default-image

Ρατσιστικό παραλήρημα στο ευρωκοινοβούλιο

Κόσμος
Ρατσιστικό παραλήρημα στο ευρωκοινοβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Σάλος ξέσπασε με αφορμή τα σχόλια που έκανε ο Γιάνους Κόρβιν-Μίκε του πολωνικού κόμματος Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ανεργία των νέων, ο οποίος αναφέρθηκε στους νέους άνεργους στην ΕΕ χρησιμοποιώντας την έκφραση «οι νέγροι της Ευρώπης».

Η διένεξη αυτή ξεσπά μόλις δύο μήνες μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες τα κόμματα της ακροδεξιάς αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους, γεγονός που ήγειρε ανησυχίες για την εξάπλωση της ξενοφοβίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η τοποθέτηση του Πολωνού ευρωβουλευτή ξεκίνησε με μια αναφορά σε έναν παλιό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μια φράση που απέδωσε στον πρώην αμερικανό πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι.

«Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, όταν είχε εισηγηθεί το πρώτο νομοσχέδιο για τον κατώτερο μισθό, είχε πει: 'Ειλικρινά, στόχο έχει να προστατευτεί η βιομηχανία του βορρά [από] τον ανταγωνισμό του φθηνού εργατικού δυναμικού στο νότο'. Και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους· αλλά βέβαια, ήταν 4 εκατομμύρια νέγροι», ανέφερε ο Κόρβιν-Μίκε.

«Τώρα έχουμε 20 εκατομμύρια ευρωπαίους οι οποίοι είναι οι νέγροι της Ευρώπης. Είκοσι εκατομμύρια νέοι είναι νέγροι από την Ευρώπη, ναι, αντιμετωπίζονται σαν νέγροι», συνέχισε ο ίδιος. «Και πρέπει να καταργήσουμε τον κατώτερο μισθό, πρέπει να καταστρέψουμε την ισχύ των συνδικάτων», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν δεκτές με αποδοκιμασίες, σφυρίγματα και φωνές διαμαρτυρίας. Η Λιν Μπόιλαν, ευρωβουλευτίνα του ιρλανδικού κόμματος Sinn Fein, το οποίο ανήκει στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σε ανάρτησή της στο Twitter χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Κόρβιν-Μίκε «αηδιαστική».

«Ακούσαμε τον κ. Γιάνους Κόρβιν-Μίκε. . . να χρησιμοποιεί μια γλώσσα εντελώς απαράδεκτη σε αυτή την αίθουσα» είπε ο Βρετανός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Κλοντ Μορέις.

Η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτίνα Σεσίλ Κιένγκε από την Ιταλία, πρώην υπουργός Ενσωμάτωσης των Μεταναστών, με καταγωγή από τη ΛΔ Κονγκό, η οποία είχε αντιμετωπίσει μια σειρά ρατσιστικών προσβολών ενόσω βρισκόταν στο αξίωμα, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να «επιβάλει τις κυρώσεις που αρμόζουν» στη φρασεολογία αυτή.

«Οι λέξεις του. . . αποτελούν προσβολή στην αξιοπρέπεια αυτής της αίθουσας, της αξιοπρέπειας αυτού του κοινοβουλίου, και επίσης του πνεύματος της (Ευρωπαϊκής) Ένωσης», είπε η Κιένγκε στην ολομέλεια.

«Τα λόγια του δεν προσβάλλουν (μόνο) ανθρώπους σαν εμένα, με διαφορετικό χρώμα δέρματος, αλλά όλους μας εδώ, που πιστεύουμε στις αξίες που αποτελούν τη βάση αυτού του θεσμού, στις αξίες της ισότητας και της αξιοπρέπειας για κάθε ανθρώπινο ον», πρόσθεσε η Κιένγκε.

Η ευρωβουλευτίνα κάλεσε ακόμη το ΕΚ να αποδυθεί σε μια «σκληρή μάχη εναντίον κάθε μορφής διάκρισης και ρατσισμού».

Οι προεδρεύοντες στις δύο συζητήσεις της ολομέλειας του ΕΚ ανέφεραν πως ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς έχει ενημερωθεί για τα γεγονότα και πρόσθεσαν ότι ο Σουλτς θα αναλάβει δράση εάν κρίνει πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Πηγή: The press project  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News