default-image

Αγ. Μαρίνα στη Βόνη: Όλα έτοιμα για τον λαμπρό εορτασμό

Κρήτη
Αγ. Μαρίνα στη Βόνη: Όλα έτοιμα για τον λαμπρό εορτασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αγία Μαρίνα είναι μια από τις πιο λατρεμένες μορφές της πίστης, η Αγία με τα αμέτρητα θαύματα, η γιορτή της οποίας στην καρδιά του καλοκαιριού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια, ειδικά για την Κρήτη. Μιλώντας για την Αγία Μαρίνα, το μυαλό πηγαίνει αμέσως στη Βόνη, στο ιστορικό μοναστήρι που κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν από κάθε γωνιά της Κρήτης και της Ελλάδας για το τάμα τους. Να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, να ζητήσουν τη βοήθεια της Αγίας, να την ευχαριστήσουν για ένα ακόμα θαύμα της. Με κάθε μέσο, ακόμα και με τα πόδια, οι χριστιανοί καταφτάνουν στο ναό για το μεγάλο πανηγύρι.

Η ιστορία

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο φημισμένος σε ολόκληρη τη χώρα ναός ήταν ιδιοκτησία ενός Τουρκοκρητικού, του Χοσρέφ Πασά, από τη Βόνη, ο οποίος την πούλησε στον Ιωάννη Καπαρουνάκη, από το Θραψανό. Μάλιστα, ο Πασάς συμπεριέλαβε στο σχετικό συμβόλαιο που σύνηψε και μια ερειπωμένη εκκλησία, η οποία βρισκόταν μέσα στο κτήμα.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Ιωάννης Καπαρουνάκης προέβη στην αγορά μετά από ένα θαύμα που ο ίδιος έζησε, όταν η Αγία εμφανίστηκε στον ύπνο του και του ζήτησε να αγοράσει το χώρο και να φανερώσει το σκεπασμένο από θάμνους εκκλησάκι. Μόλις ο Καπαρουνάκης αγόρασε την περιοχή, ανακαίνισε με τη βοήθεια των κατοίκων το εκκλησάκι, το οποίο είχε χτιστεί δίπλα στην πηγή ενός αγιάσματος που έτρεχε εκεί. Την ιστορία μαρτυρεί μια επιγραφή στην είσοδο της μικρής εκκλησίας: «Ο ιερός ούτος ναός ωκοδμήθη ευλάβει εισφορά και φροντίδι του ευσεβούς Ιωάννου Α. Καπαρουνάκη εκ Θραψανού εν έτει 1901».

Το άγιασμα

Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Ιωάννης Καπαρουνάκης περνούσε από τη θέση του σημερινού μοναστηριού για το χωριό του και σταμάτησε στο σημείο για να δροσιστεί, διότι δεν ένιωθε καλά. Ήπιε από το άγιασμα και αμέσως εξαφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ στο σημείο βρήκε και μια μικρή εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Τότε ζήτησε από τον Τούρκο διοικητή να του επιτρέψει να χτίσει ένα μικρό ναό, πράγμα όμως που δεν κατέστη δυνατό. Όταν αργότερα άρχισαν να αρρωσταίνουν τα παιδιά του Τούρκου και να πεθαίνουν, μόνο τότε ο Τούρκος φώναξε τον Ιωάννη Καπαρουνάκη - που είναι και ο κτήτωρ της μονής - λέγοντάς του ότι θα γίνει πράξη το ζήτημα που του είχε θέσει.

Θαυματουργή

Τα χρόνια πέρασαν. Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη άρχισαν να πληθαίνουν και οι πιστοί να έρχονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο στη μνήμη και τη Χάρη της. Έτσι, πάνω από τη μικρή εκκλησία χτίστηκε μια μεγαλύτερη με ξενώνες και κελιά και το μοναστήρι επεκτάθηκε, με τη γιορτή της Αγίας να εξελίσσεται σε ένα από τα πιο μεγάλα πανηγύρια της Κρήτης και της Ελλάδας.

Τα τάματα χιλιάδες, όσες και οι προσευχές των πιστών που συρρέουν στη χάρη Της και οι ιστορίες που διηγούνται ντόπιοι και ιερείς τόσες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια και ρίγη στο κορμί. Είναι χαρακτηριστικό του σεβασμού και της πίστης των ανθρώπων το γεγονός ότι τις μέρες της γιορτής της Αγίας Μαρίνας λαμβάνουν χώρα στο μοναστήρι πολλές βαφτίσεις παιδιών, ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι πιστοί εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στη θαυματουργή Αγία.

Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας είναι γνωστά από τα βάθη των χρόνων στην περιοχή, ενώ ακόμα και οι Τούρκοι τη σέβονταν. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές και μαρτυρίες, οι Τουρκάλες χρησιμοποιούσαν το άγιασμα για να ζυμώνουν το ψωμί θεωρώντας ότι επρόκειτο για θαύμα.  

Η βιογραφία της Αγίας Μαρίνας

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε τον Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του. Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει σύζυγός του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση «είμαι χριστιανή».

Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά, τόσο ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε. Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: Ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την Αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η Αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και τη ράχη τον ταπείνωσε.

Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στον Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας. Τα άγια λείψανάα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωσή της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ, σύμφωνα με άλλες πηγές, βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομά της, ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Έκτακτα δρομολόγια από το ΚΤΕΛ

Προκειμένου να ικανοποιηθεί η ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση προς τη Βόνη για τους πιστούς που θα θέλουν να επισκεφτούν το πασίγνωστο και λαμπρό πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου προχώρησε στη δρομολόγηση έκτακτων λεωφορείων κατά τις δύο ημέρες κορύφωσης του εορτασμού (αύριο, παραμονή της εορτής και την Πέμπτη).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των δρομολογίων που ανακοίνωσε το ΚΤΕΛ έχει ως εξής:

* Τετάρτη 16/07/2014

Από Ηράκλειο προς Βόνη: 06:45, 10:00, 11:45, 13:30, 14:30, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 21:30, 22:00

Από Βόνη προς Ηράκλειο: 07:15, 09:15, 12:15, 15:15, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00

* Πέμπτη 17/07/2014

Από Ηράκλειο προς Βόνη: 06:45, 07:30, 08:30, 10:00, 11:45, 13:30, 14:30, 19:15.

Από Βόνη προς Ηράκλειο: 07:15, 09:15, 12:15, 15:15 (+2 έξτρα λεωφορεία αμέσως μετά το πέρας της Λειτουργίας).

Σε περίπτωση πληρότητας, θα υπάρξουν και επιπλέον δρομολόγια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News