default-image

Στους πρέσβεις ΗΠΑ και Ρωσίας η επιστολή για τα χημικά

Στους πρέσβεις ΗΠΑ και Ρωσίας η επιστολή για τα χημικά

Στους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στάλθηκε η ανοικτή επιστολή της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, την ώρα που κορυφώνονται οι αντιδράσεις σε όλη πλέον τη χώρα.

Στην επιστολή αναφέρεται:

Ηράκλειο: 12 Ιουλίου 2014

Προς τον:

- Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα

- Πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα

Kοινοποίηση:

- Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ)

- Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

- Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Αγγλίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Φιλανδίας στην Αθήνα

- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια Κάρολο

- Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σαμαρά Αντώνιο

- Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο Ευάγγελο

- Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης  

- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Kύριε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,

Κύριε Πρέσβη της Ρωσίας

Γνωρίζουμε ότι οι χώρες σας, από πολλές δεκαετίες, αντιμετωπίζουν τα θέματα των  χημικών  οπλοστασίων τους καθώς και τα συναφή διεθνή προβλήματα που απορρέουν από την ευρεία διάδοση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής. Επίσης είναι γνωστό ότι από το 1997 και μετά πραγματοποιείτε πολυδάπανα, χρονοβόρα και περίπλοκα προγράμματα καταστροφής χημικών όπλων. Παρ' όλα αυτά οι χώρες σας έχουν ακόμη  στην κατοχή τους προς καταστροφή μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων, συγκεκριμένα οι ΗΠΑ το 10% (περίπου 2.600 τόνους) και η Ρωσία το 26% (περίπου 10.000 τόνους) του αρχικού τους οπλοστασίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον ΟΑΧΟ.

Οι χώρες σας, συμφωνήσαν το Σεπτέμβριο 2013 με τη Συρία, να παραδώσει τα χημικά της όπλα στον ΟΑΧΟ για καταστροφή. Είμαστε υποστηρικτές μιας τέτοιας συμφωνίας καθότι υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την απαγόρευση παραγωγής χημικών όπλων, την αναγκαιότητα καταστροφής των όπου γης αποθεμάτων τους και την βαρύτατη ποινικοποίηση των παραβάσεων. Η εκχώρηση όμως από τον ΟΑΧΟ της φάσης εξουδετέρωσης των υγρών Sarin, VX, Μουστάρδας και άλλων δραστικών ουσιών, με τη μέθοδο της αναπτυσσόμενης υδρόλυσης σε μονάδες FDHS που πρόσφατα εγκαταστάθηκαν στο Αμερικανικό ανασφαλές μονοπύθμενο πολεμικής χρήσεως πλοίο Cape Ray στην Μεσόγειο θάλασσα, αποτελεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πείραμα, σε μια περιορισμένη, μικρού υδατικού όγκου, σχεδόν κλειστή και συνεπώς  βραδύτατα ανανεώσιμη θάλασσα. Εκ του γεγονότος αυτού η περίπτωση ατυχήματος -που θα συνεπάγεται διαρροή υψηλής  τοξικότητας  ουσιών, σε αέρια ή υγρή μορφή- πρόδηλα θα επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου. Παράλληλα θα προκληθούν σοβαροί, άμεσοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία των παράκτιων πληθυσμών καθώς και για την οικονομική και κοινωνική  βιωσιμότητά τους.

Γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν Πρόγραμμα Εναλλακτικής Διαχείρισης των χημικών όπλων (ACWA) και πως κατασκευάζουν δύο νέα εργοστάσια καταστροφής στο Colorado και στο Kentucky. Γνωρίζουμε επίσης τις δυνατότητες καταστροφής χημικών όπλων και από τη Ρωσία. Αντιλαμβανόμαστε το υψηλό κόστος αποθήκευσης και καταστροφής τους και  τις προσπάθειες ανάπτυξης νέων μεθόδων και μεθοδολογιών - με  βάση το παράδειγμα της πυρόλυσης ή της υδρόλυσης- για την εξουδετέρωσή τους. Αντιλαμβανόμαστε επιπλέον την ανάγκη διερεύνησης εναλλακτικών τρόπων χρήσης των υποπροϊόντων της υδρόλυσης είτε με την ασφαλτοποίηση (bitumisation-Shchuchye), είτε με νέες μεθόδους ανακύκλωσης (remaining byproducts recycled-Kentucky). Ωστόσο, εκείνο το οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες σας δεν υπολογίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η πιθανή αστοχία αυτού του επικίνδυνα καταστροφικού εγχειρήματος και δεν κατανοούν την αξία που έχει για μας η δική μας θάλασσα, η μεγάλη και ιστορική θάλασσα των πολιτισμών, η πανέμορφη  θάλασσα της Μεσογείου.

Οι χώρες σας, έχοντας αποδεχθεί και συμμετέχοντας σε αυτό το -όπως οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι το αποκαλούν- πιλοτικό πρόγραμμα της εν πλω ''εξουδετέρωσης'' των χημικών όπλων, είναι συνυπεύθυνες για σωρεία παραβιάσεων που πραγματοποίηθηκαν ή είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο της όλης διαδικασίας.

Παραβιάζονται τα άρθρα V και VI του κανονισμού του ΟΑΧΟ στα οποία προβλέπεται η μεταφορά χημικών όπλων από χώρα σε άλλη χώρα και μόνο για ιατρικούς ή ερευνητικούς-ιατρικούς λόγους. Είναι προφανές ότι δεν προβλέπεται η μεταφορά χημικών όπλων από χώρα σε διεθνή ύδατα και η εν πλω υδρόλυσή τους. Επίσης παραβιάζονται και άλλα άρθρα του κανονισμού του ΟΑΧΟ που ορίζουν ότι πρέπει κατά τη μεταφορά να λαμβάνεται υπόψη η προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Tέλος παραβιάζεται η πολύχρονη εμπειρία του Οργανισμού από την οποία συνάγεται ότι στις περιπτώσεις που δεν προσφέρεται η επιτόπου καταστροφή των χημικών όπλων -όπως και τώρα στην περίπτωση της Συρίας- η επεξεργασία τους σε κινητές μονάδες και σε θαλάσσιο περιβάλλον είναι η πλέον αμφισβητούμενη επιλογή και για πρόκληση ατυχήματος και για ανεξέλεκτη και μη αναστρέψιμη διαρροή δραστικών-τοξικών ουσιών (Καθηγήτης Peter O' Meara Evans, μέλος της Τεχνικής Γραμματείας ΟΑΧΟ 1996, στην εργασία του:Social and environmental aspects of abandoned chemical weapons in China)

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακαλέσει τον Αμερικάνικο στρατό σε περίπτωση που κρίνει ότι από τη δράση του παραβιάζει κανόνες διεθνούς δικαίου ή εκθέτει τη χώρα του από ενέργειες του. Εξ άλλου Πολιτειακοί και Ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν στη Αμερική τη διακίνηση και εξουδετέρωση των χημικών όπλων κατηγορίας επικινδυνότητας 1 σε κινητές μονάδες καταστροφής και απαγορεύουν τη μεταφορά τους από Πολιτεία σε Πολιτεία σε δρόμους ή άλλα μέσα μεταφοράς. Το ίδιο ισχύει και στη Ρωσία.

Παραβιάζεται το ψήφισμα 1540 (2004) του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο αναφέρει ότι η διανομή και η μεταφορά των χημικών όπλων είναι απειλή για τη διεθνή ειρήνη

Στις 3.2.2014 εστάλει στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ κκ John Kerry και Chuk Hagel ανοικτή επιστολή από διπλωματικούς, πολιτικούς ,περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς παράγοντες διαφόρων χωρών του κόσμου στην οποία επισημαινόταν σαφώς η ανάγκη διαφάνειας και έγκαιρης ενημέρωσης των κατοίκων της Μεσογείου, η οποία δυστυχώς ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Το ψήφισμα 2118 (του 2013) για κοινή αποστολή ΟΑΧΟ και ΟΗΕ έχει, μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας, απαξιωθεί όπως έχει δηλώσει το μέλος της Τεχνικής Γραμματείας του ΟΑΧΟ, Valeria Santori

Παραβιάζονται επίσης οι συνθήκες:

- Convention on the Law of the Sea" (UNCLOS 1982 http://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/unclos_e.pdf)

and Other Matter" (LC 1972 http://www.gc.noaa.gov/documents/gcil_lc.pdf)

Παραβιάζονται τέλος τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή, στην ασφάλεια, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην υγεία των κατοίκων της Μεσογείου.

Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ευθύνες των χωρών σας για όλα τα παραπάνω με την μέχρι σήμερα απόφαση τους. Επιπλέον, δηλώνουμε για άλλη μια φορά, ότι θα καταφύγουμε άμεσα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παράλληλα σας πληροφορούμε ότι οι κινητοποιήσεις μας και οι αγώνες μας θα συνεχιστούν μέχρι η Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

Τέλος, σας καλούμε κκ. Πρέσβεις να αναγνωρίσετε την βαθύτατη ανησυχία του Ελληνικού λαού για τις συνέπειες αυτου του πειράματος και την εναντίωσή του στην αδιαφάνεια και στον αυταρχισμό που έχει επεδειχθεί κατά την λήψη αυτής της απόφασης ερήμην του. Να προσθέσουμε ακόμη την δεδομένη απόφαση των Ελλήνων πολιτών να επανεξετάσουν πολύ σοβαρά ποιες χώρες στην διεθνή σκηνή ενδιαφέρονται για την εκτίμιση τους προς αυτές και για τα ειλικρινή αισθήματά τους. Σας καλούμε συνεπώς να ενημερώσετε τις κυβερνήσεις σας για τα παραπάνω και να συνηγορήσετε στο δίκαιό αίτημά μας για άμεση διακοπή του παρόντος εγκληματικά επικίνδυνου προγράμματος και για την επιλογή, με τη δέουσα ευθύνη, ευαισθησία και υπευθυνότητα, ενός  νέου και αποδεδειγμένα ασφαλέστερου προγράμματος.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και σας γνωρίζουμε την επιθυμία μας να σας συναντήσουμε για να σας αναπτύξουμε τα στέρεα επιχειρήματά μας.

Για την Παγκρήτια Επιτροπή

Για το Ηράκλειο:

Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, τηλ: 2810335845, email: [email protected]

Κυπριωτάκης Ρούσσος, Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, τηλ: 2813401141/ 6944917262, email: [email protected]

Βαρδάκης Σωκράτης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τηλ. 6944773555, email: [email protected]

Χαρωνίτης Γιάννης, Πρόεδρος Δ.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, τηλ: 2810342520/6972350768, email: [email protected]

Δαγκωνάκης Γιάννης, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, τηλ. 6979118710, email: [email protected]

Κουτσουμπού Φaνή, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου, τηλ: 2810285752/6948374085, email: [email protected]

Συγγελάκης Πολυάνθης, Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και μέλος της Πρωτοβουλίας ''Ένα Καράβι για τη Γάζα'', τηλ: 2810376386/6978512779, email: [email protected]

Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, τηλ. 6932409353,  email: [email protected]

Ροζάκης Άρης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, τηλ: 2810330345/ 6944989599, email: [email protected]

Κατσαμά Νέλλη, Δημοσιογράφος ΕΡΑ Ηρακλείου, μέλος ΓΣ ΠΟΕΥ, τηλ. 6945556401, email: [email protected]

Τσατσάκη Ευγενία, Εκπαιδευτικός, Πτυχιούχος Μεθοδολογίας, Ιστορίας, Θεωρίας της Επιστήμης και Αρχαιολογίας τηλ. 6980474650, email: [email protected]

Για τα Χανιά:

Πολάκης Παύλος, Δήμαρχος Σφακίων, τηλ: 6944384939, email: [email protected]  

Μαλανδράκης Γιάννης, Δήμαρχος Πλατανιά, τηλ: 6977613733, email: [email protected]

Καλλινίκου Ευαγγελία, Αντιδήμαρχος και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γαύδου, τηλ:6972515132, email: [email protected]

Βάμβουκας Τάσος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χανίων, τηλ: 6944373101, email: [email protected]

Περράκης Αντώνης, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, τηλ: 6977576083, email: [email protected]

Κουκιανάκης Χαράλαμπος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αποκορώνου, τηλ: 6948375990, email:[email protected]

Σταθάκης Θεόδωρος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κισσάμου, τηλ:694463570, email: [email protected]

Κορναράκης Δημήτρης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Χανίων, τηλ: 2821097686/6977652503, email: [email protected]   

Στρογγυλός Γιάννης, Πρόεδρος Δ.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Δυτικής Κρήτης, τηλ: 6977445136, email: [email protected]

Δασκαλάκης Ιωάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, τηλ: 2821054529, email: [email protected]

Γιαννουλάκη Αθηνά, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Χανίων, τηλ: 2821092294, email: [email protected]

Για το Ρέθυμνο:

Μαλλιαρός Νίκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, μέλος ΔΣ ΟΑΚ, τηλ:6974811816, email: [email protected]  

Καλλέργης Μανώλης, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ανωγείων, τηλ: 6974726223, email: [email protected]

Νικολιδάκης Γιώργος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, τηλ:6974034159, email: [email protected]  

Δερεδάκης Νίκος, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, τηλ:6978200399, email: [email protected]  

Πολιουδακης Γιώργος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, τηλ:6932252272, email: [email protected]  

Στεφανάκης Γιώργος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, τηλ:6932252929, email: [email protected]  

Τσακαλάκης Μανώλης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, τηλ:6932252597, email: [email protected]  

Γιακουμάκης Γιώργος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, τηλ:6932417645, email: [email protected]  

Τρούλης Γιώργος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου και Γενικός Σύμβουλος ΑΔΕΔΥ, τηλ: 6936841955 email: [email protected]

Χατζάκη-Βολυτάκη Ματίνα, Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου, τηλ:6940402439, email: [email protected]  

Για το Λασίθι:

Πετράκη Πελαγία, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λασιθίου Περιφέρειας Κρήτης, τηλ: 2841340300/6972922201, email: [email protected]  

Πατεράκης Θοδωρής, Δήμαρχος Σητείας, τηλ: 2843340507, email: [email protected]

Αναστασάκης Σήφης, Δήμαρχος Ιεράπετρας, τηλ: 2842340300, email: [email protected]

Μηλιαράς Γεώργιος, Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, τηλ. 2844340170/ 6972241474, e-mails [email protected]  / [email protected]

Πεπόνης Μανώλης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, τηλ:2841022364, email: [email protected]

Σγουρός Οδυσσέας, Γενικός Γραμματέας Δ.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, τηλ: 6944240699, email: [email protected]

Κακουράκης Γιάννης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας, τηλ:6972710520, email: [email protected]

Κριθαράκης Μανώλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Λασιθίου, τηλ:6975308755, email: [email protected]

Κριθαράκης Μανώλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων Νομού Λασιθίου, τηλ:6975308755, email: [email protected]

Καλαμπόκης Χριστόφορος, Πρόεδρος Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας, τηλ: 2843029450/6937489101, email: [email protected]

Παπαιωάννου Κυριάκος, Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Σητείας, τηλ: 6947847650, email: [email protected]

Μαντάς Αλέξης, Πρόεδρος Οικολογικής Ομάδας Αγίου Νικολάου, τηλ: 6944465690, email: [email protected]

Ζαχαριάδης Νίκος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς, τηλ: 6977217332, email: [email protected]

Αμυγδαλιού Ευφημία, Πρόεδρος Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης, τηλ: 6976000188, email: [email protected]

Γ. Φραγκούλης: "Πολιτικό το θέμα των Χημικών"

Υπόνοιες των φορέων ότι το Cape Ray και τα συνοδεύοντα σκάφη βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της χώρας, καθώς έχουν απενεργοποιήσει όλα τα συστήματα σημάτων.

Πολιτικό πρωτίστως το θέμα επανέλαβε ο νομικός Γιώργος Φραγκούλης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στοn Γιώργο Σαχίνη.

Το απόγευμα αναμένεται να δοθεί η μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου το θέμα να συζητηθεί άμεσα, μετά από παρέμβαση του Νότη Μαριά.

Κινητοποιήσεις και στα Σφακιά

Δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι κάτοικοι των Σφακίων αντιδρώντας στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να συμμετέχουν στον  αποκλεισμό της Σούδας αλλά και να μεταβούν με πλωτά σκάφη στην θαλάσσια περιοχή όπου πλέει το cape ray.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος Σφακίων

1) Kαλεί τους Σφακιανούς και όλους τους κρητικούς να πάρουν μαζικά μέρος στον αποκλεισμό της βάσης της Σούδας το επόμενο σαββατοκύριακο εκφράζοντας αγωνιστικά την αντίθεση τους στο εγκληματικό για το περιβάλλον, την οικονομία του νησιού,την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας, πείραμα της υδρόλυσης που ξεκίνησε δυτικά της Κρήτης στο αμερικανικό πλοίο cape ray με την κάλυψη του ΟΗΕ και τη σιωπή, συνενοχή και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

2) Ο δήμος Σφακίων θα στηρίξει οικονομικά το Παγκρήτιο συντονιστικό στην οργάνωση των δράσεων του και θα συμμετέχει στην αποστολή με τα πλωτά μέσα προς την περιοχή που πλέει το cape ray με το δήμαρχο Παύλο Πολακη και το νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Φίλιππο Ηλιακή

3) Θα συμμετέχει στις επαφές με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και Ρωσίας αυτή τη βδομάδα στην Αθήνα μαζί με άλλους δήμους και την περιφέρεια για να απαιτήσουμε την άμεση διακοπή της διαδικασίας της υδρόλυσης.

4) Ζητούμε από την Υπηρεσία πολιτικής προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών να μας ενημερώσει τι μέτρα να λάβουμε σε περίπτωση ατυχήματος και διαρροής χημικών στο περιβάλλον.

Ο αγώνας συνεχίζεται, δε θα επιτρέψουμε να γίνει η Μεσόγειος χωματερή χημικών, δε θα επιτρέψουμε η Ελληνική ΑΟΖ και ο πλούτος που κρύβει να γίνει ξέφραγο αμπέλι των ισχυρών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News