default-image

Κινδυνεύουν από την "τρόικα" τα Χανιά

Κρήτη
Κινδυνεύουν από την "τρόικα" τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μέτρα αλλά τρόικα που επιβάλει σε δήμους με ελλείμματα το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ έκανε λόγο σήμερα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Οι αναφορές του κ. Βάμβουκα εγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα οικονομικά του δήμου και προκάλεσαν αίσθηση αν και ο ίδιος τόνισε ότι δεν τα υιοθετεί.

Ακόμα και απολύσεις στο δήμο Χανίων μπορεί να φέρει η επιτήρηση του από το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ προοπτική που ωστόσο βρίσκει αντίθετη την νέα δημοτική Αρχή που θα επιδιώξει μέσα μια πολιτική ορθολογικής διαχείρισης των πάντων να βάλει τάξη στα οικονομικά.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του απερχόμενου δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη για τα οικονομικά

Υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση στο δήμο δεν είναι καλή και επικαλέστηκε τις επισημάνσεις  του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας για υστέρηση εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 1.06 εκ ευρω.

«Παρέλαβαν ένα δήμο σε υγιή οικονομική κατάσταση το 2010 και μένει να αποδειχτεί αν θα τον παραδώσουν σε ανάλογη κατάσταση, αλλά οι ενδείξεις και τα γεγονότα δεν συνηγορούν σε αυτό και αν δεν παρθούν μέτρα ο Δήμος μας κινδυνεύει ναμπει σε «πρόγραμμα εξυγίανσης», με ότι αρνητικό σημαίνει αυτό για το δήμο και τους δημότες.

Όλες οι δηλώσεις μου για τα οικονομικά του δήμου Χανίων, δεν αμφισβήτησαν ποτέ τις επίσημες εκθέσειςπαρελθόντων ετών από ορκωτούς λογιστές, αλλά βασίστηκαν αποκλειστικά σε στοιχεία επίσημα όπως η έκθεση τουΠαρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., που διαπιστώνει σοβαρή υστέρηση εσόδων το πρώτο τρίμηνο τουέτους και στις εισηγήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου που πιστοποιεί το οικονομικό πρόβλημα και προτείνειλύσεις, που όμως δεν υιοθέτησε η δημοτική αρχή αποποιούμενη των ευθυνών της.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία τηςοικονομικής υπηρεσίας του δήμου, παρουσιάζει σημαντική απόκλιση το πρώτο πεντάμηνο κατά 2 εκ. ευρώ στα έσοδα τουδήμου, εκ των οποίων το 1.060.000 ευρώ προέρχεται από τα ανταποδοτικά και το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο από τηνηθελημένη απραξία της παρούσας δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπισή του.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα ετήσιο πρόγραμμα εσόδων και δαπανών, ο βαθμός υλοποίησης του οποίου αποτελεί κριτήριοορθής κατάρτισης και αποτελεσματικότητας των αιρετών οργάνων και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και θα πρέπει να ελέγχεταιαπό τους δημότες.

Ζήσαμε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο το πρωτοφανές, ο αντιδήμαρχος οικονομικών να εμφανίζει  διαφορετική εισήγησηαπό τον διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας, με στόχο όπως επισημάνθηκε και από άλλες πλευρές της μειοψηφίας, νακρύψει το πρόβλημα με λογιστικές ταχτοποιήσεις, που όμως δεν το λύνουν αλλά το μεταθέτουν μαζί με πολλά άλλαπροβλήματα στην νέα δημοτική αρχή.

Έχει δε την αμετροέπεια να θέτει ερωτήματα στην νέα δημοτική αρχή, για το τι θα πράξει σε ζητήματα που η ίδιακληροδότησε, ενώ η ίδια είναι ακόμα στο τιμόνι του δήμου και δεν κάνει τίποτα για την λύση τους. Αν ο απερχόμενοςδήμαρχος όπως δηλώνει ήθελε πραγματικά να βοηθήσει, θα έπρεπε να αφήσει τις αστήρικτες δικαιολογίες και να είχε ήδηορίσει όπως ο νόμος προβλέπει, δημοτικούς υπαλλήλους που θα επιτηρούν την ελεγχόμενη στάθμευση και σε συνεργασία μετην αστυνομία τις καταλήψεις δημοτικών χώρων, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων που έχει καθημερινά ο δήμος», είπε ο κ Βάμβουκας

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο απολύσεων προσωπικού αλλά και αύξησης των ανταποδοτικών τελών ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο τον βρίσκει ριζικά αντίθετο λέγοντας ωστόσο οτι αυτός είναι ο οδικός χάρτης του παρατηρητηρίου όπου υπάρχουν μαύρες τρύπες.

Εμείς δε θα ακολουθήσομε αυτή την λογική αλλά θα συμμαζέψομε πολλή κακώς κείμενα ξεκαθάρισε.

Παράλληλα ζήτησε από την απερχόμενη δημοτικη Αρχή, πάγωμα μετακινήσεων προσωπικού και υπηρεσιών, πάγωμα δημοπρατήσεων και λοιπών πράξεων ανάληψης ευθυνών εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις, τον ορισμό μεικτών επιτροπών ενημέρωσης για όλα τα θέματα του δήμου και την κατάρτιση συνολικού πρωτοκόλλου παράδοσης παραλαβής του δήμου.

Ο κ. Βάμβουκας δεσμεύτηκε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News