Ειδήσεις

Σωτήρας του Μουσείου "Ν. Καζαντζάκης" ο Β. Μαρινάκης

Με μια κίνηση που θυμίζει τους παλιούς Έλληνες μεγιστάνες, που φρόντιζαν να επιστρέφουν στον τόπο τους κάτι από τα πλούτη τους, γινόμενοι χορηγοί και ευεργέτες, ο Κρητικός εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης έγινε ο σωτήρας του Μουσείου Καζαντζάκη στους Βαρβάρους!

Το μουσείο κυριολεκτικά "πνιγόταν στα χρέη". Οι άνθρωποί του προσπαθούσαν τα τελευταία χρόνια να βρουν τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του και για να καλύψουν τα πολλά ανοίγματα του παρελθόντος, που είχαν γίνει θηλιά στο λαιμό τους και τους έπνιγαν.

Με ιστορία άνω των 30 ετών, το μουσείο υπέφερε από τη χαρακτηριστική αδιαφορία της Πολιτείας, που... ούτε καν (θέλει να) γνωρίζει ότι υπάρχει, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από τους ανθρώπους του μουσείου.

Όμως, η αδιαφορία της Πολιτείας - που οφείλει να ενισχύσει το μουσείο που είναι αφιερωμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες διανοητές, αλλά κωφεύει χαρακτηριστικά - δεν πτόησε τους ανθρώπους του μουσείου.

Απευθύνθηκαν σε εύπορους συμπατριώτες μας, Κρητικούς, που είτε διαμένουν μόνιμα στο νησί, είτε μένουν αλλού. Πολλοί εξ αυτών έχουν την οικονομική επιφάνεια για να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Ωστόσο, ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον! Τουναντίον, όλοι γύρισαν την πλάτη στην προσπάθεια και παρά κάποιες σκόρπιες αρχικές υποσχέσεις του τύπου «θα δούμε», στο τέλος... δεν έδωσαν ούτε ευρώ.

Ανταπόκριση

Όλοι εκτός από έναν. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα. Είδε με ιδιαίτερη ζέση το θέμα του Μουσείου Καζαντζάκη και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει. Και όχι μόνο τήρησε την υπόσχεσή του, αλλά έκανε και το βήμα παραπάνω: Δεσμεύτηκε να αναλάβει τα χρέη του μουσείου, αλλά και τα έξοδα λειτουργίας του για τα επόμενα χρόνια!  

Οι άνθρωποι του μουσείου, που ήρθαν σε επαφή με τον Κρητικό επιχειρηματία, πραγματικά έμειναν άφωνοι από τη γενναιοδωρία και τη διάθεσή του να βοηθήσει. Και η τελετή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στους Βαρβάρους, στις αίθουσες του μουσείου, θα βάλει και τη "βούλα" σε αυτήν την υπέροχη χειρονομία του προέδρου του Ολυμπιακού. Θα υπογραφεί το συμφωνητικό με το οποίο ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεσμεύεται να στηρίξει έμπρακτα τη λειτουργία του Μουσείου Καζαντζάκη.

Η υπογραφή

Στις 7 σήμερα το απόγευμα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η διοίκηση του μουσείου θα υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό, το οποίο θα επιτρέψει στο μουσείο να επιβιώσει και να συνεχίσει το έργο του, να παρουσιάζει δηλαδή τη ζωή και το έργο του μεγαλύτερου ίσως διανοητή που έβγαλε η Κρήτη και έναν από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και αυτό καθίσταται δυνατό από τη γενναιοδωρία ενός από τα πλέον διακεκριμένα, στον επιχειρηματικό στίβο, τέκνα της Κρήτης. Η διοίκηση του μουσείου φυσικά πρόκειται να τιμήσει τον ευεργέτη και να του αποδώσει τις ανάλογες τιμές. Παρότι ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να πάρει διαστάσεις το θέμα και να δοθεί δημοσιότητα, η διοίκηση του μουσείου δε θα μπορούσε να μην αναφέρει αυτήν την εξαιρετικά γενναιόδωρη κίνηση, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι με πλούτο που πονάνε και αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν σε αυτόν. Και μάλιστα στον τομέα του πολιτισμού, που στην εποχή της πλήρους εμπορευματοποίησης των πάντων τείνει όλο και περισσότερο να περιορίζεται στο πλαίσιο των "κερδοφόρων" δραστηριοτήτων που μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν.

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

«Θυμάται και τιμά τις ρίζες του»

Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά μέλη της διοίκησης, «κάποιοι άλλοι μάς γύρισαν την πλάτη. Αλλά ο κ. Μαρινάκης θυμάται και τιμά τις ρίζες του και μας θυμίζει την περίοδο όπου οι άνθρωποι που είχαν πολλά χρήματα είχαν και εξίσου μεγάλη διάθεση προσφοράς στον τόπο τους».

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας, παρουσία του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και θα περιλαμβάνει την υπογραφή και την ονοματοδοσία μιας αίθουσας του μουσείου με το όνομα του πατέρα του κ. Μαρινάκη, του Μιλτιάδη Μαρινάκη. Η βραδιά θα κλείσει με δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του νέου ευεργέτη του μουσείου.

Σχόλια