default-image

Θεωρίες συνομωσίας πάνω από τα "αποκαΐδια" του Boeing

Κόσμος
Θεωρίες συνομωσίας πάνω από τα "αποκαΐδια" του Boeing

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου με 298 επιβαίνοντες σε μια περιοχή στην οποία μαίνεται ο ουκρανικός εμφύλιος πόλεμος, προκαλεί σήμερα οδύνη στη διεθνή κοινότητα, με την Ουάσινγκτον να ζητάει τη διεξαγωγή έρευνας "χωρίς εμπόδια" ενώ αμερικανοί εμπειρογνώμονες προκρίνουν το σενάριο του πλήγματος από πύραυλο.

H άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός πως καταγράφηκε δραστηριότητα χθες σε ουκρανικό σταθμό ραντάρ που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία κοντά στον τόπο της κατάρριψης του αεροσκάφους.και συνεργάζεται με την ουκρανική μονάδα των πυραύλων "Buk".

"Δεν έχουν αναπτυχθεί αντιαεροπορικά συστήματα κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης… βρίσκονται όλα στη θέση τους", απαντά το Κίεβο.

"Πολλοί επιβάτες πήγαιναν στο συνέδριο AIDS 2014 εδώ στη Μελβούρνη", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μισέλ Σιντίμπ, διευθυντής του UNAIDS, του προγράμματος που συντονίζει τη δράση των υπηρεσιών του ΟΗΕ στον αγώνα εναντίον της πανδημίας. Μεταξύ αυτών ήταν ο ολλανδός ερευνητής Γεπ Λάνγκε, διεθνής φυσιογνωμία στη μάχης εναντίον του AIDS.

Εκτός από τους 154 Ολλανδούς επιβάτες, το αεροπλάνο μετέφερε 43 Μαλαισιανούς (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλούς, 12 Ινδονήσιους, 9 Βρετανούς, 4 Γερμανούς, 5 Βέλγους, 3 Φιλιππινέζους, έναν Καναδό, σύμφωνα με την τελευταία σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί από την Malaysia Airlines.

Ηχητικές συνομιλίες "καίνε" τους φιλορώσους αυτονομιστές

Όπως μεταδίδει η "Guardian" οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσαν στη δημοσιότητα, αναρτώντας στο Ιντερνετ, ηχητικά μηνύματα από συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών διοικητών των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, στις οποίες παραδέχονται ότι κατέρριψαν ένα αεροσκάφος και ότι στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι επρόκειται για επιβατηγό αεροπλάνο.

Η αυθεντικότητα των συνομιλιών δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες ανάμεσα στον διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκορ Βέζλερ (Μπες) , το ρώσο συνταγματάρχη Βασίλ Μικολάιοβιτς Γκεράνιν και τον στρατιωτικό διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν που συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Στην πρώτη συνομιλία ο Ιγκορ Μπέζλερ φέρεται να λέει στον Γκεράνιν: "Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο".

Σε άλλη συνομιλία, κάποιος ονόματι "Γκρεκ" και κάποιος "ταγματάρχης" συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου με τον τελευταίο να δηλώνει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για πολιτικό, και όχι για στρατιωτικό, αεροσκάφος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνομιλητή του, ο "ταγματάρχης" λέει ότι στα συντρίμμια δεν έχουν βρεθεί όπλα, αλλά μόνο μη στρατιωτικά αντικείμενα και ότι το μοναδικό επίσημο έγγραφο είναι "η ταυτότητα ενός φοιτητή από την Ινδονησία...".

Σε άλλη συνομιλία ένας αυτονομιστής φέρεται να συνομιλεί με τον διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν για να του πει ότι "τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν πολιτικό αεροσκάφος".

"Επεσε έξω από το Χράμποβο... υπάρχουν πολλά πτώματα γυναικών και παιδιών...στην τηλεόραση λένε ότι ήταν ένα ουκρανικό, μεταγωγικό Antonov-26, αλλά η ταμπέλα λέει ΄Malaysia Airlines΄. Τι γύρευε πάνω από την Ουκρανία;" , λέει ο συνομιλητής και ο Κοζίτσιν απαντά: "Μετέφερε κατασκόπους. Γιατί στο διάολο πετάνε, εδώ γίνεται πόλεμος".

ΗΠΑ: Επλήγη από πύραυλο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το Μπόινγκ της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας επλήγη από πύραυλο, αλλά ακόμη —όπως δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί— ακόμη μελετούν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει ώστε να εξακριβώσουν εάν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με μηνύματα στο Διαδίκτυο και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ανέφεραν ότι υπέκλεψαν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το αεροσκάφος ενδέχεται να καταρρίφθηκε από τους αντάρτες οι οποίοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι πρόκειται για ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Οι αρχές των αυτονομιστών ανέφεραν ότι σοροί θυμάτων διακομίστηκαν στο Ντονέτσκ, ενώ πρόσθεσαν ότι θέλουν να στείλουν τα «μαύρα κουτιά», τις συσκευές καταγραφής των δεδομένων της πτήσης και των συνομιλιών στο πιλοτήριο, στη Μόσχα για να εξεταστούν. Ωστόσο, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είχαν βρεθεί τα μαύρα κουτιά ως αργά χθες βράδυ.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΗΕ

Στη διεξαγωγή συνεδρίασης για το Ουκρανικό προχωρά εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την κατάρριψη του Boeing. Διπλωμάτες δήλωσαν αρχικά ότι η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα γινόταν στις 15:00 σήμερα (τοπική ώρα• 22:00 ώρα Ελλάδας), αργότερα όμως ανέφεραν ότι ενδέχεται να επισπευσθεί και να γίνει το πρωί (τοπική ώρα).

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη συνεδρίαση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του για την έναρξη ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή», είπε. «Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο».

Επιπλέον έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών. «Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, υπήρξαν πολλά περιστατικά στα οποία άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής δολοφονίας των 4 μικρών αγοριών σε παραλία στην πόλη της Γάζας».

Βρέθηκε και το δεύτερο "μαύρο κουτί"

Οι ομάδες έρευνας που εργάζονται στα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines το οποίο κατερρίφθη στην ανατολική Ουκρανία βρήκαν και το δεύτερο μαύρο κουτί του σκάφους, όπως διαπίστωσε εικονολήπτης του πρακτοrείου Ρόιτερς που βρίσκεται επί τόπου. Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών είχαν ανακοινώσει χθες, τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, και όταν η περιοχή είχε αποκλεισθεί από τις ανταρτικές δυνάμεις, την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού του αεροσκάφους.

Το Κίεβο είχε καταγγείλει ότι οι αυτονομιστές εμπόδισαν την πρόσβαση ουκρανών αξιωματούχων στην περιοχή και στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση των αυτονομιστών για την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού.

Ο Putin κατηγορεί το Κίεβο

Η συντριβή του αεροπλάνου δείχνει την επείγουσα ανάγκη διευθέτησης της κρίσης στη χώρα αυτή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας "τραγωδία" το γεγονός.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με το capital.gr, "επεσήμανε το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη επείγουσας και ειρηνικής διευθέτησης της οξείας κρίσης στην Ουκρανία", κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωννίας με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι "φέρει την ευθύνη για την τρομερή τραγωδία.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κράτος στο έδαφος του οποίου συνέβη αυτό, φέρει την ευθύνη για την τρομερή αυτή τραγωδία. Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ειρήνη κυριαρχούσε στη χώρα αυτή, εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είχαν επαναληφθεί στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία", δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti, χωρίς να επιρρίψει στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις την άμεση ευθύνη για την καταστροφή ανταποδίδοντας τις κατηγορίες του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο από την πλευρά του έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια» από μέρους των φιλορώσων αυτονομιστών.

Μαλαισία: "Δε θα μείνει πέτρα που δε θα σηκώσουμε"

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, όπως αναφέρει το capital.gr, δήλωσε ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του. Ο Νατζίμπ δεσμεύτηκε ότι «δεν θα μείνει πέτρα που δεν θα σηκώσει» στις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH017, από το Άμστερνταμ στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, την Κουάλα Λουμπούρ.

«Οφείλουμε, και πρόκειται, να ανακαλύψουμε τι συνέβη σε αυτή την πτήση», είπε. «Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο Νατζίμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους και συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι οι ερευνητές θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τόπο της συντριβής.

