Ειδήσεις

"Σαρώνουν" και απειλούν τα κουνούπια

Η απουσία ή η αδυναμία εποπτείας και πιστοποίησης των ψεκαστικών εφαρμογών θεωρείται στην Ελλάδα το σημαντικότερο πρόβλημα στα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, συνολικού ποσού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.

 Τη διαπίστωση αυτή κάνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή ερώτησή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία, καταγγέλλοντας ότι «το πρόβλημα έγινε εκρηκτικό με αφορμή την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου (WNV) και της ελονοσίας. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις δειγματοληψίες, τους ψεκασμούς και τις δράσεις πεδίου που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση των έργων καταπολέμησης»!

«Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα επιβάρυνσης της τοπικής οικονομίας περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών των οποίων είναι φορείς, συνιστώντας ένα σημαντικό πρόβλημα για την ποιότητα ζωής και τον τουρισμό. Από τη δεκαετία του '70 και για τις επόμενες δεκαετίες, η όχληση των κουνουπιών ήταν ένα από τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα για ορισμένες μόνο περιοχές ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, π.χ. αυτές που βρίσκονταν κοντά σε ορυζώνες.

 Από το 2010 και μετά ωστόσο κατεγράφη μια σημαντική αλλαγή, καθώς η παραπάνω ενόχληση μετατράπηκε σε πρόβλημα δημόσιας υγείας, λόγω της εμφάνισης της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου (οφείλεται στα κουνούπια) σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα (πάνω από 100 περιστατικά με 15 θανάτους ετησίως κατά μ.ό.) και λόγω της εμφάνισης δεκάδων αυτοχθόνων περιστατικών ελονοσίας.

Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των πολιτών και των τουριστών, σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς, είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών που προϋποθέτουν ανάλυση εντομολογικών δεδομένων, χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS), καθώς και λήψη αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή ψεκαστικών εφαρμογών ή άλλων δράσεων».

Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει η ερώτηση που υπογράφουν με συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα και οι κ. Κριτσωτάκης και Ξανθός από την Κρήτη, ενώ παρακάτω τονίζεται:

«Ενισχυτικό δε όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφαρμογή http://www.conops.gr/weather/ (του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), με σκοπό την πρόβλεψη της δραστηριότητας των κουνουπιών ανά ημέρα σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, η δραστηριότητα των κουνουπιών - ειδικότερα για το διάστημα 1-7-2014 έως και 3-7-2014 - ήταν από υψηλή έως πολύ υψηλή, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα».

Σχόλια