Ειδήσεις

Κίνηση ανθρωπιάς και σωτηρίας για την πολύπαθη οικογένεια

Μια νέα μέρα ξημέρωσε για την οικογένεια του Νίκου Παυλίδη και της Ελπινίκης Ζέρβα, αφού ξεκινούν τη μετακόμισή τους, φεύγοντας από το σπίτι στο οποίο διέμεναν στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο.

Μετά τα δημοσιεύματα της "Ν.Κ." και την άμεση κινητοποίηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, λίγο πριν εκτελεστεί η έξωση σε βάρος τους, ως εκ θαύματος δεν έμειναν στο δρόμο οι ίδιοι με τα πέντε μικρά παιδιά τους.

Η προσφορά ενός ιερομονάχου μέσω του κ. Βαρδάκη έδωσε το δικαίωμα στην πάμφτωχη οικογένεια να βρει αλλού στέγη για να στεγάσει τα όνειρα και τις ελπίδες της, πληρώνοντας εκείνος για δύο χρόνια το ποσό των 250 ευρώ για το ενοίκιο του σπιτιού, που βρέθηκε τελικά στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, στα Νταμάρια!

Έπιασαν τόπο οι εκκλήσεις

Πέντε μικρά παιδιά στο δρόμο θα έμεναν λίγο ακόμα αν αργούσε να γίνει το "θαύμα" για την οικογένεια αυτή, που ζούσε διαρκώς με την αγωνία της έξωσης, αναζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια από φορείς και ανθρώπους, με τον Σωκράτη Βαρδάκη τελικά να έρχεται σε επικοινωνία με τον ιερομόναχο, που, όπως έχει ξανακάνει και με άλλη οικογένεια, ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί ποτέ το όνομα του. «Τουλάχιστον η οικογένεια αυτή θα έχει μία στέγη. Και αυτή η μεγάλη αλλαγή στη ζωή της οικογένειας έγινε λόγω της δημοσιοποίησης του δράματος από την εφημερίδα σας. Τα δημοσιεύματά σας τελικά έπιασαν τόπο», λέει με ικανοποίηση στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

«Μετά από έκκληση της οικογένειας σε εμάς και αφού οι άνθρωποι αυτοί απευθύνθηκαν σε διάφορους φορείς χωρίς να βρουν ανταπόκριση - ενώ εκκρεμεί και η δικαστική απόφαση της έξωσης που, αν ήταν αρνητική, θα έμεναν στο δρόμο - εμείς κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση. Ήρθαν και μας είπαν ότι «αν η απόφαση της έξωσης είναι αρνητική για μας, πρέπει τα παιδιά μας να μείνουνε στο πάρκο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ενοικιάσουμε σπίτι γιατί είμαστε και οι δύο άνεργοι», λέει στη "Ν.Κ." ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Μάλιστα, η μητέρα των παιδιών έχει κάνει τα χαρτιά της για το Δήμο Ηρακλείου. Εκεί δούλευαν και οι δύο μέχρι που έληξε η σύμβασή τους και περιήλθαν σε πλήρη αδυναμία διαβίωσης από τη στιγμή εκείνη μέχρι σήμερα. «Μετά τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε, στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκε ένας ιερομόναχος, ο οποίος μας έχει βοηθήσει και στο παρελθόν σε παρόμοια περίπτωση και μας εγγυήθηκε ότι θα πληρώνει το ενοίκιο για δύο χρόνια μέχρι του ποσού των 250 ευρώ. Εμείς δώσαμε και ένα μέρος της προκαταβολής για την εγγύηση, από χρήματα που μαζέψαμε από εργαζομένους. Τώρα προσπαθεί και η οικογένεια να βρει μια δουλειά γιατί αυτές οι παροχές δε θα είναι μόνιμες».

Πέντε ψυχούλες

Η "Ν.Κ." ανέδειξε το θέμα και προκάλεσε συγκίνηση στην κοινή γνώμη της Κρήτης, αφού τα πέντε παιδιά της οικογένειας είναι ηλικίας όχι άνω των 14 ετών το μεγαλύτερο και 3 ετών το μικρότερο. Λόγω ανεργίας και οικονομικής δυσπραγίας κινδύνευαν μέχρι σήμερα να μείνουν κυριολεκτικά στο δόμο, λόγω των οφειλόμενων ενοικίων του σπιτιού που νοίκιαζαν, που έφτασε στα 6.160 ευρώ και κατά συνέπεια ο ιδιοκτήτης προσέφυγε δικαστικά για να τους κάνει έξωση...

Πρόκειται για την ίδια οικογένεια που είχε ραγίσει την καρδιά του κάθε ανθρώπου με την ελάχιστη ευαισθησία, όταν το Φεβρουάριο τα πέντε αδερφάκια προσπαθούσαν να ζεσταθούν μέσα στο καταχείμωνο από τα χνώτα τους και καθισμένα γύρω από τη φλόγα μόνο ενός κεριού, σκεπάζοντας το ένα το άλλο με τις λιγοστές φθαρμένες κουβέρτες που τους έχουν απομείνει.

Ο λογαριασμός του ρεύματος εξοφλήθηκε με κόπο. Όμως με τους γονείς, πρώην υπάλληλοι καθαριότητας με 8μηνη σύμβαση, να μένουν χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο, αντιμετωπίζοντας το δίλημμα να βρουν τροφή για τα πέντε ανήλικα παιδιά τους, επέλεξαν να αφήσουν απλήρωτους τους λογαριασμούς, για να μην πεινάσουν τα παιδιά τους. Και τα τρόφιμα που εξασφάλιζαν, τα έβρισκαν μέσα από τα συσσίτια, όπως μας είχε πει η μητέρα των παιδιών.

«Θέλω να ξέρετε πως κάνω ό,τι μπορώ για να βρω δουλειά»

Μέσα από την προβολή του δράματός τους και με τη βοήθεια των τοπικών φορέων αλλά και των απλών ανθρώπων, τα χρήματα για να πληρωθεί το ρεύμα βρέθηκαν. Όμως, εκεί που για λίγο πήγαν να χαρούν, η μοίρα τούς έδωσε άλλο ένα χαστούκι... Τα ενοίκια δε σταμάτησαν να "τρέχουν". Εκείνοι δεν είχαν να τα πληρώσουν και κινδύνεψαν να μείνουν και άστεγοι, στο δρόμο, χωρίς καμιά ελπίδα. Μέχρι που βρέθηκαν ο Σωκράτης Βαρδάκης και ο ιερομόναχος... «Χάρη στους ανθρώπους αυτούς, τους οποίους και ευχαριστούμε, θα μεταφερθούμε σε άλλο σπίτι. Δεν είναι μεγάλο, αλλά είναι για μας μια στέγη εξαιρετικά σημαντική. Αν καταφέρουμε να βρούμε και δουλειά», λέει ο κ. Παυλίδης στην εφημερίδα μας, «η ζωή μας θα γίνει πολύ καλύτερη για μας και κυρίως για τα παιδιά μας. Θέλω να ξέρετε πως κάνω ό,τι μπορώ για να βρω δουλειά. Δε σταματάω καθόλου. Κάνω τα πάντα για να εξασφαλίσω τροφή για τα παιδιά μου».


Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια