Ειδήσεις

500 ορειβάτες στον Ψηλορείτη

Στο Οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.370 μέτρων, σμίγουν το σαββατοκύριακο 500 ορειβάτες απ' όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της 74ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης. Πρόκειται για μια συνάντηση που γίνεται ξανά στον Ψηλορείτη για πρώτη φορά μετά από 66 χρόνια!

Η ορειβατική κοινότητα έχει καθιερώσει μία φορά το χρόνο τον Ιούλιο, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, προστάτη των ορειβατών, να συναντιούνται όλοι οι ορειβάτες της Ελλάδας. Όπως μας λέει η γραμματέας του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου Βίκυ Μελισσάρη, η τελευταία φορά που είχε γίνει πανελλήνια ορειβατική συνάντηση στον Ψηλορείτη ήταν το 1948.

Οι 500 ορειβάτες απ' όλοι τη χώρα θα διανυκτερεύσουν στο οροπέδιο, όπου και θα κατασκηνώσουν. Αν και ο Δήμος Ανωγείων παραχωρούσε ευχαρίστως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη διαμονή τους, η κατασκήνωση στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης είναι κάτι σαν έθιμο.

Την 74η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση διοργανώνουν από κοινού οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Τελεί υπό την αιγίδα της ΕΟΟΑ και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ανωγείων, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εναλλακτικές ορειβατικές διαδρομές, με κύρια αυτή της ψηλότερης κορυφής του Ψηλορείτη, Τίμιος Σταυρός (2.456 μ.).

Αναλυτικά:

* Για το Σάββατο 19 Ιουλίου προβλέπονται: Επίσημοι χαιρετισμοί της εκδήλωσης, συζήτηση για ορειβατικά θέματα, καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων μεταξύ των Συλλόγων, δείπνο και ορειβατικό γλέντι με τη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων.

* Για την Κυριακή 20 Ιουλίου προβλέπονται: Ορειβατικές διαδρομές με κύρια αυτή της ψηλότερης κορυφής του Ψηλορείτη, Τίμιος Σταυρός (2.456 μ.) και εναλλακτική τη διαδρομή στο Καμαραϊκό Σπήλαιο.

Το χιόνι

Οι ορειβάτες που θα βρεθούν το σαββατοκύριακο στον Ψηλορείτη χιόνι δε θα δουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος οι χιονοπτώσεις ήταν περιορισμένες. Σε διαφορετική περίπτωση το βουνό θα κρατούσε μέχρι αυτή την εποχή σε κάποια σημεία του με χιόνι.

Γενικά πάντως ο Ψηλορείτης έχει χιόνι περισσότερο χρόνο σε σχέση με τα άλλα βουνά της Κρήτης. Ακόμα και από τον Όλυμπο κρατάει πιο πολύ καιρό το χιόνι του κάθε χρόνο, ενώ οι ορειβάτες της υπόλοιπης Ελλάδας ζηλεύουν τον Ψηλορείτη και για την παρθένα του κατάσταση, κάτι που δεν μπορούν να βρουν αλλού στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τη συμμετοχή απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζει κάποιος ορειβατικό σκι, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα ασφαλίζονται είτε μέσω της ομοσπονδίας, είτε σε μια εταιρεία που ασφαλίζονται οι τοπικοί αθλητές.

Της Έλένης Σταυρουλάκη

Σχόλια