Ειδήσεις

Καθολικό "Όχι" των Κρητικών στα Χημικά (Ηχητικό-video)

Μιάμιση ώρα και σε καλό κλίμα, διήρκεσε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Παγκρήτιου Συντονιστικού κατά της υδρόλυσης των Χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου, το απόγευμα, στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα. 

Οι κύριοι Ρούσσος Κυπριωτάκης δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Παύλος Πολάκης δήμαρχος Σφακίων και Γιάννης Χαρωνίτης πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ συναντήθηκαν με τους κ.κ. Vladimir Maystrenco  1st counselor και Vladimir Panasiuc 1st Secretary της Πρεσβείας της Ρωσίας στους οποίους και επέδωσαν την επιστολή του συντονιστικού, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της κοινωνίας της Κρήτης κατά του εγχειρήματος της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, εγχείρημα που το σύνολο της κοινωνίας του νησιού, δια των διατεταγμένων οργάνων της, δεν αποδέχεται ως επικίνδυνο για την ασφάλεια της περιοχής.

Οι κ.κ. Maistrenco και Panaciuc εξήγησαν ότι στο εγχείρημα, η Ρωσία είχε το πολιτικό σκέλος, και οι Η.Π.Α. το τεχνικό και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όλη επιχείρηση στηρίχτηκε στις διαβεβαιώσεις τόσο των Η.Π.Α. όσο και του Ο.Α.Χ.Ο. ότι έχουν εξασφαλιστεί και διασφαλιστεί όλα τα ενδεχόμενα κατά την εκτέλεσή της σε όλα τα στάδια και επίπεδα.

Η Ρωσία όπως σημειώθηκε, ανέλαβε δηλαδή την ευθύνη μόνο της αποκομιδής του χημικού οπλοστασίου προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη σύγκρουση στην περιοχή. 

Η αντιπροσωπεία, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η επιστολή με το βάσιμο των επιχειρημάτων των Κρητών,  θα παραδοθεί στον πρέσβη και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ της επισημάνθηκε η ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, λόγω του ότι την περιοχή της Κρήτης και της Μεσογείου εν γένει, επισκέπτονται πολλοί Ρώσοι τουρίστες, και ως εκ τούτου βούληση είναι να προστατευτούν και οι Ρώσοι πολίτες στην περιοχή.

Οι κ.κ. Κυπριωτάκης, Πολάκης και Χαρωνίτης επεχείρησαν να επιδώσουν την επιστολή και στον Πρέσβη των Η.Π.Α. κάτι που δεν κατέστη δυνατό. Η επιστολή επιδόθηκε όμως, στον υπεύθυνο βάρδιας ασφαλείας της Πρεσβείας, που δεσμεύτηκε να την επιδώσει σήμερα στον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα.

Έχετε δίκιο να φοβάστε

Έχετε δίκιο να φοβάστε, φοβόμαστε κι εμείς, καθώς το εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά στη θάλασσα μας είπαν οι Ρώσοι, δήλωσε στο Ράδιο 9,84 και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του σταθμού ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΤΕ/ΤΑΚ κ. Γιάννης Χαρωνίτης.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της Ρωσίας δικαιολογήθηκαν ότι συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση γιατί φοβόντουσαν τα χειρότερα στην περιοχή

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Μπαράζ αντιδράσεων στο νησί από αύριο

Με δυναμικό τρόπο οι φορείς του νησιού μας αντιδρούν στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη.

Θέλοντας να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης, απαντούν στη διαδικασία της καταστροφής των χημικών με αποκλεισμό της βάσης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη Σούδα από αύριο Σάββατο 19 Ιουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά από μέλη του συντονιστικού οργάνου που έχει συσταθεί, το πρώτο ραντεβού για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, που έχει χαρακτηριστεί παγκρήτια, είναι στις 10 το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι και το σημείο του αποκλεισμού, για τον οποίο στόχος των διοργανωτών είναι να είναι τριήμερος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Σήφη Χιωτάκη, αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του κόσμου.

