default-image

Τουριστική "έκρηξη" στην Κρήτη

Κρήτη
Τουριστική "έκρηξη" στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την TUI που για φέτος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο, ένας ακόμα μεγάλος τουριστικός οργανισμός, όπως είναι η Thomas Cook αναφέρεται με τα καλύτερα σχόλια στη δυναμική επανάκαμψη της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, ενώ στις αναφορές του ο κορυφαίος τουριστικός οργανισμός αναφέρεται ειδικά στην Κρήτη ως ένα επιτυχημένο μοντέλο που κάνει την αισθητή διαφορά στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο ισχυρός άντρας της Thomas Cook Μάρκους Λόιτνερ, μιλώντας σε γερμανικά Μέσα, μεταξύ των οποίων και την "Deutsche Welle", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τουριστική έκρηξη που καταγράφεται φέτος στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί επιστρέφουν μαζικά στην Ελλάδα, με την Κρήτη να παίρνει τη μερίδα τους λέοντος από τις αφίξεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η κραταιά δύναμη του ελληνικού τουρισμού, όπως είναι η Γερμανία, επανακάμπτει δυναμικά σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από την αρχή της τουριστικής περιόδου.

«Τουριστική έκρηξη»

Μετά την TUI, που χαρακτήρισε την Κρήτη ως το δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό της Ευρώπης μετά την Αττάλεια της Τουρκίας, η Thomas Cook τοποθετεί την Κρήτη στην πρώτη θέση, κάνοντας αναφορά στις σημαντικές εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν στο νησί, αλλά και στους κλασικούς πελάτες, που ακόμα και στις δύσκολες εποχές του 2012 ψήφιζαν σταθερά Κρήτη για διακοπές.

Αυτό βέβαια που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί ισχυροί φορείς τουρισμού από το εξωτερικό θεωρούν ότι η Ελλάδα απομακρύνεται πολύ από την εξαιρετικά άσχημη εικόνα της οικονομικής κρίσης, κάνοντας λόγο ακόμα και για τουριστική έκρηξη που καταγράφεται στην Ελλάδα. Η Thomas Cook φέτος κάνει κάτι πολύ πρωτοποριακό, προσφέροντας στους πελάτες της τη δυνατότητα να πετάξουν προς την Κρήτη και να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω της Κέρκυρας ή και της γειτονικής Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα μοναδικό "πάντρεμα" τουριστικών αγορών για διακοπές που γίνονται πολύ ελκυστικές για τους πελάτες του κορυφαίου τουριστικού οργανισμού.

http://www.neakriti.gr/files/GRAFIKOTOYRISMOS1/GRAFIKO1.pdf

Επαναλαμβανόμενοι τουρίστες

Δημοφιλέστερος προορισμός των πελατών της Thomas Cook παραμένει η Κρήτη. «Η Κρήτη προσφέρει κάτι για τον καθένα», λέει ο μάνατζερ του ομίλου. Οι οικογένειες προτιμούν το νησί το καλοκαίρι, ενώ πριν και μετά τη high season η Κρήτη είναι δημοφιλής προορισμός κυρίως για ζευγάρια και ηλικιωμένους. Εδώ και δύο χρόνια μάλιστα η σεζόν στην Κρήτη έχει παραταθεί, αφού ξεκινά πριν το Πάσχα και τελειώνει το Νοέμβριο. Η Κρήτη έχει, όμως, και μια εξαιρετική δυναμική που καταγράφεται τόσο από την TUI όσο και από την Thomas Cook, καθώς το νησί μας έχει μια πολύ ισχυρή βάση που λέγεται repeaters, δηλαδή τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες, που εδώ και ολόκληρες δεκαετίες ψηφίζουν το νησί μας για τις διακοπές τους.

Με βάση ανεπίσημα στοιχεία, περίπου 350 χιλιάδες είναι οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες κάθε χρόνο στην Κρήτη κυρίως από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και τις περισσότερες φορές επιλέγουν τις ίδιες περιοχές, τα ίδια ξενοδοχεία, ακόμη και τα ίδια δωμάτια για τις διακοπές τους. Μάλιστα, η Κρήτη, έχοντας τη μερίδα του λέοντος και σε αυτόν τον τομέα, μπορεί ακόμα και σε κακές τουριστικές περιόδους να ξεκινά από μια σταθερή βάση αφίξεων.

Οι επισκέπτες μας

Οι περιοχές της Κρήτης που φιλοξενούν τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες είναι η Χερσόνησος, η Σταλίδα, το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος, αλλά και τουριστικά χωριά όπως είναι το Μπαλί, ο Πλακιάς και η Αγία Γαλήνη. Μάλιστα, οι επαναλαμβανόμενοι κάνουν διακοπές στην Κρήτη 2 με 3 φορές την κάθε σεζόν, κυρίως στις αρχές (Απρίλιος, Μάιος) και στα τέλη, δηλαδή κατά το πρώτο με δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οι συγκεκριμένοι τουρίστες χαρακτηρίζονται και "ψαγμένοι", μιας και η σχέση ζωής που διατηρούν με ντόπιους τούς έχουν κάνει να γνωρίζουν πού θα φάνε, πού θα διασκεδάσουν και το σημαντικότερο πού θα ξοδέψουν.

