Ειδήσεις

Επιστολή διαμαρτυρίες προς τους πρέσβεις ΗΠΑ και Ρωσίας

Ανοικτή επιστολή της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου με αποδέκτες τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα και τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα στους οποίους μεταξύ άλλων γίνεται γνωστό, ότι η επιτροπή θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι οι κινητοποιήσεις  και οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι η Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, όπως λένε ,  να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

Αναλυτικότερα η Επιστολή αναφέρει:

Kύριε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,

Κύριε Πρέσβη της Ρωσίας

Γνωρίζουμε ότι οι χώρες σας, από πολλές δεκαετίες, αντιμετωπίζουν τα θέματα των  χημικών  οπλοστασίων τους καθώς και τα συναφή διεθνή προβλήματα που απορρέουν από την ευρεία διάδοση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής. Επίσης είναι γνωστό ότι από το 1997 και μετά πραγματοποιείτε πολυδάπανα, χρονοβόρα και περίπλοκα προγράμματα καταστροφής χημικών όπλων. Παρ' όλα αυτά οι χώρες σας έχουν ακόμη  στην κατοχή τους προς καταστροφή μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων, συγκεκριμένα οι ΗΠΑ το 10% (περίπου 2.600 τόνους) και η Ρωσία το 26% (περίπου 10.000 τόνους) του αρχικού τους οπλοστασίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον ΟΑΧΟ.

Οι χώρες σας, συμφωνήσαν το Σεπτέμβριο 2013 με τη Συρία, να παραδώσει τα χημικά της όπλα στον ΟΑΧΟ για καταστροφή. Είμαστε υποστηρικτές μιας τέτοιας συμφωνίας καθότι υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την απαγόρευση παραγωγής χημικών όπλων, την αναγκαιότητα καταστροφής των όπου γης αποθεμάτων τους και την βαρύτατη ποινικοποίηση των παραβάσεων. Η εκχώρηση όμως από τον ΟΑΧΟ της φάσης εξουδετέρωσης των υγρών Sarin, VX, Μουστάρδας και άλλων δραστικών ουσιών, με τη μέθοδο της αναπτυσσόμενης υδρόλυσης σε μονάδες FDHS που πρόσφατα εγκαταστάθηκαν στο Αμερικανικό ανασφαλές μονοπύθμενο πολεμικής χρήσεως πλοίο Cape Ray στην Μεσόγειο θάλασσα, αποτελεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πείραμα, σε μια περιορισμένη, μικρού υδατικού όγκου, σχεδόν κλειστή και συνεπώς  βραδύτατα ανανεώσιμη θάλασσα.  Εκ του γεγονότος αυτού η περίπτωση ατυχήματος -που θα συνεπάγεται διαρροή υψηλής  τοξικότητας  ουσιών, σε αέρια ή υγρή μορφή- πρόδηλα θα επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου. Παράλληλα θα προκληθούν σοβαροί, άμεσοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία των παράκτιων πληθυσμών καθώς και για την οικονομική και κοινωνική  βιωσιμότητά τους.

Γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν Πρόγραμμα Εναλλακτικής Διαχείρισης των χημικών όπλων (ACWA) και πως κατασκευάζουν δύο νέα εργοστάσια καταστροφής στο Colorado και στο Kentucky. Γνωρίζουμε επίσης τις δυνατότητες καταστροφής χημικών όπλων και από τη Ρωσία. Αντιλαμβανόμαστε το υψηλό κόστος αποθήκευσης και καταστροφής τους και  τις προσπάθειες ανάπτυξης νέων μεθόδων και μεθοδολογιών -με  βάση το παράδειγμα της πυρόλυσης ή της υδρόλυσης- για την εξουδετέρωσή τους. Αντιλαμβανόμαστε επιπλέον την ανάγκη διερεύνησης εναλλακτικών τρόπων χρήσης των υποπροϊόντων της υδρόλυσης είτε με την ασφαλτοποίηση (bitumisation-Shchuchye), είτε με νέες μεθόδους ανακύκλωσης (remaining byproducts recycled-Kentucky). Ωστόσο, εκείνο το οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες σας δεν υπολογίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η πιθανή αστοχία αυτού του επικίνδυνα καταστροφικού εγχειρήματος και δεν κατανοούν την αξία που έχει για μας η δική μας θάλασσα, η μεγάλη και ιστορική θάλασσα των πολιτισμών, η πανέμορφη  θάλασσα της Μεσογείου.

Οι χώρες σας, έχοντας αποδεχθεί και συμμετέχοντας σε αυτό το -όπως οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι το αποκαλούν- πιλοτικό πρόγραμμα της εν πλω ''εξουδετέρωσης'' των χημικών όπλων, είναι συνυπεύθυνες για σωρεία παραβιάσεων που πραγματοποίηθηκαν ή είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο της όλης διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