«Η κινητοποίηση είναι κρίσιμη και κομβική και πρέπει όλοι να το καταλάβουν, δίνοντας με την παρουσία τους το ισχυρό μήνυμα της αντίθεσης του κρητικού λαού στη διαδικασία της καταστροφής των χημικών όπλων στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις με μεγάλο στόχο να επιτύχει απόλυτα το εγχείρημα.

Έτσι, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού θα υπάρξουν συναυλίες και ομιλίες που θα αφορούν και άλλα ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 140 Σύριοι μετανάστες που από την 1η Απριλίου βρίσκονται στα Χανιά.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού δε θα εμποδίζεται η κίνηση πολιτών, αλλά μόνο αυτή που σχετίζεται με τη λειτουργία της βάσης.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, είναι σε εξέλιξη και οι προετοιμασίες για την αποστολή 3 πλοιαρίων με περίπου 40 επιβαίνοντες, με στόχο την όσο το δυνατόν κοντινότερη προσέγγιση στο αμερικανικό πλοίο, πάνω στο οποίο γίνεται η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Νέλυ Ψαρού, «η επιλογή της βάσης της Σούδας ως σημείου αποκλεισμού έγινε καθώς και η βάση και οι Αμερικανοί είναι πρωταγωνιστές όλων αυτών που συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Δε θα επιτρέψουμε η θάλασσα της Μεσογείου να μετατραπεί σε περιοχή πειραμάτων».  

Η κινητοποίηση της Σούδας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και ξένων ΜΜΕ, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, θα καλυφθεί από τα ξένα δίκτυα Εuro Νews και RTL.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια του 3ημέρου μεμονωμένα πλοιάρια να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και από θαλάσσης κοντά στη βάση, εγχείρημα που ωστόσο παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς η περιοχή είναι ναυτικό οχυρό και πολύ αυστηρά επιτηρούμενη.

Α. Γιανουλάκη: "Παλεύουμε για τη ζωή, τον τόπο και την αξιοπρέπεια μας"

Παλεύουμε για τη ζωή, τον τόπο μας και την αξιοπρέπεια μας, ανέφερε επίσης στο Ράδιο 9,84 το μέλος του συντονιστικού Αθηνά Γιανουλάκη, δίνοντας το στίγμα των κινητοποιήσεων που ξεκινούν από αύριο.

Η δράση μας θα είναι ειρηνική. Στόχος μας είναι το έγκλημα που γίνεται δίπλα μας να τύχη της προσοχής που του πρέπει σε όλο τον κόσμο. Να σπάσει επιτέλους η εκκωφαντική σιωπή από Ελληνικής πλευράς.

Την Κυριακή κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των φορέων θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα δράσουν τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.

Ρ. Κυπριωτάκης: "Η Μεσόγειος πρέπει να μείνει θάλασσα πολιτισμού"

Κάλεσμα μέσω του Ράδιο 9,84 από το δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων προς τους κρητικούς να δώσουν δυναμικό παρών στη συνάντηση αυτή καθώς η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει η θάλασσα που ενώνει τους λαούς και τον πολιτισμό.

Θέση για την εξουδετέρωση του Χημικού Οπλοστασίου της Συρίας πήρε εκ νέου μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Πρακτικές πληροφορίες για τον αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης της Σούδας

Πρακτικές πληροφορίες για τον αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης της Σούδας το τριήμερο 19 - 21 Ιουλίου εξέδωσε το Ανοιχτό συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά του πολέμου.

Συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου αναφέρεται:

Το Σάββατο 19 Ιουλίου ξεκινάμε τον αποκλεισμό της νατοΐκής βάσης στη Σούδα, στο Μαράθι, όπως είχε αποφασιστεί σε ανοιχτή συνέλευση με ευρεία συμμετοχή στις 8 Ιουλίου. Σχετικά με τα πρακτικά ζητήματα του αποκλεισμού, ενημερώνουμε:

1. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10πμ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Θα υπάρξουν ιδιωτικά πούλμαν που θα μεταφέρουν τον κόσμο στο Μαράθι και θα ξεκινήσουν από το σημείο της Αγοράς. Επίσης, το ΚΤΕΛ Χανίων θα βάλει επιπλέον λεωφορεία προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κόσμο δωρεάν, στις προγραμματισμένες ώρες δρομολογείων του. Το δρομολόγιο των 11πμ συμπίπτει με την ώρα που θα έχει ήδη ξεκινήσει η επιβίβαση στην Αγορά. Εν συνεχεία, θα αναχωρήσουν από το ΚΤΕΛ ξανά λεωφορεία σύμφωνα με το πρόγραμμά του: 1 μμ, 3 μμ, 5 μμ, 7 μμ.

2. Την ίδια ώρα θα ξεκινήσουν πούλμαν από το Ρέθυμνο (ραντεβού: 10 πμ στους Τέσσερις Μάρτυρες, προκειμένου να φτάσουμε συντονισμένα στο σημείο.

3. Επίσης, η ΑΝΕΚ έχει παραχωρήσει έκπτωση 20-30% για όσους ταξιδέψουν από και προς τα Χανιά για τον αποκλεισμό. Όσοι ενδιαφέρονται να μας αποστείλουν τα στοιχεία τους καθώς και το πότε θα ταξιδέψουν στο μέιλ: syntonistiko.chania@gmail.com

4. Το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά του πολέμου έχει εξασφαλίσει ότι στο χώρο θα υπάρχει νερό, εθελοντές νοσηλευτές, καθώς επίσης γίνονται συνεννοήσεις για την ύπαρξη φαγητού. Επειδή όμως η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να είναι μεγάλη, καλούμε όλους τους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους τα αναγκαία είδη για την παραμονή τους στο σημείο του αποκλεισμού: υπνόσακο ή και σκηνή για τη διανυκτέρευση, προφύλαξη για τον ήλιο (τέντες και σκοινιά, ομπρέλες, καπέλα), νερό, φαγητό, σακούλα για τα σκουπίδια τους, μπουφάν-φούτερ για το βράδυ, φακό, είδη πρώτης ανάγκης (Malox, Betadine, βασικές ανάγκες φαρμακείου, αναλγητικά κλπ).

5. Στον χώρο του αποκλεισμού θα γίνουν συζητήσεις και ενημερώσεις. Προγραμματισμένη είναι η μετάβαση στον χώρο ομάδας από τις καθαρίστριες που έχουν απολυθεί, καθώς επίσης και ομάδα από τους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στα Χανιά. Συζήτηση-ενημέρωση θα γίνει επίσης και για το θέμα των βομβαρδισμών στη Γάζα και της συμμετοχής της νατοϊκής βάσης σε αυτόν. Για την Κυριακή έχει ήδη προγραμματιστεί μουσική βραδιά, ενώ σε συνεννόηση βρισκόμαστε και για το Σάββατο το βράδυ.

6. Κατά τον αποκλεισμό θα παρεμποδίζεται η διέλευση του προσωπικού της βάσης καθώς και των στρατιωτικών οχημάτων.

7. Η συνέχιση ή μη του αποκλεισμού θα αποφασιστεί με επί τόπου συνέλευση των συμμετεχόντων.

Σας περιμένουμε όλους εκεί, να διαμαρτυρηθούμε ενεργά ενάντια στην παρουσία και εμπλοκή της νατοικής βάσης της Σούδας στους πολέμους που γίνονται στην περιοχή.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα το πείραμα της υδρόλυσης στη θάλασσα της Μεσογείου.

Να σταματήσει τώρα η παραγωγή χημικών όπλων.

Να σταματήσει να είναι η Μεσόγειος νεκροταφείο χημικών και τάφος προσφύγων των πολέμων τους.

Χανιά, 18.7.2014

Ανοιχτό συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά του πολέμου

Σχόλια