Ειδήσεις

Τι απαντάει η ΑΕΠΙ στις αιτιάσεις Σωμαράκη (Ηχητικό)

Τη δική της εκδοχή για τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ στο Θέατρο των Αγρών με τη σύλληψη του ιδιοκτήτη για παραβίαση διατάξεων της ΑΕΠΙ, δίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΕΠΙ, χαρακτηρίζοντας ψευδή και παραπληροφόρηση την εικόνα που έδωσε προς τα έξω ο ιδιοκτήτης του Θεάτρου Γιάννης Σωμαράκης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η ΑΕΠΙ μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Σε απάντηση των ψευδών και παρελκυστικών προσβλητικών δημοσιευμάτων κατά της ΑΕΠΙ που αφορούν στην αυτόφωρη σύλληψη από τις αστυνομικές Αρχές του Ν. Ηρακλείου, του νόμιμα υπεύθυνου για τη διενέργεια παράνομων συναυλιών κ. Γιάννη Σωμαράκη, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Αρχίζοντας από "παραδοσιακό" τραγούδι που επικαλείται ο κ. Σωμαράκης συγκεκριμένα και εκτός των άλλων εκπροσωπούμενων έργων της συναυλίας, σύμφωνα με τα αρχεία που τηρεί η ΑΕΠΙ, τα «παραδοσιακά» έργα (και αποδεικνύεται πως ήταν πλήρως εκπροσωπούμενα/ προστατευόμενα) που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, η εν λόγω συναυλία περιείχε:

Α) Μυστικά πως σ' αγαπώ: Μουσική Haig Yazdjian, στίχοι Δημήτρης Υφαντής (αμφότεροι μέλη της ΑΕΠΙ), 100% εκπροσωπούμενο έργο

Β) Yar ko Parag: 100% Haig Yazdjian (μέλος ΑΕΠΙ)

Γ) Έρημος: Μουσική Haig Yazdjian, στίχοι Ν. Μωραΐτης (αμφότεροι μέλη ΑΕΠΙ) 100% εκπροσωπούμενο έργο.

Δ) Bingeol: 100% Haig Yazdjian (μέλος ΑΕΠΙ)

Ε) Habrban: 100% Haig Yazdjian (μέλος ΑΕΠΙ)

Η νόμιμη διενέργεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικών έργων, στην προκειμένη περίπτωση συναυλίας, διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2121/93 παρ.3 και προϋποθέτει άδεια από την ΑΕΠΙ, νόμιμο εκπρόσωπο των δημιουργών των έργων που πρόκειται να εκτελεστούν, καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων και κατάθεση στον εντεταλμένο φορέα ΑΕΠΙ καταλόγου των έργων της συναυλίας από τον νόμιμα υπεύθυνο διοργανωτή.

Ο κ. Σωμαράκης είχε κατ' επανάληψη κληθεί από την ΑΕΠΙ και στο παρελθόν να συμμορφωθεί με τις νόμιμες υποχρεώσεις του και ουδέποτε το έπραξε. Συγκεκριμένα με τον κ. Σωμαράκη υπάρχει ιστορικό νομικών ενεργειών για παράνομη διεξαγωγή συναυλιών από το 2009 έως σήμερα.

Η ΑΕΠΙ, ως ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με τον κύριο Σωμαράκη, τον ενημέρωσε, μέσω του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, ότι μέχρι το μεσημέρι της ημέρας διεξαγωγής της συναυλίας όφειλε να έχει εφοδιασθεί με την άδειά της. Ο κ. Σωμαράκης, αντί να συμμορφωθεί με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, προτίμησε να προχωρήσει στη συναυλία και να καλέσει και τα τοπικά ΜΜΕ για δημιουργία εντυπώσεων.

Ο ισχυρισμός του κ. Σωμαράκη περί μη εισιτηρίου στο ιδιοκτησίας του μεγάλης χωρητικότητας θέατρο των Αγρών, στο Κυπαρίσσι Ηρακλείου Κρήτης, καταρρίπτεται διότι σ' αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται νόμιμα η ελάχιστη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ΑΕΠΙ εκ του καταστατικού της ρόλου, αλλά και με την πάγια συμβατική εντολή των μελών της δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων από μουσικά έργα, στο πλαίσιο της διαχειριστικής της λειτουργίας και εφαρμόζοντας το νόμο και τις συμβατικές εντολές των δημιουργών της, ΟΦΕΙΛΕΙ να μην επιτρέψει να πραγματοποιηθεί χρήση των έργων που εκπροσωπεί, αν δεν τηρηθεί ο νόμος και οι παραπάνω αναφερθείσες προϋποθέσεις και αυτό έπραξε και στην παρούσα περίπτωση: Ζήτησε την απαγόρευση της συναυλίας, όπως προβλέπει ο νόμος και οι συμβατικές της εντολές. Η σύλληψη του κ. Σωμαράκη δεν ζητήθηκε απ΄ την ΑΕΠΙ. Η αστυνομική αρχή εφάρμοσε το νόμο σε όλη του την έκταση και ως προς αυτό το σημείο η ΑΕΠΙ δεν έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει ή να εισηγηθεί στα κατασταλτικά όργανα του Κράτους να μην τον εφαρμόσουν ή να τον εφαρμόσουν τμηματικά.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας για τα πραγματικά περιστατικά που συνθέτουν την υπόθεση και προς κατάρριψη των όσων ψευδώς και συκοφαντικά εκ μέρους του κ. Σωμαράκη αναγράφονται και αναπαράγονται σήμερα, ως «σκανδαλώδη» στον Τύπο στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Βέβαια το ερώτημα είναι και θα παραμένει:

Ποιος τελικά βάζει "χειροπέδες" τον Πολιτισμό;

Αυτός που ζητά νόμιμα τα πνευματικά δικαιώματα του (δημιουργός μέσω ΑΕΠΙ) ή αυτός που κερδοσκοπεί εις βάρος του δημιουργού και με άλλοθι τον πολιτισμό αρνείται να συμμορφωθεί με τις νόμιμες υποχρεώσεις του»;

Άδοξο τέλος είχε η συναυλία του Haig Yazdjian στο Θέατρο των Αγρών χθες το βράδυ, αφού αστυνομικοί συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του θεάτρου Γιάννη Σωμαράκη και μάλιστα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών, μετά από καταγγελία της ΑΕΠΙ, για τα δικαιώματα ενός τραγουδιού, που δεν είχαν πληρωθεί!

Το τραγούδι που στάθηκε αφορμή να συλληφθεί ο κ. Σωμαράκης ήταν ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι της Αρμενίας που έχει διασκευαστεί με ελληνικούς στίχους, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ τους αστυνομικούς που εκτέλεσαν την εντολή του.

Το Θέατρο των Αγρών, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ της Κρήτης και φέτος, συναισθανόμενο την ευθύνη του πολιτισμού απέναντι στην κοινωνία, προσέφερε όλες του τις εκδηλώσεις με προαιρετικό αντίτιμο, με στόχο να κάνει προσιτό τον πολιτισμό σε όλους.

Είναι ωστόσο προφανές πως κάποιοι δεν καταλαβαίνουν από ευθύνη ή πολιτισμό. Μόνο χρήματα βλέπουν μπροστά τους.

Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το Θέατρο των Αγρώ: «Σε μια εποχή που το Θέατρο των Αγρών προσφέρει τις φετινές του εκδηλώσεις με προαιρετικό αντίτιμο οι χειροπέδες και οι ακροβολισμένοι και οπλισμένοι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων θεατών, επιβεβαίωσαν την άποψη ότι από την μουσική στην Ελλάδα πρέπει να πλουτίζουν οι λίγοι και οι εκλεκτοί της ΑΕΠΙ.

Άραγε η ΑΕΠΙ και οι αστυνομικοί επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο για συναυλίες που οργανώνονται στην Κρήτη με εισιτήριο;».

Στο μεταξύ ανακοίνωση σχετικά με το θέμα εξέδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την σύλληψη ιδιοκτήτη συναυλιακού χώρου, για τα δικαιώματα παραδοσιακού τσιγγάνικου τραγουδιού της Αρμενίας, χθες βράδυ στο Ηράκλειο..

«Οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων εξακολουθούν να εφαρμόζουν την ίδια επιθετική συμπεριφορά στην χώρα μας, όπως φαίνεται από την χθεσινοβραδινή σύλληψη ιδιοκτήτη συναυλιακού χώρου στο Ηράκλειο, κατ' εντολή της ΑΕΠΙ, επειδή όπως υπενίχθη δεν είχε πληρωθεί τα δικαιώματα για ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι της Αρμενίας, σε συναυλία χωρίς εισιτήριο..!

Μετά την τραγικά αποτυχημένη ανάμειξη του απελθόντα Υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ακολούθησε την «ελληνική» στρέβλωση πως «όταν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, το παραπέμπεις σε μια επιτροπή και το παρατάς». Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Υπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και η Υφυπουργός κ. Άντζελα Γκερέκου που είναι αρμοδιότητά της, θα να αναλάβουν την ευθύνη προχωρώντας σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, σεβόμενοι το αίτημα των 75 Βουλευτών από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Πάγια θέση μου είναι ότι οι εταιρείες είσπραξης και διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησία επιβάλλεται να υπάρχουν και να λειτουργούν με σύγχρονο, διαφανές, δίκαιο και εναρμονισμένο -στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες- καθεστώς, τόσο για τους δημιουργούς, όσο και για τους χρήστες μουσικής».

Δήλωση Αυγενάκη για τη σύλληψη ιδιοκτήτη συναυλιακού χώρου

Ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την σύλληψη ιδιοκτήτη συναυλιακού χώρου, για τα δικαιώματα παραδοσιακού τσιγγάνικου τραγουδιού της Αρμενίας, χθες βράδυ στο Ηράκλειο.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων εξακολουθούν να εφαρμόζουν την ίδια επιθετική συμπεριφορά στην χώρα μας, όπως φαίνεται από την χθεσινοβραδινή σύλληψη ιδιοκτήτη συναυλιακού χώρου στο Ηράκλειο, κατ' εντολή της ΑΕΠΙ, επειδή όπως υπενίχθη δεν είχε πληρωθεί τα δικαιώματα για ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι της Αρμενίας, σε συναυλία χωρίς εισιτήριο..!

Μετά την τραγικά αποτυχημένη ανάμειξη του απελθόντα Υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ακολούθησε την «ελληνική» στρέβλωση πως «όταν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, το παραπέμπεις σε μια επιτροπή και το παρατάς». Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Υπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και η Υφυπουργός κ. Άντζελα Γκερέκου που είναι αρμοδιότητά της,  θα να αναλάβουν την ευθύνη προχωρώντας σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, σεβόμενοι το αίτημα των 75 Βουλευτών από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Πάγια θέση μου είναι ότι οι εταιρείες είσπραξης και διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησία επιβάλλεται να υπάρχουν και να λειτουργούν με σύγχρονο, διαφανές, δίκαιο και εναρμονισμένο -στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες- καθεστώς, τόσο για τους δημιουργούς, όσο και για τους χρήστες μουσικής.»

Σχόλια