default-image

Πεντακάθαρα και με τη βούλα τα ελληνικά φρούτα

Κρήτη
Πεντακάθαρα και με τη βούλα τα ελληνικά φρούτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τη γεύση, έχουν και τη μικρότερη επιβάρυνση από φυτοφάρμακα τα ελληνικά φρούτα, σε σχέση με τα φρούτα όχι μόνο των τρίτων χωρών, όπως λέγονται οι χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακόμα και χωρών-μελών, όπως την Ισπανία και τη Γαλλία!

Όπως προκύπτει από νέα επίσημη έρευνα, τα ελληνικά φρούτα δεν είναι μόνο πασίγνωστα για τη γεύση τους, αλλά και για το γεγονός ότι παράγονται με όσο το δυνατόν μικρότερη... υποβοήθηση από φυτοφάρμακα.

Σε ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Τροφίμων και Ζωοτροφών που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι ελληνικές καλλιέργειες κατατάχθηκαν πολύ ψηλά στη λίστα με τις χώρες που παράγουν ασφαλή προϊόντα.

Η λίστα διαμορφώνεται βάσει των δειγμάτων που λαμβάνει η υπηρεσία από διάφορες χώρες και αφού τα υποβάλει σε μικροβιολογική εξέταση αποφαίνεται κατά πόσο έχουν υποστεί... αλλοιώσεις μέσω της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων.

Σε αυτή, λοιπόν, την εξέταση αποδείχτηκε πως η Ελλάδα πέρασε με άριστα και μάλιστα είναι από τις λίγες χώρες που κατάφεραν να περάσουν τα τεστ με τόσο υψηλό βαθμό επιτυχίας. Στην αντίπερα όχθη, προβληματικά παρουσιάστηκαν τα φρούτα και τα λαχανικά από την Τουρκία, όπως επίσης από την Αίγυπτο, την Ινδία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νιγηρία, αλλά και την Ισπανία.

Ευρήματα υπήρξαν και σε δείγματα που προήλθαν από τις Κάτω Χώρες, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία. Κάτι που δείχνει πως η Ελλάδα καταλαμβάνει μια προνομιακή θέση, που κάνει τα προϊόντα της γης της αρκετά δημοφιλή στο εξωτερικό.

«Είναι εισιτήριο»

«Αυτό είναι το εισιτήριό μας για τις διεθνείς αγορές», σχολιάζει μιλώντας στη "Ν. Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που προσωπικά παράγει βιολογικό κρασί και ασχολείται μόνο με την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων, έχοντας ιδιαίτερες ευαισθησίες γύρω από αυτά τα θέματα. Όχι μόνο λοιπόν δε διαψεύδει την έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αλλά αντιθέτως τονίζει πως το φαινόμενο αυτό έχει πολλούς λόγους. «Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι τέτοιες που τα φρούτα βγαίνουν φυσιολογικά, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου αναγκάζονται και τα βομβαρδίζουν με φυτοφάρμακα για να μπορέσουν να αντέξουν σε ασθένειες και προβλήματα που υπάρχουν. Οπότε, αυτοί οι αγρότες σε άλλες χώρες είναι υποχρεωμένοι να βομβαρδίζουν τις καλλιέργειές τους με ισχυρά χημικά φάρμακα για να μπορέσουν να παράξουν προϊόντα. Ο άλλος λόγος είναι ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρότητα και γίνεται μεγάλος έλεγχος σε ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα».

Καταλήγοντας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι «αυτή η μεγάλη διαφορά των ελληνικών φρούτων σε σχέση με τα φρούτα των άλλων χωρών είναι και το δικό μας εισιτήριο. Διότι άλλες χώρες έχουν φτηνά προϊόντα λόγω του φτηνού κόστους που αντιμετωπίζουν και λόγω της διαφοράς που υπάρχει στην αγοραστική δύναμη του νομίσματος, ενώ εμείς έχουν την ποιότητα των φρούτων και την έλλειψη της υπολειμματικότητας από φυτοφάρμακα».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News