Ειδήσεις

Περίεργη υπόθεση με έναν έρανο

Τις τελευταίες μέρες κάνουν εμφάνιση στο κέντρο του Ηρακλείου κορίτσια που εμφανίζονται σαν κωφάλαλα, αποσπώντας από τους περαστικούς χρήματα αλλά και... υπογραφές για τα ποσά που έδωσαν, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια μέθοδο με αυτή που χρησιμοποιούσαν παιδιά της Ρουμανίας, μέχρι που συνελήφθησαν στην Αθήνα και την Καλαμάτα, το 2011 και το 2014 αντίστοιχα. Είναι και στο Ηράκλειο κωφάλαλοι-μαϊμού ή μήπως πράγματι πρόκειται για έναν έρανο από σύλλογο κωφάλαλων παιδιών; Η "Ν. Κρήτη" αποκαλύπτει σήμερα την υπόθεση αυτή, αλλά περιμένει από τους συνδικαλιστικούς φορείς των ατόμων με αναπηρία να απαντήσουν αν ετούτη τη φορά είναι πραγματικός έρανος ή να καταγγείλουν στην αντίθετη περίπτωση τη δράση των απατεώνων!

Η υπόθεση έχει ως έξης: Ώρα 12:30 το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Ένα κορίτσι κρατάει ένα ντοσιέ στο χέρι και στέκει επί της Καλοκαιρινού, λίγα μέτρα παρακάτω από τον Περβολαράκη. Με προτίμηση στους... άνδρες, σταματάει τους περαστικούς και επειδή παρουσιάζεται σαν κωφάλαλη, τους πιάνει από το μπράτσο, τους τραβάει προς το μέρος της και τους παρουσιάζει το ντοσιέ. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι θέλει από αυτούς απλά την υπογραφή τους. Παίρνουν λοιπόν στο χέρι το στυλό και το ντοσιέ και διαβάζουν πάνω-πάνω στην κατάσταση πως είναι ένα έγγραφο του Συλλόγου Κωφάλαλων Παιδιών... Υπάρχουν πέντε στήλες. Στην πρώτη πρέπει να συμπληρώσουν ονοματεπώνυμο, στη δεύτερη την πόλη τους, στην τρίτη τον ταχυδρομικό κώδικα, στην τέταρτη στήλη να βάλουν την υπογραφή τους και όταν φτάνει το μάτι τους στην πέμπτη στήλη διαπιστώνουν ότι πρέπει να βάλουν και ένα ποσό το οποίο και να το γράψουν.

Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, ο περαστικός έχει πάρει τον πίνακα και έχει αρχίσει να τον συμπληρώνει. Ντρέπεται να κάνει πίσω. Βλέπει και το κορίτσι που εμφανίζεται σαν κωφάλαλο και διστάζει να φύγει. Μάλιστα στην περίπτωση (ώρα 12:30) για την οποία μπορούμε να γράψουμε εμείς επακριβώς το διάλογο, ο περαστικός ρωτάει την κοπέλα «πρέπει να βάλω συγκεκριμένο ποσό; Υπάρχει κάποιο κουπόνι; Ή βάζουμε ό,τι θέλουμε;». Η κοπέλα εμφανίζεται να μην αντιδράει αφού "δεν ακούει" και "δε μιλάει". Βλέπει όμως στις προηγούμενες στήλες ότι άλλος είχε βάλει 8 ευρώ, άλλος είχε βάλει 10 ευρώ και άλλος είχε βάλει 5 ευρώ. Επομένως είναι ο τέταρτος. Και ντρέπεται να βάλει λιγότερα... από τέσσερα ευρώ ο ίδιος. Μετά από λίγη ώρα το κορίτσι είχε εξαφανιστεί. Ήταν πραγματικά κωφάλαλη ή την παρίστανε για να εξαπατήσει τον κοσμάκη;

Φοβερές ομοιότητες

Δείτε τώρα πόσο μοιάζει η ιστορία μας αυτή με τις ιστορίες του και του 2011 και του 2014.

29 Νοεμβρίου 2011. Στην πλατεία Συντάγματος συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας ηλικίας 9, 13, 14 και 16 ετών για απάτη.

Οι ανήλικοι το τελευταίο πενθήμερο λάμβαναν θέσεις στην είσοδο του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα και παρίσταναν τους κωφάλαλους, επιδεικνύοντας έγγραφα με την ένδειξη «Σύλλογος Κωφαλάλων». Χρησιμοποιώντας δήθεν τη νοηματική μέθοδο εξαπατούσαν τους διερχόμενους πολίτες, από τους οποίους λάμβαναν διάφορα χρηματικά ποσά.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 175 ευρώ, τέσσερα ντοσιέ που περιείχαν έγγραφα με την ένδειξη Σύλλογος Κωφάλαλων, Διεθνής Σύλλογος Αστέγων, για τα παιδιά που είναι στο δρόμο, εκ των οποίων πέντε συμπληρωμένα με στοιχεία πολιτών, υπογραφές και χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 1.176 ευρώ.

13 Νοεμβρίου 2014. Επ' αυτοφώρω συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη αλλοδαπή η οποία παρίστανε την κωφάλαλη και αποσπούσε χρήματα από περαστικούς, υποστηρίζοντας ότι είναι μέλος συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Κατά τη σύλληψή της βρέθηκε και κατασχέθηκε σημαντικό χρηματικό ποσό, ενώ η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην πέσουν θύματα ανάλογης απάτης.

«Φαίνεται μάλλον απάτη»

Η "Ν. Κρήτη" δεν κατάφερε χθες να επικοινωνήσει με κάποιο σωματείο κωφαλάλων. Επικοινώνησε όμως με την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Δέσποινα Συγγελάκη. «Αν πρόκειται για επιτήδειους δεν είναι πρόβλημα να φανούν σαν κωφάλαλοι. Μπορούν και μιμούνται. Αλλά αν ήταν κανονική διαδικασία θα έπρεπε να δίνει κάποια κουπόνια που να έχουν σφραγίδα, έγκριση κ.λπ. Καλό είναι να ενημερώσετε το σωματείο των κωφάλαλων για να βγάλουν κι αυτοί κάποια ανακοίνωση. Υπάρχουν διαδικασίες επίσημες για να συγκεντρώσουν διάφοροι σύλλογοι χρήματα. Όχι όμως με τέτοιους τρόπους. Καταθέτουν αίτηση, παίρνουν κουπόνια που εγκρίνονται. Ένα μέρος του ποσού αυτού πηγαίνει στο λογαριασμό των απόρων. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Αυτό που μου μεταφέρετε δε μου φαίνεται πως ήταν κάτι στο πλαίσιο της νόμιμης διαδικασίας».

Η κ. Συγγελάκη δε λέει «όχι» και στο να δίνουμε στους επαίτες στο δρόμο μια βοήθεια. Αλλά διευκρινίζει ότι και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στα μικρά παιδιά καλύτερα να δίνουμε τρόφιμα ή κάτι σε είδος και όχι χρήματα, αφού τα χρήματα γίνονται το μέσον για να τα εκμεταλλεύονται τα διάφορα αδίστακτα κυκλώματα και να τα κακοποιούν αν όχι όλες, τις περισσότερες φορές.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια