default-image

Ψωμί με το ζύγι πλέον και όχι με το κομμάτι

Κρήτη
Ψωμί με το ζύγι πλέον και όχι με το κομμάτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο προμηθευόμαστε πλέον τον άρτον ημών τον επιούσιον. Πλέον το ψωμί δεν πάει με το κομμάτι, όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια, αλλά με το κιλό. Η σχετική υπουργική απόφαση έχει βγει εδώ και καιρό, όμως επί της ουσίας τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται.

Προ ημερών ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου "Η Δήμητρα" Μανόλης Βολανάκης ενημερώθηκε από την Επιθεώρηση Εμπορίου ότι άμεσα ξεκινούν οι έλεγχοι στην τοπική αγορά. Όποιος δε ζυγίζει το ψωμί παρουσία του πελάτη, κινδυνεύει με πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Βολανάκη, «τόσο οι αρτοποιοί, όσο και το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα ζυγίζονται παρουσία του πελάτη. Η ζύγιση είναι υποχρεωτική σε όλα τα σημεία πώλησης. Ταυτόχρονα, οι αρτοποιοί θα πρέπει να αναρτήσουν ταμπέλες, στις οποίες θα αναγράφονται ευκρινώς ο τύπος του ψωμιού και η τιμή του κιλού».

Λανθασμένη απόφαση

Ο κ. Βολανάκης κάλεσε τα μέλη του να συμμορφωθούν με το νόμο, γνωστοποιώντας ότι αρχίζουν άμεσα οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση. Το υπουργείο Ανάπτυξης ψήφισε το συγκεκριμένο νόμο, προκειμένου να πέσει η τιμή ψωμιού, του πλέον βασικού αγαθού, όμως ο κ. Βολανάκης εκτιμά ότι πρόκειται για λανθασμένη απόφαση.

Όπως λέει, σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, μια φραντζόλα χωριάτικο ψωμί έπρεπε να ζυγίζει 350 γραμμάρια. Αν γινόταν έλεγχος και το ψωμί έβγαινε λιποβαρές, ο αρτοποιός είχε κυρώσεις, με αποτέλεσμα τα πιο πολλά ψωμιά να ζυγίζουν τελικά περισσότερο. «Μπορείς να βγάλεις όλα τα ψωμιά ακριβώς; Συνήθιζα να κάνω τα δικά μου περίπου 380 γραμμάρια, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να βγουν λιποβαρή και να είναι πιο εμφανίσιμα για τον πελάτη. Πλέον με το ζύγι, βάσει της τιμής κιλού, κάποια κομμάτια μπορεί να κοστίζουν παραπάνω αντί λιγότερο», είπε.

Ερωτηθείς σε σχέση με κάποιους ενδεχομένως κακούς επαγγελματίες, που είχαν φτάσει να πουλάνε κάτι φραντζολάκια λίγο μεγαλύτερα από ατομικά στην τιμή του ενός ευρώ, ο κ. Βολανάκης είπε: «Σε κανέναν κλάδο δεν είναι όλοι άγιοι. Το θέμα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται να μη δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από εκείνα που λύνουν».

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News