default-image

Εξελέγη Πρόεδρος ο Γιούνκερ

Κόσμος
Εξελέγη Πρόεδρος ο Γιούνκερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, με 422 ψήφους έναντι 250 κατά, με 47 αποχές και 10 άκυρα, επί ενός συνόλου εγκύρων 729 ψήφων.

Πάντως δεν εξασφάλισε όσες ψήφους θα μπορούσε και αναμενόταν, καθώς ο «μεγάλος συνασπισμός» πολιτικών ομάδων στο ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Φιλελευθέρων και των κεντρώων, διαθέτει ένα σύνολο 480 κοινοβουλευτικών. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν τουλάχιστον 60 αποσκιρτήσεις.

Ωστόσο ένα μέρος των 50 μελών του ΕΚ τα οποία εξελέγησαν με τους Πράσινους είχαν κάνει σαφές ότι επρόκειτο να ψηφίσουν τον Γιούνκερ για να υπερασπιστούν την αρχή - η οποία θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά- της ανάδειξης του προέδρου της Επιτροπής από το κόμμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές. Αυτό, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ήταν το ΕΛΚ.

Στην ομιλία του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου επενδύσεων ύψους 300 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και υπέρ μιας «πιο κοινωνικής» Ευρώπης, καθώς και κινήσεων για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News