default-image

Εικόνες που δεν μας τιμούν στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη

Κρήτη
Εικόνες που δεν μας τιμούν στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Νίκος Χαλκιαδάκης από τα τείχη του Ηρακλείου, στην πλευρά εκείνη όπου βρίσκονται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη και το γήπεδο του Εργοτέλη, "μιλούν" από μόνες τους.

Εικόνες που μας εκθέτουν στα μάτια των ξένων επισκεπτών του Ηρακλείου και μάλιστα σε χώρους πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, όπως είναι ο χώρος των ενετικών τοίχων, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη του τάφου του μεγάλου συγγραφέα-στοχαστή κάνουν επιτακτική την ανάγκη μιας ιδιαίτερης φροντίδας σε όλα τα επίπεδα!

Κάτω στην Πλαστήρα και πριν αρχίσουμε να ανεβαίνουμε στα τείχη τα ξερόχορτα "βγάζουν μάτι"... Και χώρους τέτοιους, όπου έπρεπε να υπάρχει πράσινο και να είναι και περιποιημένο, αντικρίζουν όχι μόνο οι ξένοι επισκέπτες αλλά και όλοι όσοι περνάνε από 'κει. Τα ξερόχορτα έχουν γίνει... δάσος, δίνοντας από την αρχή μια κακή εικόνα που δεν αρμόζει σε μια τέτοια περιοχή με τόσο μεγάλη ιστορία.

Όλη η πορεία από κάτω προς τα πάνω έχει ανάλογες εικόνες, με τα σκουπίδια στους σκουπιδοτενεκέδες ξεχειλισμένα ή σε άλλα σημεία συσσωρευμένα, δείχνοντας ελλιπή καθαρισμό, να αποτελούν μέρος μιας συνολικής κατάστασης που δεν τιμά κανέναν. Και βέβαια πρώτα και κύρια δεν τιμά ούτε την ιστορία του Ηρακλείου ούτε την ιστορία και τη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη και φυσικά δεν τιμά ούτε τη δημοτική Αρχή, που έχει την ευθύνη για την κατάσταση των τειχών.

Εκτός όμως από τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια, υπάρχουν και τα δέντρα που σε κάποια σημεία κρύβουν με τα κλαδιά τους πινακίδες που "δείχνουν" το δρόμο στους τουρίστες για να καταφέρουν να φτάσουν στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη.

Άμεσο ενδιαφέρον

Σήμερα το πρωί θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Αυτή τη δέσμευση κατέγραψε η "Ν. Κρήτη" χθες από τους αρμόδιους αντιδημάρχους του Ηρακλείου όταν επικοινώνησε μαζί τους και τους ενημέρωσε για τις εικόνες αυτές που έχει καταγράψει. Συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Καθαριότητας ο Ανδρέας Κυπραίος ξεκαθάρισε ότι σήμερα το πρωί θα στείλει εργαζόμενους της υπηρεσίας να καθαρίσουν τα σκουπίδια. Και από την πλευρά του εκδήλωσε το άμεσο ενδιαφέρον του και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μανόλης Αχλαδιανάκης, που σήμερα θα ενημερώσει την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας και θα της ζητήσει άμεσες ενέργειες.

Βέβαια και οι δύο επισήμαναν την έλλειψη προσωπικού, διευκρινίζοντας όμως ότι συμφωνούν για το επείγον της υπόθεσης λόγω θερινής περιόδου και τουρισμού. Πάντως, τόσο ο Ανδρέας Κυπραίος όσο και ο Μανόλης Αχλαδιανάκης όταν τους περιγράψαμε τις εικόνες δεσμεύτηκαν χθες πως από σήμερα το πρωί θα δράσουν κι αυτό είναι πολύ θετικό.

Tου Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News