default-image

Οργή στον Κρουσώνα για την έλλειψη νερού (video)

Κρήτη
Οργή στον Κρουσώνα για την έλλειψη νερού (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος για το νερό ξέσπασε μεταξύ των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, με τον τελευταίο να εκτοξεύει βολές για την αθέτηση συμφωνίας του 1999 για την ομαλή υδροδότηση του Κρουσώνα μέσω της παραχώρησης δύο γεωτρήσεων, των οποίων όμως η στάθμη έχει μειωθεί δραματικά με συνέπεια η λειψυδρία να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Η στάθμη των δύο γεωτρήσεων έχει μειωθεί δραματικά, με συνέπεια από τα 70 κυβικά μέτρα νερού, την ώρα, να μην αντλούνται ούτε τα… μισά. Συνέπεια, να αντλούνται λίγα κυβικά μέτρα νερού… απ' άλλη γεώτρηση η οποία υδροδοτεί άλλες περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου, οι οποίες επίσης κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Με έγγραφο της προς την ΔΕΥΑΗ, η αντίστοιχη επιχείρηση του Δήμου Μαλεβιζίου ζητά τη συμπλήρωση ποσότητας νερού για τις υδρευτικές ανάγκες του Κρουσώνα, επικαλούμενη συμφωνητικό του 1999 μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Δήμου Κρουσώνα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, με τον οποίο επικοινωνήσαμε δε θέλησε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση.

Στο συμφωνητικό αναφέρεται ότι παραχωρούνται δύο γεωτρήσεις στον τότε Δήμο Κρουσώνα για την παροχή 70 κυβικών μέτρων νερού την ώρα ενώ σε άλλο σημείο συμφωνήθηκε ότι σε περίπτωση που η παρεχόμενη ποσότητα των δύο γεωτρήσεων μειωθεί για οποιαδήποτε αιτία, η ΔΕΥΑΗ υποχρεούται να συμπληρώσει την αντίστοιχη ποσότητα.

Το επίμαχο σημείο του εγγράφου αποτελεί και σημείο πολέμου μεταξύ των δύο δημοτικών επιχειρήσεων, με την ΔΕΥΑΗ να ανταπαντά ότι από το πλαίσιο της συμφωνίας δεν προκύπτει ότι έχει υποχρέωση αναπλήρωσης ποσότητας νερού.

Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο η ΔΕΥΑΗ, τονίζει ότι αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Ηρακλείου πόσο δε μάλλον να συμβάλλει θετικά στο πρόβλημα του Κρουσώνα και επισημαίνει την ανάγκη συντήρησης και καθαρισμού της γεώτρησης που κατασκευάστηκε πριν από 15 χρόνια.

Για το πολύτιμο αγαθό, δημότες του Κρουσώνα είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News