default-image

Σε εξέλιξη η διαμαρτυρία για τα χημικά στα Χανιά

Κρήτη
Σε εξέλιξη η διαμαρτυρία για τα χημικά στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το μεσημέρι η διαμαρτυρία φορέων και πολιτών κατά της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, στη σκιά των αποκαλύψεων ότι ήδη ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας έχει πραγματοποιηθεί και συνεχίζεται στο Cape Ray, παρά το γεγονός ότι καιρικά οι συνθήκες δεν ευνοούν τη διαδικασία και το ρίσκο που παίρνουν όσοι συμμετέχουν σε αυτή είναι μεγάλο.

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται στο δρόμο που οδηγεί προς την ΝΑΤΟική βάση του Μαραθίου την οποία όπως έχουν ανακοινώσει θα αποκλείσουν για 3 μέρες.

Στο χώρο μάλιστα ύψωσαν  πανό ενώ μοιράζουν και φυλλάδια προς τους οδηγούς οχημάτων  για τους οποίους επιτρέπεται η μετακίνηση προς τις παραλίες της περιοχής, ενώ αντίθετα απαγορεύεται η πρόσβαση σε στρατιωτικά οχήματα της βάσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί καθόλη τη διάρκεια του αποκλεισμού θα οργανωθούν ομιλίες καθώς και μουσικά δρώμενα.

Μαζικό το κάλεσμα

Να είναι μαζική η διαμαρτυρία και των κατοίκων του νομού Ηρακλείου στον τριήμερο αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης στο Μαράθι της Σούδας κάλεσαν τον ηρακλειώτικο λαό χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του ΕΚΗ, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Ηρακλείου κατά της "εξουδετέρωσης" των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Στο μεταξύ, για τη σημερινή μέρα αλλά και τις δύο επόμενες του αποκλεισμού δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναλυτικό κείμενο από το Συντονιστικό του νομού Χανίων, καλώντας τον κρητικό λαό να δώσει δυναμικό «παρών»!

«Θέλουμε να απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες της Κρήτης», τόνισε η δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά, «ώστε ο τριήμερος αποκλεισμός να είναι τόσο δυναμικός όσο και όλες οι προηγούμενες κινητοποιήσεις. Και αυτό που σήμερα επιβεβαιώνεται είναι ότι ξεκίνησε ένα πείραμα που θα έχει και συνέχεια. Είτε αυτά λέγονται χημικά της Αιγύπτου, είτε του Ισραήλ, είτε δεν ξέρω τι άλλο. Επιμένουμε και εμμένουμε στο αρχικό μας αίτημα να ορίσουμε εμείς το τι θα συνιστά η θάλασσα της Μεσογείου».

Στα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα αναφέρθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης. «Ενώ ούτε από τους Ρώσους πήραμε απαντήσεις στα ζητήματα που θέτουμε, παρ' όλα αυτά μας τόνισαν ότι έχουμε απόλυτο δίκιο για να ανησυχούμε και να έχουμε τους προβληματισμούς μας, καθώς τους ίδιους προβληματισμούς έχουν και αυτοί», είπε ο κ. Χαρωνίτης.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι οι Ηρακλειώτες θα πρέπει με τα δικά τους αυτοκίνητα (λόγω αντικειμενικών δυσκολιών) να μεταβούν σήμερα στη Σούδα, γιατί ο αγώνας αυτός είναι αγώνας με μεγάλη σημασία για όλη τη Μεσόγειο.

Οι κινητοποιήσεις

Το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά του πολέμου ανακοίνωσε χθες τα εξής:

«Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Θα υπάρξουν ιδιωτικά πούλμαν που θα μεταφέρουν τον κόσμο στο Μαράθι και θα ξεκινήσουν από το σημείο της Αγοράς. Επίσης, το ΚΤΕΛ Χανίων θα βάλει επιπλέον λεωφορεία προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κόσμο δωρεάν, στις προγραμματισμένες ώρες δρομολογίων του. Το δρομολόγιο των 11 π.μ. συμπίπτει με την ώρα που θα έχει ήδη ξεκινήσει η επιβίβαση στην Αγορά. Εν συνεχεία, θα αναχωρήσουν από το ΚΤΕΛ ξανά λεωφορεία, σύμφωνα με το πρόγραμμά του: 1 μ.μ., 3 μ.μ., 5 μ.μ., 7 μ.μ.

Την ίδια ώρα θα ξεκινήσουν πούλμαν από το Ρέθυμνο (ραντεβού: 10 π.μ. στους Τέσσερις Μάρτυρες, προκειμένου να φτάσουμε συντονισμένα στο σημείο.

Επίσης, η ΑΝΕΚ έχει παραχωρήσει έκπτωση 20-30% για όσους ταξιδέψουν από και προς τα Χανιά για τον αποκλεισμό. Όσοι ενδιαφέρονται να αποστείλουν τα στοιχεία τους καθώς και το πότε θα ταξιδέψουν στο μέιλ [email protected].

Εξάλλου, η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι το «Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά του πολέμου έχει εξασφαλίσει ότι στο χώρο θα υπάρχει νερό, εθελοντές νοσηλευτές, καθώς επίσης γίνονται συνεννοήσεις για την ύπαρξη φαγητού. Επειδή, όμως, η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να είναι μεγάλη, καλούμε όλους τους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους τα αναγκαία είδη για την παραμονή τους στο σημείο του αποκλεισμού: υπνόσακο ή και σκηνή για τη διανυκτέρευση, προφύλαξη για τον ήλιο (τέντες και σκοινιά, ομπρέλες, καπέλα), νερό, φαγητό, σακούλα για τα σκουπίδια τους, μπουφάν-φούτερ για το βράδυ, φακό, είδη πρώτης ανάγκης (Malox, Betadine, βασικές ανάγκες φαρμακείου, αναλγητικά κ.λπ.)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News