default-image

Ακριβή μου... βενζίνη

Κρήτη
Ακριβή μου... βενζίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Κόκκινο" χτυπάει ήδη η τιμή της βενζίνης στα νησιά, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, φτάνοντας αυτήν τη στιγμή το 1,80 ευρώ το λίτρο, επιβεβαιώνοντας έτσι το προχθεσινό δημοσίευμά μας και την εκτίμηση που θέλει να παίρνει την ανιούσα τους καλοκαιρινούς μήνες και όσο προγραμματίζονται οι διακοπές του κόσμου.

Είναι μια πάγια τακτική η οποία ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και περνάει στα πρατήρια και κατά συνέπεια στα πορτοφόλια μας πλαγίως. Πρόκειται για μια συνηθισμένη εικόνα στις περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης και, όπως κάθε χρόνο, δεν μπορούσε να μη συμβαίνει και φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου στο 1,714 ευρώ ανά λίτρο. Στις 13 Ιουνίου η τιμή ήταν στα 1,681 ευρώ και την Παρασκευή που ακολούθησε (20/6) στα 1,96 ευρώ. Τιμές που δείχνουν μια έντονα αυξητική τάση ειδικά στα νησιά, με την προοπτική άμεσου κέρδους από την αθρόα προσέλευση τουριστών.

Όσο για το εκτιμώμενο περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας, υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 9,2 λεπτά ανά λίτρο.

Πιο αναλυτικά, οι υψηλότερες τιμές την περίοδο αυτή καταγράφηκαν σε Λασίθι και Σάμο στο 1,818 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ακολούθησαν οι Κυκλάδες (1,809 ευρώ) και ο νομός Κεφαλληνίας με 1,8 ευρώ. Στα Δωδεκάνησα η τιμή άγγιξε το 1,796 ευρώ το λίτρο, στην Κέρκυρα το 1,783, σε Ρέθυμνο και Χανιά το 1,778, στο Ηράκλειο το 1,777, στη Λευκάδα το 1,745, στη Ζάκυνθο το 1,736, στη Λέσβο το 1,734 και στη Χίο το 1,732 ευρώ. Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν σε Θεσσαλονίκη στο 1,678 ευρώ, την Ημαθία 1,693 ευρώ και στην Αττική το 1,698 ευρώ.

Την ίδια στιγμή πάντως, ξεκαθαρίζοντας πως για τις αυξήσεις αυτές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι πρατηριούχοι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων εμμένει στο αίτημά της για μείωση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων, επισημαίνοντας πως όσο ο τιμές των καυσίμων στην χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η επιθυμούμενη και προσδοκώμενη ανάπτυξη θα καθυστερήσει πολύ ακόμα... στέλνοντας έτσι το δικό της μήνυμα.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News