?      Παραβιάζονται τα άρθρα V και VI του κανονισμού του ΟΑΧΟ στα οποία προβλέπεται η μεταφορά χημικών όπλων από χώρα σε άλλη χώρα και μόνο για ιατρικούς ή ερευνητικούς-ιατρικούς λόγους. Είναι προφανές ότι δεν προβλέπεται η μεταφορά χημικών όπλων από χώρα σε διεθνή ύδατα και η εν πλω υδρόλυσή τους. Επίσης παραβιάζονται και άλλα άρθρα του κανονισμού του ΟΑΧΟ που ορίζουν ότι πρέπει κατά τη μεταφορά να λαμβάνεται υπόψη η προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.Tέλος παραβιάζεται η πολύχρονη εμπειρία του Οργανισμού από την οποία συνάγεται ότι στις περιπτώσεις που δεν προσφέρεται η επιτόπου καταστροφή των χημικών όπλων -όπως και τώρα στην περίπτωση της Συρίας- η επεξεργασία τους σε κινητές μονάδες και σε θαλάσσιο περιβάλλον είναι η πλέον αμφισβητούμενη επιλογή και για πρόκληση ατυχήματος και για ανεξέλεκτη και μη αναστρέψιμη διαρροή δραστικών-τοξικών ουσιών (Καθηγήτης Peter O' Meara Evans, μέλος της Τεχνικής Γραμματείας ΟΑΧΟ 1996, στην εργασία του:Social and environmental aspects of abandoned chemical weapons in China)

?      Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακαλέσει τον Αμερικάνικο στρατό σε περίπτωση που κρίνει ότι από τη δράση του παραβιάζει κανόνες διεθνούς δικαίου ή εκθέτει τη χώρα του από ενέργειες του. Εξ άλλου Πολιτειακοί και Ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν στη Αμερική τη διακίνηση και εξουδετέρωση των χημικών όπλων κατηγορίας επικινδυνότητας 1 σε κινητές μονάδες καταστροφής και απαγορεύουν τη μεταφορά τους από Πολιτεία σε Πολιτεία σε δρόμους ή άλλα μέσα μεταφοράς. Το ίδιο ισχύει και στη Ρωσία

?      Παραβιάζεται το ψήφισμα 1540 (2004) του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο αναφέρει ότι η διανομή και η μεταφορά των χημικών όπλων είναι απειλή για τη διεθνή ειρήνη

?      Στις 3.2.2014 εστάλει στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ κκ John Kerry και Chuk Hagel ανοικτή επιστολή από διπλωματικούς, πολιτικούς ,περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς παράγοντες διαφόρων χωρών του κόσμου στην οποία επισημαινόταν σαφώς η ανάγκη διαφάνειας και έγκαιρης ενημέρωσης των κατοίκων της Μεσογείου, η οποία δυστυχώς ουδέποτε πραγματοποιήθηκε

?      Το ψήφισμα 2118 (του 2013) για κοινή αποστολή ΟΑΧΟ και ΟΗΕ έχει, μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας, απαξιωθεί όπως έχει δηλώσει το μέλος της Τεχνικής Γραμματείας του ΟΑΧΟ, Valeria Santori

?βΠαραβιάζονται επίσης οι συνθήκες:

     - Convention on the Law of the Sea" (UNCLOS 1982 http://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/unclos_e.pdf)

    -"London Convention on the Prevention of Marine Pollution by Dumping of Wastes and Other Matter" (LC 1972 http://www.gc.noaa.gov/documents/gcil_lc.pdf)

?      Παραβιάζονται τέλος τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή, στην ασφάλεια, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην υγεία των κατοίκων της Μεσογείου.

Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ευθύνες των χωρών σας για όλα τα παραπάνω με την μέχρι σήμερα απόφαση τους. Επιπλέον, δηλώνουμε για άλλη μια φορά, ότι θα καταφύγουμε άμεσα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παράλληλα σας πληροφορούμε ότι οι κινητοποιήσεις μας και οι αγώνες μας θα συνεχιστούν μέχρι η Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

Τέλος, σας καλούμε κκ. Πρέσβεις να αναγνωρίσετε την βαθύτατη ανησυχία του Ελληνικού λαού για τις συνέπειες αυτου του πειράματος και την εναντίωσή του στην αδιαφάνεια και στον αυταρχισμό που έχει επεδειχθεί κατά την λήψη αυτής της απόφασης ερήμην του. Να προσθέσουμε ακόμη την δεδομένη απόφαση των Ελλήνων πολιτών να επανεξετάσουν πολύ σοβαρά ποιες χώρες στην διεθνή σκηνή ενδιαφέρονται για την εκτίμιση τους προς αυτές και για τα ειλικρινή αισθήματά τους. Σας καλούμε συνεπώς να ενημερώσετε τις κυβερνήσεις σας για τα παραπάνω και να συνηγορήσετε στο δίκαιό αίτημά μας για άμεση διακοπή του παρόντος εγκληματικά επικίνδυνου προγράμματος και για την επιλογή, με τη δέουσα ευθύνη, ευαισθησία και υπευθυνότητα, ενός  νέου και αποδεδειγμένα ασφαλέστερου προγράμματος.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και σας γνωρίζουμε την επιθυμία μας να σας συναντήσουμε για να σας αναπτύξουμε τα στέρεα επιχειρήματά μας.

Kοινοποίηση:

- Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ)

- Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

- Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Αγγλίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αθήνα

- Πρέσβη της Φιλανδίας στην Αθήνα

- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια Κάρολο

- Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σαμαρά Αντώνιο

- Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο Ευάγγελο

- Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης  

- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 Για την Παγκρήτια Επιτροπή  

Σχόλια