default-image

Νέα ερώτηση στην Ευρωβουλή για τα χημικά

Νέα ερώτηση στην Ευρωβουλή για τα χημικά

Με αφορμή τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις επιστημόνων και κρατών από την συνεχιζόμενη επιχείρηση καταστροφής των άκρως επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σοφία Σακοράφα, ερωτά τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, εάν προτίθενται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία των πολιτών.

Συγκεκριμένα ζητά ενημέρωση για πως αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επιπτώσεις από την υπόθεση αυτή και εάν προτίθεται να λάβει μέτρα συμπλήρωσης της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας.

Ερωτά τέλος, εάν έχουν εξασφαλισθεί εγγυήσεις για την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε περίπτωση βλάβης του οικοσυστήματος, με δεδομένο ότι το πλοίο το οποίο διενεργεί την επιχείρηση καταστροφής των χημικών φέρει την σημαία των ΗΠΑ, οι οποίες όμως δεν έχουν δεσμεύονται από το δίκαιο της θάλασσας αφού δεν έχουν επικυρώσει τη σχετική διεθνή Συνθήκη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ερώτηση προς τους:

Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συμβούλιο

Αντιπρόεδρο/Ύπατη Εκπρόσωπο

Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, έχει προκαλέσει ανησυχίες και αντιδράσεις επιστημόνων και όμορων κρατών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Με δεδομένο ότι η χρήση των εν λόγω προϊόντων δεν είναι πλέον στρατιωτικής φύσεως, πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που κυκλοφορούν στο έδαφος στην Ε.Ε. των οποίων η επικινδυνότητα είναι δεδομένη.

Σε συμπλήρωση προηγούμενων σχετικών ερωτήσεων ερωτάται η Επιτροπή:

1)  Πώς αντιμετωπίζει η Επιτροπή, βάσει του ισχύοντος κοινοτικού δικαίου, τις επιπτώσεις της επικινδυνότητας των εν λόγω προϊόντων αναφορικά με  «επικείμενη απειλή ζηµίας» και ειδικότερα σε σχέση και με την αρχή της ευθύνης του κατασκευαστή, του φορέα εκμετάλλευσης και του διακινούντος τα εν λόγω προϊόντα. Υπάρχει σχετική κοινοτική νομοθεσία που να βαρύνει με ευθύνες τον κατασκευαστή τέτοιων προϊόντων; Αν όχι, προτίθεται η Επιτροπή να μελετήσει την ανάγκη να συμπληρωθούν σχετικά οι ισχύουσες διατάξεις;

2) Ποιες εγγυήσεις έχει λάβει η Επιτροπή για την διασφάλιση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» δεδομένου ότι οι ευθύνες ενδεχόμενης βλάβης του οικοσυστήματος βαρύνουν τις ΗΠΑ, των οποίων τη σημαία φέρει το σκάφος,  και οι οποίες δεν δεσμεύονται από το δίκαιο της θάλασσας που δεν έχουν υπογράψει».

Ν. Μαριάς: "Τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη"

Ωστόσο δεκτή έγινε η παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για τα χημικά της Συρίας και έτσι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο καθηγητής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών κάνει αναφορά στα όσα μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ζητά τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.

Τώρα το θέμα θα το παρακολουθεί όλος ο διεθνής Τύπος, καθώς οι πολιτικές ομάδες θα πάρουν θέση, είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη από το Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο επικεφαλής  των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έθεσε το θέμα στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του neakriti.gr η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Κάθριν Άστον θα πάρει δημοσίως θέση αύριο Τετάρτη.

Στους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στάλθηκε η ανοικτή επιστολή της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, την ώρα που κορυφώνονται οι αντιδράσεις σε όλη πλέον τη χώρα.

19 με 21 Ιουλίου η νέα Παγκρήτια κινητοποίηση φορέων και πολιτών στα Χανιά, έξω από την Βάση της Σούδας.

Δ. Πετράκης: "Ο Οργανισμός Απαγόρευσης καταπατά τα δικά του άρθρα"

Τις παραβάσεις άρθρων του δικού του καταστατικού με την απόφαση της καταστροφής του οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο επισημαίνει ο παιδοχειρουργός, μέλος του Παγκρήτιο Συντονιστικού κ. Δημήτρης Πετράκης.

Μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο γιατρός ανέφερε ένα προς ένα τα ατοπήματα του Οργανισμού.

Ανυπότακτη Κρήτη: "Η Κρήτη κινδυνεύει άμεσα, καθώς η υδρόλυση γίνεται μόλις 100 χ.λμ. από τις δυτικές ακτές της"

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανυπόταχτης Κρήτης

«Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και οι πολυεθνικές του πολέμου, αφού κατασκεύασαν και πούλησαν τα χημικά όπλα, αφού αιματοκύλησαν το συριακό λαό τώρα επιχειρούν να τα καταστρέψουν μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε μια χωματερή χημικών.

Η Κρήτη κινδυνεύει άμεσα καθώς η υδρόλυση γίνεται μόλις 100 χ.λ.μ. από τις δυτικές ακτές της. Απειλείται με καταστροφή το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων του νησιού μας και άλλων γειτονικών περιοχών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη καθώς καλύπτει κι εξυπηρετεί τα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ ενώ αδιαφορεί για την πιθανές επιπτώσεις στον τόπο μας. Η Ανυπόταχτη Κρήτη καλεί τα μέλη της, τους φίλους της και ολόκληρο τον κρητικό λαό να πάρουν μέρος στον αποκλεισμό της αμερικανονατοϊκής  βάσης της Σούδας το τριήμερο 19-21 Ιούλη.

Παλεύουμε για:

Να σταματήσει το πείραμα της καταστροφής των χημικών στις θάλασσες μας.

Να κλείσει η βάση της Σούδας, ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News