default-image

Εκατοντάδες κενά από Σεπτέμβριο στην πρωτοβάθμια

Κρήτη
Εκατοντάδες κενά από Σεπτέμβριο στην πρωτοβάθμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολο φθινόπωρο φαίνεται πως περιμένει και φέτος τους εργαζόμενους γονείς. Τα κενά με τα οποία θα ξεκινήσουν τα σχολεία προσεγγίζουν τα 600 μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει πως μπορεί τυπικά τα σχολεία να ανοίγουν στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως, για να λειτουργήσουν οι σχολικές εβδομάδες με πλήρες πρόγραμμα, θα περάσει αρκετός καιρός...

Σύμφωνα με τον αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ (Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Ηρακλείου κ. Θεόφιλο Λαμπρογιαννάκη, τα λειτουργικά κενά το Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό οφείλεται τόσο στις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών σε τοπικό επίπεδο, όσο και στις προσλήψεις που θα κάνει πάλι με το σταγονόμετρο το υπουργείο Παιδείας.

Συνταξιοδοτήσεις

Σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις: Μόνο από το Ηράκλειο έφυγαν φέτος 35 δάσκαλοι και 19 νηπιαγωγοί. Κάποιοι από αυτούς ίσως θα είχαν μείνει, αν εμπιστεύονταν το ελληνικό κράτος και δεν είχαν το φόβο ότι μπορεί να "εγκλωβιστούν". Ότι μπορεί δηλαδή να αλλάξουν πάλι τα όρια ηλικίας προς το δυσμενέστερο κι εκεί που σήμερα θεμελίωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης, να χρειαστεί να μείνουν στο σχολείο τους άλλα 10 χρόνια. Παράλληλα, με το κύμα φυγής των υπηρετούντων εκπαιδευτικών προς τη συνταξιοδότηση, δεν υπάρχει διάθεση για διορισμούς από το υπουργείο Παιδείας. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες του κ. Λαμπρογιαννάκη λένε ότι τα κενά του πρωινού ωραρίου θα "καλυφθούν" με 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών πανελλαδικά. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό, με δεδομένο ότι αφορούν όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, όλης της χώρας, τη στιγμή που μόνο στο Ηράκλειο και μόνο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα κενά το Σεπτέμβριο εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 600.

Τι μέλλει γενέσθαι

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς σκοπεύει το υπουργείο να λειτουργήσουν πλήρως τα σχολεία κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ο κ. Λαμπρογιαννάκης επισημαίνει: «Προφανώς θα καλύψει κάποιες θέσεις μέσω ΕΣΠΑ, όμως οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι μπορούν να πάνε μόνο σε ολοήμερα, αναμορφωμένα, και για να κάνουν μαθήματα ειδικοτήτων». Όπως λέει ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών, «αυτή τη στιγμή έχουμε 237 οργανικά κενά στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου. Με βάση αυτά τα στοιχεία και γνωρίζοντας την κατάσταση που θα διαμορφωθεί το Σεπτέμβρη, θεωρώ ότι τα λειτουργικά κενά στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ. Καθίσταται απαραίτητη, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, η πρόσληψη τεράστιου αριθμού αναπληρωτών, διαφορετικά πολλές τάξεις θα μείνουν χωρίς δάσκαλο και έτσι θα προστεθεί άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας εκπαίδευσης».

Αναμοριοδότηση

Τα οργανικά κενά οριστικοποιούνται σήμερα από το ΠΥΣΠΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι δηλώσεις σχολείων για όσους έχουν υποβάλει αίτηση μετάθεσης και για όσους ήρθαν με μετάθεση. Παρ' όλα αυτά, οι υπηρεσιακές μεταβολές έχουν μείνει πανελλαδικά πίσω, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα λύση στο μείζον ζήτημα της αναμοριοδότησης των σχολείων. Εάν είχε επιτευχθεί η μοριοδότηση, η οποία έχει κατατεθεί με αιτιολογημένη πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, ίσως να μην υπήρχε κάθε χρόνο στην Κρήτη τόσο μεγάλη υστέρηση δασκάλων. Όμως, όπως λέει ο κ. Λαμπρογιαννάκης, ούτε η αναμοριοδότηση προχωρά, ούτε η Κρήτη παίρνει εγκαίρως το μερίδιο των εκπαιδευτικών που της αναλογεί, επειδή οι αρμόδιοι δεν ασκούν ικανές πιέσεις στο υπουργείο Παιδείας, όπως κάνουν άλλες εκπαιδευτικές Περιφέρειες.

Τοποθέτηση διευθυντών

Διευθυντές τοποθετήθηκαν σε τρία σχολεία του Ηρακλείου κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ. Τοποθετήθηκε στο 8ο Ηρακλείου η Θωμία Καραμάνου, στο Δημοτικό Σχολείο Ροδιάς ο Μανόλης Κυραλάκης και στο 2ο Δημοτικό Λιμένα Χερσονήσου η Ιωάννα Μεταξάκη. Έμειναν κενά το 19ο Δημοτικό Ηρακλείου, το 1ο Δημοτικό Κρουσώνα και το Δημοτικό Πύργου, για τα οποία θα βγει προκήρυξη με την εξής σειρά: Πρώτα από εκπαιδευτικούς του σχολείου, έπειτα από εκπαιδευτικούς σχολείων του ίδιου δήμου και τέλος από τους εκπαιδευτικούς όλου του νομού Ηρακλείου.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News