«Οι ουκρανικές αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η Μαλαισία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα αίτια της τραγωδίας αυτής».

Ο Νατζίμπ είπε επίσης ότι θα σταλεί στην Ουκρανία μια ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης από τη Μαλαισία.

«Μαύρη μέρα για την Ολλανδία»

Μεσίστιες είναι σήμερα οι σημαίες στην Ολλανδία καθώς η χώρα αναζητεί τους υπεύθυνους της τραγωδίας που κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, ανάμεσά τους 173 Ολλανδούς. Δημοσιεύοντας φωτογραφίες των συντριμμιών, ολλανδικών διαβατηρίων στο τόπο της συντριβής, χάρτες της περιοχής, φωτογραφίες των θυμάτων και των συγγενών τους, ο ολλανδικός Τύπος αφιερώνει όχι μόνο τις πρώτες σελίδες, αλλά ολόκληρους φακέλους στην καταστροφή.

"Ποιος κατέρριψε την πτήση MH17 στην Ουκρανία;", αναρωτιέται η Algemeen Dagblad. "Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για φιλορώσους αντάρτες", γράφει η εφημερίδα Volkskrant, σημειώνοντας ότι "η αεροπορική καταστροφή θέτει σε δυσχερή θέση τον πρόεδρο Πούτιν". "Οι φιλορώσοι αντάρτες υπέστησαν χθες μία ήττα που είναι πιθανόν να σημάνει τον θάνατο της τετράμηνης αντίστασής τους κατά της ουκρανικής κυβέρνησης", συνεχίζει η εφημερίδα τονίζοντας ότι "οι αντάρτες κέρδιζαν κατά τις τελευταίες ημέρες έδαφος με την υποστήριξη της Μόσχας".

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε τη νύκτα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι συμφώνησαν για την ανάγκη διεξαγωγής πλήρους έρευνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς, σε δηλώσεις του για την συντριβή του αεροσκάφους, έκανε λόγο περί «μιας μαύρης ημέρας για την Ολλανδία». Ο Τίμερμανς τόνισε ότι στα συνεργεία έρευνας και διάσωσης που θα μεταβούν στην περιοχή της συντριβής του Μπόινγκ 777 πρέπει να δοθεί «απρόσκοπτη και ασφαλής» πρόσβαση. Ο ΥΠΕΞ της Ολλανδίας πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αντάρτες ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροπλάνο.

Έκκληση από τη Γερμανία για διεξαγωγή έρευνας

Έκκληση για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς έρευνας σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

«Οι αυτονομιστές πρέπει να επιτρέψουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης την πρόσβαση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα μια ανεξάρτητη και διεθνή έρευνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταϊνμάγιερ.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα του Μεξικού, εάν η Γερμανία συμμερίζεται την ίδια άποψη με την ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, ο Σταϊνμάγιερ δεν θέλησε να σχολιάσει. «Δεν έχω πληροφόρηση», είπε.

Κλείνει ο εναέριος χώρος πάνω από τις συγκρούσεις

Την απόφαση να κλείσει σήμερα τον εναέριο χώρο της πάνω από τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπου διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, ανακοίνωσε το Κίεβο και απαγόρευσε επίσης εν μέρει τις πτήσεις πάνω από τη γειτονική περιφέρεια του Χάρκοβο.

Εξάλλου, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη ότι σταματούν τις πτήσεις τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας , εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια.

Σήμερα η Korean Air Lines και η Asiana Airlines ανακοίνωσαν αμφότερες ότι είχαν αλλάξει τη διαδρομή στις πτήσεις τους, ενώ ήδη από χθες η Eurocontrol, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και η γερμανική Lufthansa AG ανακοίνωσαν ότι τα αεροσκάφη της στο εξής θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Στην Τουρκία, η Turkish Airlines και η Aeroflot αποφάσισε να μην πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την Ουκρανία. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η ρωσική Transaero και η βρετανική British Airways.

Ενδεικτικός είναι ο χάρτης που δείχνει online τα δρομολόγια των αεροπλάνων και φαίνεται καθαρά πως δεν πραγματοποιήθηκαν πτήσεις πάνω από την ανατολική Ουκρανία σήμερα το πρωι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News