Η δυναμική των αεροδρομίων

Μετά το ρεκόρ που αναμένεται να σημειωθεί στις 27 Ιουλίου, οπότε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 170 πτήσεις που θα φέρουν στο Ηράκλειο περίπου 35.000 τουρίστες σε λιγότερο από 20 ημέρες, παρόμοια είναι η εικόνα σχεδόν στο σύνολο της εβδομάδας μέχρι και τα τέλη της σεζόν. Μάλιστα, με βάση τα σχέδια πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, υπάρχουν αιτήματα για προσέγγιση αεροσκαφών μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι συγκεκριμένες αφίξεις, όπως όλα δείχνουν, αφορούν αστικά πακέτα διακοπών για το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο που ως πόλεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον και το χειμώνα. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι ξεναγοί της Κρήτης, η πόλη του Ηρακλείου διαθέτει πλέον το κορυφαίο Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα μπορούσε πολύ εύκολα μετά από προσεκτικό σχεδιασμό να θέσει τις βάσεις για το λεγόμενο ετήσιο τουρισμό.

Οι πτήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει των αιτημάτων που έχουν υποβάλει οι αεροπορικές εταιρείες (τα οποία είναι συνήθως περισσότερα από τις πτήσεις που τελικώς εκτελούνται), στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα γίνονται έως και 10 προσγειώσεις και απογειώσεις την ώρα, στη Ρόδο 9, στη Θεσσαλονίκη 7, στην Κω 5, στην Κέρκυρα 4 και στη Μύκονο και τη Σαντορίνη θα φτάνουν και θα αναχωρούν δύο δρομολόγια την ώρα. Για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αιτήματα έχουν υποβάλει 108 αεροπορικές εταιρείες, για τη Ρόδο 98 και για την Κέρκυρα 74. Πρωταθλητής στις αφίξεις αναδεικνύεται και πάλι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με 3,82 εκατ. αφίξεις και ακολουθεί η Ρόδος με 3 εκατ. αφίξεις και η Θεσσαλονίκη με 1,73 εκατ. (+40%). Στην Κω θα αποβιβαστούν 1,58 εκατ. τουρίστες, στην Κέρκυρα 1,46 εκατ. και στα Χανιά περισσότεροι από 1,25 εκατ. τουρίστες.  

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ»

Αέρας αισιοδοξίας και από το ΣΕΤΕ

"Κλείδωσαν" οι 19 εκατομμύρια αφίξεις αλλοδαπών τουριστών για το 2014, με βάση τα δεδομένα των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό, ωστόσο η αγορά δεν αποκλείει ο αριθμός να είναι ακόμη μεγαλύτερος και να ξεπεράσει ακόμα και τα 20 εκατομμύρια τουρίστες, μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας. Μάλιστα, φέτος φαίνεται ότι επανακάμπτουν ουσιαστικά οι κλασικές αγορές της χώρας, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κως και από τις Κυκλάδες η Σαντορίνη και η Μύκονος. Επίσης, όπως αναφέρουν Thomas Cook και ΤUI, φέτος καταγράφεται και το λεγόμενο αθηναϊκό θαύμα, μιας και η επισκεψιμότητα προς την πρωτεύουσα καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 40%, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με περίπου 350 χιλιάδες παραπάνω τουρίστες.

AEGEAN: Βραβεία Skytrax World Airline Awards

«Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη για το 2014»

Ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη για το 2014» βραβεύτηκε η AEGEAN κατά την παρουσίαση των βραβείων 2014 Skytrax World Airline Awards, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2014 κατά τη διάρκεια του Farnborough International Airshow. Στην ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο των Skytrax World Airline Awards, 18,85 εκατομμύρια επιβάτες από 160 χώρες και περισσότερες από 100 εθνικότητες επιβράβευσαν την AEGEAN για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει στους επιβάτες της. Το βραβείο αυτό απονέμεται στην AEGEAN για 4η συνεχόμενη χρονιά και για 5η φορά από το 2009 έως σήμερα.

Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της AEGEAN, κατά τη διάρκεια παραλαβής του βραβείου δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω, αλλά και να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους της AEGEAN γι' αυτή την επιτυχία. Είναι πολύ σημαντικό για μία ελληνική εταιρεία να αναγνωρίζεται έτσι για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια από επιβάτες από όλα τα μέρη του κόσμου. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πάντα ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση για να διατηρούμε την εμπιστοσύνη των επιβατών μας.

Η επαναλαμβανομένη διάκριση της Aegean αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η Ελλάδα διαθέτει επιχειρήσεις που μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά σε διεθνές και υψηλό επίπεδο και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες προσελκύοντας αντίστοιχου επιπέδου τουρισμό».

«Η Aegean Airlines, κρατώντας σταθερή τη θέσης της στα βραβεία για την Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη, βραβεύτηκε για συνεχόμενη χρονιά και το έτος 2014. Τα World Airline Awards είναι τα κορυφαία βραβεία κύρους στην αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία σε μία αεροπορική εταιρεία, αφού στηρίζονται αποκλειστικά στην ψήφο των επιβατών», δήλωσε ο κ. Edward Plaisted, CEO της Skytrax.

Επιπλέον ο κ. Edward Plaisted σημείωσε: «Αυτό το βραβείο είναι απόδειξη για την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχονται από το προσωπικό της Aegean Airlines σε όλους τους επιβάτες που αξιολογούν τις υπηρεσίες της, τόσο στο έδαφος όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης και γι' αυτό η σημερινή βράβευση της Aegean Airlines οφείλεται σε εκείνους».

Του Μάνου Δασκαλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News