Ειδήσεις

Έτσι "πάγωσαν" και με τη "βούλα" οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Στα χαρτιά έχουν παραμείνει οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις της Κρήτης, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει το πώς και το γιατί. Ενάμιση χρόνος πέρασε από τη στιγμή που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2013, οπότε και έγιναν οι πρώτες εξορμήσεις της μπουλντόζας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οι εξορμήσεις αυτές προκάλεσαν τότε σωρεία αντιδράσεων από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, καθώς ξεκίνησαν μία ανάσα πριν τη θερινή περίοδο του 2013. Τότε ελήφθη απόφαση το ζήτημα να ανοίξει εκ νέου από τον Οκτώβριο του 2013. Έκτοτε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Και μάλιστα, ενώ όπως είχαμε γράψει από τις αρχές Ιουλίου, τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων αγγίζουν τα 230 σε όλο το νησί. Και ενώ θα περίμενε κανείς το θέμα να έχει προχωρήσει κατά τη χειμερινή περίοδο 2013-2014, όχι απλά έμεινε στα αζήτητα, αλλά με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναβλήθηκε επ' αόριστον!

Η έγγραφη εντολή

Η δημοσιογραφική έρευνα της "Ν.Κ." έφερε στο προσκήνιο την έγγραφη εντολή από πλευράς του τότε γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και νυν βουλευτή Ηρακλείου Γιώργου Δεικτάκη προς την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, με την οποία ζητούσε την επ' αόριστον αναβολή των κατεδαφίσεων. Το έγγραφο εστάλη προς την αρμόδια υπηρεσία το Φεβρουάριο του 2014 (μία ανάσα πριν ο Γιώργος Δεικτάκης αφήσει το "τιμόνι" της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη Βουλή), αναφέροντας ξεκάθαρα προς την υπηρεσία - η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε επανειλημμένως απευθυνθεί στο γραφείο του γενικού γραμματέα για έγγραφες απαντήσεις - να αναβάλει προσωρινά όλα τις εργασίες που αφορούν σε εκτελέσεις πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Στο έγγραφο μάλιστα εξαιρούνταν τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων για τα οποία εκκρεμούσαν εισαγγελικές παραγγελίες, όπως τα πρωτόκολλα στη νήσο Χρυσή. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου δόθηκε νέα αναβολή στις κατεδαφίσεις αυτές μετά από συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εισαγγελικών Αρχών, παρουσία του νέου γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γρηγόρη Ροκαδάκη. Ο νέος γενικός γραμματέας θα έρθει λοιπόν τώρα αντιμέτωπος με τη διαχείριση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, τα οποία παρέπεμψε στις καλένδες ο προκάτοχός του, καθώς για να προχωρήσουν αυτά, εφόσον δε υπάρχει δικαστική εμπλοκή, χρειάζεται απλά να ανάψει εκείνος το πράσινο φως. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι όποιες αποφάσεις θα μετατεθούν εκ νέου μετά τον Οκτώβριο, του 2014 αυτή τη φορά, για να αποφευχθεί η καθαρά τουριστική περίοδος.

«Ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία»

Με τον πλέον λακωνικό τρόπο απάντησε ο πρώην γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το ζήτημα των κατεδαφίσεων και την πορεία αυτών. Ο Γιώργος Δεικτάκης κατά την ημέρα που παρέδιδε επίσημα τα ηνία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Γρηγόρη Ροκαδάκη ανέφερε ότι θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Συγκεκριμένα τόνισε : «Οι κατεδαφίσεις γίνονται εφόσον υπάρξουν εισαγγελικές παραγγελίες, Αφού υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις τελεσίδικες, οφείλουμε εμείς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσουμε σε αυτές και αυτό κάναμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του διαδόχου του, ο οποίος και αναλαμβάνει τώρα την αρμοδιότητα. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχει και επίσημη ενημέρωση από στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΤΑ 218 ΑΠΟ ΤΑ 230 ΣΕ ΑΙΓΙΑΛΟΥΣ

Τα αυθαίρετα που "πνίγουν" την Κρήτη

Τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις της Κρήτης αποτελούν ένα πρόβλημα που δεν είναι ούτε χθεσινό αλλά ούτε και σπάνιο για το νησί, καθώς, όπως γράψαμε και πιο πάνω, αριθμούν... αισίως τα 230. Από αυτά, τα 218 είναι σε αιγιαλούς και τα υπόλοιπα σε δασικές εκτάσεις όπως στη νήσο Χρυσή. Πρωταθλητές στις αυθαίρετες κατασκευές οι τουριστικές περιοχές σε  Λασίθι και Ηράκλειο (Ελούντα, Σταλίδα, Χερσόνησος, Κερατόκαμπος, Καστρί, Άρβη, Φόδελε κ.λπ.), ενώ ακολουθούν τα Χανιά με 59 (20 από αυτά στο ενετικό λιμάνι) και το Ρέθυμνο με 13.

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

Σχόλια