default-image

"Ψαλίδι" στο φόρο ακινήτων

Οικονομία
"Ψαλίδι" στο φόρο ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία "ανάσα" σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, σε 4.500 περιοχές της χώρας, θα φέρουν οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Με τις νέες ρυθμίσεις, διορθώνονται αδικίες, αλλά ανοίγει και ο δρόμος για την εκκαθάριση του φόρου και την πληρωμή του από τους ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το iefimerida.gr, με την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπει εισήγηση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προκύπτουν ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.500 περιοχές από όλη τη χώρα, όπως αναφέρουν "Τα Νέα". Πρόκειται για περιοχές που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών τιμών το 2011 στο συμπληρωματικό φόρο (για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ).

Παράλληλα, φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν την ευκαιρία να τροποποιήσουν αναδρομικά το Ε9, ώστε να αποφύγουν χαράτσια.

Με τις αλλαγές αυτές ρυθμίζονται εκκρεμότητες που υπήρχαν στον υπολογισμό του φόρου και γίνεται εφικτή η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιουλίου. Κατά συνέπεια, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ενημερωθούν, μέσω e-mail, για τις οφειλές τους τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για το συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Οι πέντε αλλαγές-κλειδιά, σύμφωνα με το δημοσίευμα των "Νέων" έχουν ως εξής:

1. Υποβολή Ε9

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εκ νέου τη δυνατότητα να διορθώσουν τα όποια λάθη έγιναν στην υποβολή του Ε9, κάτι που ανοίγει παράθυρο για μικρότερο φόρο αν η τροποποιητική δήλωση είναι χαμηλότερη από την αρχική. Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα αναδρομικής τροποποίησης του Ε9 και αντίστοιχα του ΦΑΠ 2011, 2012, 2013 αλλά και του ΕΝΦΙΑ 2014 έως το τέλος Νοεμβρίου του 2014. Αν ο τελικός φόρος είναι χαμηλότερος από αυτόν που θα εκκαθαριστεί, το ποσό θα συμψηφιστεί με τις δόσεις που έχουν καταβληθεί έως τότε. Η ρύθμιση αφορά κατά κύριο λόγο χιλιάδες αγρότες που είχαν δηλώσει περισσότερες εκτάσεις από αυτές που κατείχαν, ώστε να λάβουν υψηλότερη επιδότηση.

2. Μείωση συντελεστή αξιοποίησης

Σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει σε ακίνητα και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπήκαν πρόσφατα στο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου θα είναι 0,6 και όχι 0,8 ή 1 ή και ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερος όπως ισχύει στις υπόλοιπες. Αυτό αφορά περίπου 4.500 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην περιφέρεια αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στα αστικά κέντρα, στις οποίες από το 2011 η αξία των ακινήτων υπολογίζεται με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Αντίστοιχα προκύπτει έμμεση έκπτωση καθώς μειώνεται και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

3. Συμπληρωματικός φόρος

Σημαντική μείωση του φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 προκύπτει από την προσθήκη του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου. Ο συντελεστής θα έχει ανώτατο πλαφόν τη μονάδα και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, ξεκινώντας από το 0,2 και φτάνοντας στο 0,8. Αν δεν υπήρχε αυτός ο συντελεστής, η επιβάρυνση που θα προέκυπτε για τα οικόπεδα και τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα ήταν αυξημένη κατά 100% έως και 400%.

4. Εταιρείες

Οι αλλαγές που δρομολογούνται αφορούν και τα νομικά πρόσωπα, καθώς επεκτείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της περιουσιακής τους κατάστασης μέσω του Ε9, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του πρόσθετου φόρου. Η παράταση θα δοθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για τροποποίηση του Ε9 και αποστολή με το σωστό τρόπο, μέσω του Taxisnet.

5. Κληρονομιές

Για τα ακίνητα από κληρονομιά, η υποχρέωση υποβολής Ε9 θα τίθεται σε εφαρμογή τέσσερις μήνες μετά από το θάνατο του κληρονομούμενου, δηλαδή συμπίπτει με την προθεσμία αποδοχής κληρονομιάς. Έτσι, οι κληρονόμοι θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν την κληρονομιά πριν κληθούν να συμπεριλάβουν τα ακίνητα στη φορολογική τους δήλωση. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται το παράδοξο να πρέπει κάποιος να φορολογηθεί για ακίνητο που δε θέλει να αποκτήσει. Παράλληλα, αυτό διευκολύνει και τις συνεννοήσεις σε περιπτώσεις που οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News