default-image

Απάτη με προπληρωμένες κάρτες και θύματα στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Απάτη με προπληρωμένες κάρτες και θύματα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη απάτη, πανελλαδικών διαστάσεων με θύματα της, ιδιοκτήτες περιπτέρων και άλλων καταστημάτων στο Ηράκλειο εξιχνίασε τα τελευταία 24ωρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ένας 41χρονος και μια 52χρονη, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν αλλά δεν ήταν δυνατό συλληφθούν στα όρια του αυτοφώρου. Ωστόσο σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απάτες κατά συναυτουργία, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, όσο και παράνομο στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου.

Πως στήθηκε η απάτη

Οι αετονύχηδες με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.τ.λ.) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και δήλωναν ψευδώς ότι έχουν ιδιότητα τεχνικών της εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματά έκδοσης προπληρωμένων καρτών.

Στη συνέχεια, με το πρόσχημα ότι πραγματοποιούν έλεγχο για την ορθή λειτουργία των μηχανημάτων, ζητούσαν από τους καταστηματάρχες να εκδώσουν προπληρωμένες κάρτες διαφόρων χρηματικών ποσών, καθώς και τον κωδικό των καρτών, ενώ στη συνέχεια αυτές θα ακυρώνονταν.

Ωστόσο όπως εκ των υστέρων διαπίστωναν τα θύματα όταν επικοινωνούσαν με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, έπεφταν θύματα απάτης καθώς οι παραπάνω κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) τους, προέκυψε ότι οι δράστες από κοινού, κατά το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον περασμένο Μάιο είχαν εξαπατήσει τουλάχιστον 22 ιδιοκτήτες περιπτέρων και μίνι μάρκετ σε Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βέροια, Καβάλα, Ρόδος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Κόρινθος, Σέρρες.

Από την μεθοδική και πολύμηνη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα που έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων απατών και παράνομου στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου προέκυψε ότι οι προπληρωμένες κάρτες χρησιμοποιήθηκαν - εξαργυρώθηκαν για στοιχηματισμό σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου, ενώ ταυτοποιήθηκε η δράση και τα στοιχεία των δύο ημεδαπών.

Επιπλέον, ερευνάται η συμμετοχή των ανωτέρω δραστών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος της απάτης, καθώς και η τυχόν εμπλοκή τους σε άλλα συναφή αδικήματα.

Της Έλλης Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News