default-image

"Απαράδεκτη" η υπολειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης Σητείας

Κρήτη
"Απαράδεκτη" η υπολειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης Σητείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραβατική, εκρηκτική και απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο  Επιστημονικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Μηχανικών Σητείας, την υπολειτουργία της υπηρεσίας Δόμησης η οποία συζητήθηκε

στην Τακτική Γενική Συνέλευση του φορέα που πραγματοποιήθηκε στις 9-7-2014.

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος εξηγεί λεπτομερώς τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που έχει προκαλέσει το καθεστώς της υποστελέχωσης της καίριας υπηρεσίας, καταγγέλλοντας τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει :

"Οι απόψεις όλων των Μελών συνέκλιναν απολύτως στο ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας στην Υπηρεσία, που οδηγεί σε κατάσταση σχεδόν ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

Μετά τις πρόσφατες κρίσεις στελεχών από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Λασιθίου, που έκρινε τις τοποθετήσεις Προϊσταμένων, σε συνδυασμό με την έγκριση της αποχώρησης από την Υπηρεσία, του προηγούμενου Συναδέλφου που εκτελούσε καθήκοντα Αναπληρωτή Προϊσταμένου (από το ίδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παρά τη έντονη διαφωνία του Δήμου Σητείας), η Υπηρεσία παρουσιάζει τεράστια λειψανδρία.

Σήμερα η Υ. ΔΟΜ. Σητείας στελεχώνεται (πέραν των δύο ατόμων του διοικητικού προσωπικού και μίας συναδέλφου τοπογράφου μηχανικού που βρίσκεται εκτός υπηρεσίας με πολύμηνη άδεια ανατροφής τέκνων) ΜΟΝΟ από έναν Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό, τον νέο Προϊστάμενό της. Κανένας άλλος Τεχνικός Υπάλληλος (Διπλωματούχος ή Τεχνολόγος Μηχανικός) δεν υπηρετεί στην συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Η συγκέντρωση όλων των Ευθυνών, των Αρμοδιοτήτων και των Ενεργειών σε έναν μόνο Συνάδελφο, αφού δεν υπάρχει άλλος (ο οποίος σημειωτέων δεν διαθέτει επαρκή εμπειρία και τεχνογνωσία επί του συγκεκριμένου αντικειμένου, αφού δεν έχει υπηρετήσει σε Πολεοδομική Υπηρεσία ποτέ πριν), συνιστά κατ' ουσίαν κατάσταση ΜΗ Λειτουργίας.

Υπάρχουν αιτήσεις για πολλά και διάφορα θέματα (άδειες δόμησης, άδειες μικρής κλίμακας, χρήσεις γης, αυθαίρετα, παροχή πληροφόρηση, κλπ.), που ΔΕΝ εξυπηρετούνται και ΔΕΝ απαντώνται. Σε μία πολύ κακή οικονομική συγκυρία, που το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνία μας δεν μπορεί να επιβιώσει, είναι αδιανόητο να δηλώνεται αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών και να εμποδίζεται - μηδενίζεται η ελάχιστη οικοδομική δραστηριότητα, που μπορεί να δώσει εισόδημα στους (πολυάριθμους) οικονομικά και κοινωνικά δυσπραγούντες συμπολίτες μας. Η παραπάνω περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα, που είναι πολύ χειρότερη. Οι μόνες λέξεις που περιγράφουν σήμερα την διαμορφωθείσα κατάσταση της Υπηρεσίας είναι «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ».

Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος προτείνει (στον Δήμο Σητείας), να εξαντληθεί κάθε πρόσφορο μέσο και εφικτή διαδικασία, προκειμένου να τεθεί σε επαναλειτουργία η Υπηρεσία. Απαιτούνται άμεσα προσλήψεις προσωπικού και μάλιστα ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, όπως είναι στην προκείμενη περίπτωση οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί. Από τον Σύλλογο αναγνωρίζεται η προφανής αδυναμία προσλήψεων, λόγω της απαγόρευσης που υπάρχει από την Κυβέρνηση. Όμως η απαίτηση πρόσληψης ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού πρέπει να είναι πάγια και σταθερή. Δεν υπάρχει άλλη λύση, λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης που παρατηρείται.

