναι ασφαλισμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και όσοι λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει ο κλάδος των φαρμακοποιών, ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων ανέβασε τη μέση συμμετοχή των ασθενών στην αγορά των φαρμάκων τους,  στο 36% από το 31,2% μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Σε σχετική τους ανακοίνωση 17 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου, αναφέρουν:

"Οι ασφαλισμένοι αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τα φάρμακα τους και αναγκάζονται να διακόψουν αυτοβούλως την θεραπεία τους και να παραβλέψουν τις οδηγίες των γιατρών τους θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. 

Τα φαρμακεία οδηγούνται σε αφανισμό, με τους ασφαλισμένους να θυσιάζουν την υγεία τους, προσπαθώντας μάταια να επιβιώσουν απέναντι στη τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η οποία προφανώς εκτελεί αποκλειστικά και μόνο τις εντολές της Τρόϊκας αδιαφορώντας για τις στοιχειωδέστερες ανάγκες για υγεία και φάρμακα του Έλληνα πολίτη».

Για ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων, αυτούς που θα πληρώνουν για να έχουν την υγειά τους και γι' αυτούς που θα διακόπτουν θεραπείες λόγω έλλειψης χρημάτων, κάνουν λόγο πολίτες οι οποίοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα προς το υπουργείο υγείας.

Της Γεωργίας Μακάκη

Σχόλια