Ειδήσεις

Παρέμβαση Λ.Αυγενάκη για τη λαθρομετανάστευση

Τη σημασία της ενίσχυσης της συνδρομής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη βάση της αναθεώρησης του "Δουβλίνο ΙΙ" και της κατάργησης του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου, καθώς και της αύξησης της οικονομικής και επιχειρησιακής συνδρομής από πλευράς Ε.Ε., επισημαίνει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης «η λαθρομετανάστευση αποτελεί ένα φαινόμενο υπερεθνικού χαρακτήρα, με συνέπειες που αφορούν το σύνολο της Ε.Ε. κι όχι μόνο την Ελλάδα. Η λαθρομετανάστευση επιδεινώνεται και λόγω της "ακριτικής" ιδιότητας της χώρας, καθότι η Ελλάδα, ως φύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αντιμετωπίζει δυσανάλογο βάρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στην άκρη της Ευρώπης, της εγγύτητάς της με «καυτές ζώνες» όπως η Τουρκία, αλλά και περιοχές, όπως οι χώρες του Τρίτου Κόσμου».

Με αφορμή το τραγικό ναυάγιο με τους 38 μετανάστες που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου, καθώς και τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, λαμβανομένων υπόψη της κρίσης στη Συρία και του ανοίγματος των συνόρων στη γείτονα Τουρκία,  είναι σημαντικό να αυξηθεί η οικονομική συνδρομή και η επιχειρησιακή αρωγή από πλευράς Ε.Ε. αλλά και να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και η κατάργηση του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου.

Ο βουλευτής Ηρακλείου ερωτά τους αρμοδίους υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Ελληνική πλευρά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ώστε να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και με βάση ποια κριτήρια εγκρίθηκε η αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία από ευρωπαϊκά κονδύλια και πώς κρίνονται μέχρι τώρα τα αποτελέσματα και η αξιολόγηση των εν λόγω κονδυλίων;

Σχόλια