Έως όμως τούτο γίνει εφικτό και επειδή οι ανάγκες της κοινωνίας είναι τεράστιες και συνεχείς και επειδή δεν είναι δυνατό να Μην Λειτουργεί η Υπηρεσία Δόμησης, πρέπει να εξευρεθεί τρόπος στοιχειώδους αποκατάστασης της λειτουργίας της. Η αξιοποίηση κάθε εφικτής δυνατότητας και ευκαιρίας, αποτελεί υποχρέωση τόσο του Δήμου Σητείας (από κοινού με την Δημόσια Διοίκηση και την Κυβέρνηση), όσο και κάθε Υπηρεσιακού Λειτουργού προσωπικώς. Αποτελεί επίσης υποχρέωση των Συναδέλφων Μελών του Συλλόγου μας, στο μέτρο των δυνάμεων του καθενός. Κάθε λύση πρέπει να έχει ως αδιαπραγμάτευτη σταθερά, τη διατήρηση της ακεραιότητας και του πλήρους εύρους δραστηριοτήτων και εργασιών της Υπηρεσίας. Θεωρείται απαράδεκτη και απορριπτέα κάθε σκέψη υποβάθμισης και περιορισμού του σημερινού έργου της.

Η κοινωνία του Δήμου Σητείας μαστίζεται από πολλές πρωτόγνωρες δυσμενείς καταστάσεις. Έχει απολέσει πολλές Δημόσιες Δομές εξυπηρέτησης (Εφορεία, Σχολή Αστυνομίας, κλπ.). Δεν αντέχει να διολισθήσει πλέον σε χειρότερα. Η Υ. Δόμησης Σητείας, αποτελεί σημείο αναφοράς και εξυπηρέτησης τόσο των απλών λαϊκών αναγκών, όσο και των αναπτυξιακών επενδύσεων, κάθε είδους και μεγέθους. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που θέλει να επισκευάσει το κατάστημά του ή να κατασκευάσει την κατοικία του ή την αποθήκη του κλπ. (παρέχοντας παράλληλα εργασία και έσοδα σε πολυάριθμους δεινοπαθούντες ελεύθερους επαγγελματίες, εργάτες και καταστήματα οικοδομών), να εμποδίζεται από την αδυναμία λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών, που υπάρχουν ακριβώς για να υπηρετούν τους Πολίτες - Δημότες. Στην εποχή μας, που με μεγάλη δυσκολία όλοι μας επιβιώνουμε (και πάρα πολλοί δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν), δεν ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ.

Όλοι, Δήμος Σητείας, Λοιπές Κρατικές και Περιφερειακές Δημόσιες Δομές, Υπάλληλοι του Δήμου Σητείας, Επαγγελματικοί και Επιστημονικοί Φορείς, αλλά και κάθε Πολίτης, οφείλουν να εργασθούν για να επαναφέρουν τα δεδομένα, σε θέση και κατάσταση ελάχιστης επαρκούς ομαλής λειτουργίας.

Καλούμε τον κάθε ένα προσωπικά και ειδικά τους αρμοδίους, να πράξουν τα δέοντα ώστε να διατηρηθούν οι εναπομένουσες Δημόσιες Υπηρεσίες εξυπηρέτησης στον Τόπο μας και δη ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Θεωρούμε την κατάσταση που διαμορφώνεται, παραβατική, εκρηκτική και απαράδεκτη από κάθε άποψη, έναντι των πολιτών - δημοτών αυτού του τόπου, τους οποίους η Υ. ΔΟΜ Σητείας δεν εξυπηρετεί ως οφείλει (παρά τα προβλεπόμενα στην σχετική νομοθεσία). Υπάρχει υποχρέωση τα παραπάνω να τύχουν άμεσης Διοικητικής, Νομικής και Πολιτικής επεξεργασίας, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που απαραδέκτως ταλαιπωρούν τους Δημότες της Σητείας.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Σητείας έχουν καταβάλλει μέχρι σήμερα, πολύ μεγάλο κόστος (οικονομικό, κοινωνικό, κλπ.) λόγω της επικρατούσης κατάστασης. Αναγνωρίζεται πλέον από ΟΛΟΥΣ ότι η Σητεία έχει τεράστιο έλλειμμα, όχι μόνο σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και εντός του Νομού μας. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΑΛΛΟ καταστάσεις ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ, Παραβατικής (ΜΗ) Λειτουργίας Υπηρεσιών, Ανισότητας και Οπισθοχώρησης".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News