Ειδήσεις

Κοσμοσυρροή στην Αγ. Μαρίνα στη Βόνη

Πάνω από 100 χιλιάδες πιστούς εκτιμούν οι ιερείς ότι θα προσελκύσει και φέτος το ξακουστό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη του δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπως ήδη φάνηκε προχθές με την έναρξη του τριήμερου εορτασμού, όπου στρατιές πιστών, πολλοί γονυπετείς, σχημάτιζαν ουρές στο δρόμο, με στόχο να φτάσουν στα σκαλιά της εκκλησίας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στη θαυματουργή Αγία Μαρίνα, που τα θαύματά της είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι χθες ότι μεταξύ των πιστών βρίσκονταν στο μοναστήρι για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Μαρίνας και πολλοί ορθόδοξοι Ρώσοι, που ήρθαν από τη μακρινή τους χώρα γι' αυτό το σκοπό στον τόπο μας!

Μεγάλο γεγονός

Η ιερά πανήγυρις, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15, 16 και 17 Ιουλίου, αποτελεί θρησκευτικό γεγονός ευρείας κλίμακας και προσελκύει περισσότερους από 100.000 πιστούς, τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα, το ιερό προσκύνημα έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο Σάββατο, με τους ιερούς να εκτιμούν ότι μέχρι και σήμερα οι πιστοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα έχουν έρθει στο Μοναστήρι θα ξεπεράσουν τις 120 χιλιάδες.

Έτσι χθες, εκατοντάδες πιστοί κατέφθασαν στο Μοναστήρι και πάρα πολύς κόσμος θα φτάσει και σήμερα, που είναι και η μέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας.

Εντύπωση προκάλεσε χθες το γεγονός ότι ούτε οι γονυπετείς, ούτε οι περιπατητές σταμάτησαν το δρόμο τους, όταν τους έπιασε η βροχή για λίγα λεπτά τις απογευματινές ώρες. Συνέχισαν κανονικά διανύοντας πολύ μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο και την εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Όπως γίνεται κάθε χρόνο, εκατοντάδες μέτρα καταλαμβάνουν και πάλι οι πάγκοι από τους μικροπωλητές και τους πλανόδιους με κάθε λογής αγαθά, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδανική για μικρούς και μεγάλους.  

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι για την ομαλή διεξαγωγή του εορτασμού συγκάλεσε σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες στα πλαίσια της υποδοχής των χιλιάδων προσκυνητών.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου συνεργάζονται σε μόνιμη βάση, συμβάλλοντας από κοινού στην καλύτερη διεξαγωγή του εορτασμού.

 Επιπλέον, συνεχής ενημέρωση και συνεργασία υπάρχει και με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής του Δήμου, τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, το ΕΚΑΒ, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, τη διοικούσα επιτροπή της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας Βόνης, τους Συλλόγους Τοπικών Κοινοτήτων και τους φορείς του Δήμου, για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της ιεράς πανηγύρεως.

Ζητήματα ασφάλειας

Τόσο η κυκλοφορία όσο και η πυρασφάλεια έχουν απασχολήσει έντονα το Δήμο Μινώα Πεδιάδας με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας. Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο χώρο της Ιεράς Μονής, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας συζήτησε τις τελικές λεπτομέρειες με το διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, πύραρχο Μανόλη Δαμουλάκη, το διοικητή του Α.Τ. Καστελίου Γιώργο Μυρωδιά, τον εκπρόσωπο των Εθελοντών Σαμαρειτών Νίκο Δαμιανάκη και τον εφημέριο της Ιεράς Μονής πατέρα Στυλιανό ως εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Παρόντες επίσης ήταν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Γιώργος Ταμιωλάκης, Βαγγέλης Πλεύρης και Κώστας Βιδάκης, καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βόνης Γιώργος Πατρωνάκης.

Ζητήματα όπως τα μέτρα ασφαλείας, η διευθέτηση της κυκλοφορίας για τη σωστή και έγκαιρη προσβασιμότητα των επισκεπτών, η πυροπροστασία, καθώς και η παροχή πρώτων βοηθειών, ιατρικής μέριμνας και εξυπηρέτησης, προς όφελος πολιτών και επισκεπτών έχουν δρομολογηθεί ενδελεχώς.

 Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας προχώρησαν στη διαμόρφωση επαρκών χώρων στάθμευσης στην περιοχή, ενώ λεωφορείο του Δήμου θα εξυπηρετεί τους πιστούς, μεταφέροντάς τους από και προς το σημείο στάθμευσης στην περιοχή του Γαλατά.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά στο οδικό δίκτυο η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε παρεμβάσεις βελτίωσης τόσο της ενδοδημοτικής οδοποιίας στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Θραψανού όσο και στα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, από τα οποία γίνεται η διέλευση των οχημάτων από και προς τη Μονή.  

Χριστόφορος Παπαδάκης-Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια