default-image

Από 2,60 -2,70 το κιλό για το λάδι στην Κρήτη

Κρήτη
Από 2,60 -2,70 το κιλό για το λάδι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πάνω τους πήραν τον τελευταίο ενάμισι μήνα οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου στην Ισπανία με αύξηση μέχρι και 20%, επηρεάζοντας προς τα πάνω και τις τιμές του ελληνικού ελαιολάδου, αλλά... μόνο στην Πελοπόννησο. Έτσι, ενώ στην Πελοπόννησο παρουσίασαν μια σημαντική άνοδο της τάξεως του 5-9%, οι τιμές στην Κρήτη και τη Λέσβο διατηρήθηκαν σταθερές. Ακόμα και στην Κύπρο είχαν άνοδο της τάξεως του 8%!

Τα σημαντικά αυτά στοιχεία αποκάλυψε μιλώντας στη "Ν. Κρήτη" χθες ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων Νίκος Μιχελάκης.

Αυξητικά κινήθηκαν τελευταία οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία, παρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές στην Πελοπόννησο, όχι όμως και τις τιμές στην Κρήτη, που κρατήθηκαν στα ίδια επίπεδα.

«Πράγματι τον τελευταίο 1,5 μήνα παρατηρήθηκε στην Ισπανία μια αύξηση της τάξεως του 20% στις τιμές παραγωγού σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, η οποία θορύβησε αρκετά τις εκεί βιομηχανίες, που προβληματίζονται σοβαρά για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η εξέλιξη αυτή στην Ισπανία επηρέασε ελαφρά τις τιμές στην Ιταλία, που αυξήθηκαν κατά 4%, επηρέασε όμως και τις τιμές στην Ελλάδα αλλά στην Πελοπόννησο και όχι στην Κρήτη και τη Λέσβο», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μιχελάκης.

Οι παράγοντες

Αναφερόμενος στους βασικούς παράγοντες που επηρέασαν την άνοδο της τιμής του ισπανικού ελαιολάδου ο κ. Μιχελάκης μας είπε: «Στους βασικούς παράγοντες είναι αφενός οι πρώτες εκτιμήσεις για την ερχόμενη σοδειά, οι οποίες τη φέρουν χαμηλότερη από 100.000 τόνους και άρα μειωμένη κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη και αφετέρου τα μειωμένα σχετικά αποθέματα της χώρας.

Οι δυο αυτοί παράγοντες, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν τάσεις αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των βιομηχανιών που θέλουν να διασφαλίσουν τις αγορές που άνοιξαν με τις περυσινές χαμηλές τιμές παραγωγού. Αντίθετα, όμως, προκάλεσαν και τάσεις συγκράτησης της προσφοράς από πλευράς παραγωγών, οι όποιοι ευελπιστούν σε ακόμη καλύτερες τιμές».

http://www.neakriti.gr/files/grafikoeelies/grafikoeelies.pdf

Οι τιμές

Τελικά σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές για το έξτρα παρθένο (0,3ο) κυμαίνονται στην Κρήτη από 2,60-2,70 ευρώ ανά κιλό, στην Πελοπόννησο-Ιόνια από 2,75-3,0, στη Λέσβο στα 2,55 και στην Κύπρο στα 2,70 ευρώ ανά κιλό.

Στην Ισπανία την εβδομάδα 11-15 Ιουλίου οι τιμές παραγωγού για το έξτρα κυμάνθηκαν στα 2,40 η μέγιστη, στα 2,35 η μέση και στα 2,25 η ελάχιστη, ενώ για το απλό παρθένο (οξύτητας κάτω των 2 βαθμών) ήταν 2,25 και για το λαμπάντε 2,07 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα οι πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες είχαν μια πτώση της τάξεως του 20%.

Στην Ιταλία την εβδομάδα 30/6-6/7 το έξτρα κυμάνθηκε στα 3,60, τα απλό παρθένο στα 2,37 και το λαμπάντε στα 1,73 ευρώ το κιλό.

Άσχημα σενάρια

Στο μεταξύ, σε ερώτησή μας προς τον Νίκο Μιχελάκη, ο γνωστός γεωπόνος μας ανάφερε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ νέα σενάρια "ακούγονται" σε βάρος των ελαιοπαραγωγών. Και μόνο το άκουσμα αυτών των σεναρίων απαιτεί συναγερμό πολιτικών και φορέων της Κρήτης και άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών.

Οι επιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, θα είναι η μεταφορά επιδοτήσεων σε άλλες περιοχές, η αποδυνάμωση ελαιοπαραγωγών και η πτώση των τιμών του ελαιολάδου.

«Νέα σενάρια φαίνεται να σχεδιάζονται σε βάρος των ελαιοπαραγωγών με την επανεξέταση των προτάσεων για την ΚΑΠ που επιχειρεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν επαληθευτεί ότι επανεξετάζεται η περιφερειοποίηση, δηλαδή η διαίρεση της χωράς σε περιφέρειες, μέσα στις οποίες θα ισχύουν ίσα δικαιώματα ανά στρέμμα.

Και το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι να υπάρξουν δυο μονό περιφέρειες ίσων δικαιωμάτων, μια για (όλες) τις «καλλιέργειες» και μια για τους «βοσκοτόπους», αντίθετα από την πρόταση της προηγούμενης ηγεσίας, που πρόβλεπε τρεις περιφέρειες, για βοσκότοπους, ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες.

Το σενάριο όμως αυτό είναι φανερό ότι θα είναι σε βάρος των ελαιοκαλλιεργειών και θα σημάνει μεταφορά σημαντικών ποσών επιδοτήσεων σε άλλες περιοχές και άλλες καλλιέργειες και οικονομική αποδυνάμωση των ελαιοπαραγωγών, που έτσι θα αναγκάζονται να πωλούν σε χαμηλές τιμές το προϊόν τους για να επιβιώσουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης.

Αποσπασματικές προτάσεις

Κι ενώ την ίδια ώρα, όπως λέει ο Νίκος Μιχελάκης, «έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις ηγεσίες διαφόρων οργανώσεων και φορέων, που μάλλον ωφελούνται με τις νέες ρυθμίσεις, διάφοροι φορείς από την Κρήτη υποβάλλουν αποσπασματικά προτάσεις προς το υπουργείο, προκαλώντας σύγχυση και εντυπώσεις για ύπαρξη διχογνωμιών στην ηγεσία του υπουργείου, η οποία προφανώς έτσι θα έχει το δικαίωμα να τις αγνοήσει».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Μιχελάκης αναφέρει ότι, με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, «καλό θα είναι, έστω και καθυστερημένα, να υπάρξει μια συντονισμένη γενική πρόταση από την Περιφέρεια, στη σύνθεση της οποίας θα πρέπει συνδράμουν και ο ΣΕΔΗΚ και οι άλλοι ελαιοκομικοί φορείς.

Όμως, μια τέτοια πρόταση προϋποθέτει ύπαρξη επισήμων στοιχείων σχετικά με τις εκτάσεις, τον αριθμό των δικαιούχων και τα ποσά των επιδοτήσεων κατά καλλιέργεια και διοικητική περιφέρεια. Και τα στοιχειά αυτά ασφαλώς οφείλει να τα δημοσιοποιήσει επίσημα και άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να συνδράμουν στη σύνταξη μιας σωστής πρότασης αλλά και να επιτρέψουν τη συναγωγή συμπερασμάτων, αν πράγματι έχουν βάση τόσα ακούγονται και γράφονται για «μικροκομματικές προσεγγίσεις κ.λπ.». Αγροτικές ενισχύσεις 387,4 εκατ. ευρώ καλείται να ανακτήσει το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Πρέπει να γυρίσουμε στις Βρυξέλες 387,4 εκατ. ευρώ

Την ίδια ώρα που καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις με τη νέα ΚΑΠ ο Νίκος Μιχελάκης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοινώνει ότι είναι ασύμβατες με την ευρωπαϊκή αγορά οι αγροτικές ενισχύσεις, ύψους 387,4 εκατομμυρίων ευρώ, που χορηγήθηκαν σε Έλληνες αγρότες το 2008 και το 2009 και τώρα η χώρα μας οφείλει να τα επιστρέψει!

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου 2011 η επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό... παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012 η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Ωστόσο, με τη χθεσινή απόφασή του το έβδομο τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα που επικαλείται η Ελλάδα και την προσφυγή στο σύνολό της. Επικυρώνει, δε, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News