Ειδήσεις

Τσουχτερές διακοπές

Αύξηση έως και 18% παρατηρείται μέσα σε ένα χρόνο (Ιούλιου 2013-Ιούλιος 2014) στις τιμές διανυκτέρευσης στους τουριστικούς προορισμούς του νησιού της Κρήτης, που παραδοσιακά προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τις καλοκαιρινές ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της trivago, σε επίπεδο Κρήτης η Ελούντα είναι η περιοχή εκείνη που εμφανίζεται να έχει ανεβάσει κατά πολύ της τιμές της (18%) όσον αφορά τις ξενοδοχειακές τιμές, ενώ έπονται η Χερσόνησος και τα Χανιά, με την αύξηση στα καταλύματα ανά βραδιά, σε σύγκριση με πέρυσι, να αγγίζει το 17 και 16% αντίστοιχα. Στην ίδια κατηγορία αύξησης, δηλαδή στο 8%, βρίσκονται Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ενώ τσιμπημένες κατά ένα 5% από τον περασμένο Ιούλιο είναι οι τιμές διανυκτέρευσης στον Άγιο Νικόλαο, που αποδεικνύεται ο λιγότερο ακριβός προορισμός, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της trivago.

Οι συγκρίσεις

Κοιτάζοντας τώρα τα πράγματα και με βάση την τσέπη μας, όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία της έρευνας, πέρυσι τέτοιο μήνα αν κάποιος έκανε διακοπές στην Ελούντα, η ημερήσια διαμονή θα του στοίχιζε κατά μέσο όρο γύρω στα 261 ευρώ, ενώ αν την επιλέξει φέτος η τιμή εμφανίζεται να έχει ανέλθει στα 307 ευρώ! Εξίσου τώρα στους υπόλοιπους θελκτικούς προορισμούς του νησιού μας, εκεί που τον Ιούλιο του 2013 στη Χερσόνησο οι τιμές κυμαίνονταν περίπου στα 83 ευρώ, φέτος φαίνεται να έχουν εκτοξευτεί στα 97 ευρώ. Την ίδια ώρα, στα Χανιά από τα 74 ευρώ πέρυσι στα 86 ευρώ φέτος, στο Ηράκλειο από τα 84 ευρώ στα 91 ευρώ, στο Ρέθυμνο από 115 ευρώ πέρυσι τέτοια περίοδο στα 124 φέτος και τέλος στον Άγιο Νικόλαο από τα 144 στα 151 ευρώ φέτος.

Δημοφιλή νησιά

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, ενώ πολλοί περίμεναν πως οι τιμές θα είχαν μειωθεί στους περισσότερους προορισμούς μετά και την περίφημη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, όπου ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως ο τουρισμός πάει καλά και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υψηλών τιμών στα νησιά μας, κάτι τέτοιο δεν είδαμε να συμβαίνει, αφού μέσα από τη σύγκριση τιμών σε περισσότερα από 150 διαφορετικά online booking sites προκύπτουν να είναι περισσότερες οι αυξήσεις από ό,τι οι μειώσεις σε δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Και μάλιστα, οι αυξήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς στις Κυκλάδες, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα, ενώ μειωμένες είναι οι τιμές σε περιοχές που κυρίως προτιμούν οι Έλληνες τουρίστες.

Οι πιο ακριβοί και οι πιο φτηνοί προορισμοί

Όσον αφορά στις αυξήσεις, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Μύκονος, με το ποσοστό αύξησης μέσων ξενοδοχειακών τιμών να σκαρφαλώνει στο 61% σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης τον Ιούλιο του 2013 κυμαινόταν στα 200 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2014 ο ταξιδιώτης θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο ανά διανυκτέρευση 322 ευρώ. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Λευκάδα με ποσοστό αύξησης 38% και με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να κυμαίνεται στα 109 ευρώ, έναντι 79 ευρώ τον περασμένο Ιούλιο.

Μειώσεις

Η μεγαλύτερη μείωση μέσων ξενοδοχειακών τιμών σε σχέση με τον Ιούλιο 2013 παρατηρείται στη Φολέγανδρο, έναν από τους αγαπημένους προορισμούς της νεολαίας, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να κυμαίνεται ανά διανυκτέρευση στα 97 ευρώ έναντι 133 ευρώ τον προηγούμενο Ιούλιο (ποσοστό μείωσης 27%). Στη δεύτερη θέση των μειώσεων ακολουθεί ένας από τους αγαπημένους οικογενειακούς προορισμούς για διακοπές, οι Κουκουναριές της Σκιάθου. Το ποσοστό μείωσης αγγίζει το 24% και η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 108 ευρώ, έναντι 142 ευρώ τον προηγούμενο Ιούλιο. Στην τρίτη θέση ακολουθούν οι Σπέτσες, αγαπημένη επιλογή για μικρές αποδράσεις, με ποσοστό μείωσης μέσων ξενοδοχειακών τιμών στο 23% και τη μέση τιμή δίκλινου δωματίου ανά διανυκτέρευση να κυμαίνεται στα 139 ευρώ, έναντι 181 ευρώ τον περασμένο Ιούλιο.

Ως συμπέρασμα λοιπόν προκύπτει πως πλέον οι τιμές είναι μεν για όλα τα πορτοφόλια, όμως σίγουρα, αν κάποιος θέλει να επιλέξει έναν πιο δημοφιλή και πιο πολλά υποσχόμενο προορισμό, μάλλον θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να πληρώσει κάτι παραπάνω, ειδάλλως να κάνει διακοπές απλά και συντηρητικά.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια