default-image

Κρητικό γλέντι για ιερό σκοπό

Κρήτη
Κρητικό γλέντι για ιερό σκοπό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γλέντι των φτωχών με υπεύθυνο τον πατέρα Δημήτριο Παπαδάκη, τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και τη στήριξη πολλών καταξιωμένων ενοριτών της περιοχής, που αναγνωρίζουν και στηρίζουν το έργο του συγκεκριμένου ιερέα, διοργανώνει εδώ και μέρες ο Ιερός Ναός του Αγίου Ευγενίου στις Μεσαμπελιές, με τις ευλογίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Γνωστοί Κρητικοί καλλιτέχνες θα παίξουν και θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς στην αυλή της εκκλησίας την ερχόμενη Δευτέρα 21 του μήνα, ενώ τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε στο αναγνωρισμένο από την τοπική κοινωνία Φιλόπτωχο Ταμείο του ναού, που το ίδρυσε ο παπα-Δημήτρης, στηρίζοντας από τότε με χρήματα, με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τους σύγχρονους φτωχούληδες του Θεού!

Πίσω από τον πατέρα Δημήτριο Παπαδάκη βρίσκονται πάνω από είκοσι επιφανείς επιχειρηματίες που ανήκουν στην ενορία του Αγίου Ευγενίου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του Φιλόπτωχου Ταμείου και διαπιστώνοντας ότι πλέον ο ναός, χάρη στον ιερέα, άρχισε να γεμίζει ασφυκτικά κάθε Κυριακή και να δέχεται και επισκέψεις απόρων που ουδέποτε έφευγαν πια με άδεια χέρια δήλωσαν αμέριστη εμπιστοσύνη και στήριξη του έργου του.

Το γλέντι

Καθόλου τυχαίο άλλωστε δεν μπορεί να θεωρείται ότι στο κρητικό αυτό γλέντι των φτωχών δέχτηκαν αφιλοκερδώς να συμμετάσχουν, παίζοντας και τραγουδώντας, γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Σκουλάς, με τους Κώστα Καλλέργη στο λαούτο, τον Δημήτρη Μπέρκη στο μαντολίνο και τον Γιάννη Σπαχή στο λαούτο. Ο Στέφανος Μεσσαριτάκης, με τους Νικόλαο Γιατρομανωλάκη στο λαούτο, Αντώνη Λαζανάκη στην κιθάρα και τον Μηνά Πεγνιωτάκη στα κρουστά. Και τον Νικόλαο Μανιουδάκη, με τους Κώστα Αλεξάκη στο λαούτο και Γιώργο Παπουτσάκη στην κιθάρα.

Όμως, και τα σουβλάκια, οι σαλάτες, οι μπίρες, το κρασί και τα αναψυκτικά είναι πάλι από ευγενικές προσφορές, ενώ οι τιμές δε θα ξεπερνούν το ένα ευρώ το σουβλάκι, ένα ευρώ τα αναψυκτικά, ένα ευρώ η μπίρα, δύο ευρώ η σαλάτα και ένα ευρώ το μπουκάλι 500 γραμμαρίων με βιολογικό κρασί του προέδρου των αμπελουργών της Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη.

Τη βραδιά εκείνη θα υπάρχει μία μικρή παιδική χαρά στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας, με παιδαγωγούς που επίσης αφιλοκερδώς θα κρατήσουν ευχάριστη συντροφιά με πολλές εκπλήξεις στα παιδιά.

Βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη

Το Φιλόπτωχο Ταμείο του ναού βοηθάει ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο μοίρασε με τη συνεργασία των διευθυντών των σχολείων της περιοχής σχολικά είδη σε είκοσι παιδάκια φτωχών οικογενειών και τα Χριστούγεννα δώρα στα ίδια παιδάκια (όπως φαίνεται στη φωτογραφία του Μάνου Στιβακτάκη την ώρα που ο ιερέας μοιράζει τα δώρα). Επίσης, προσφέρει μηνιαία βοήθεια σε δύο φτωχές οικογένειες, ενώ με τη συνεργασία των τοπικών φορέων βοηθάει σε μόνιμη βάση όποιον χτυπήσει την πόρτα του, στο μέτρο του δυνατού, σε είδη και σε χρήματα. Πρόσφατα προσέφερε οικονομική βοήθεια σε άπορο συνάνθρωπο που έπρεπε να εγχειριστεί.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News