default-image

Ποιος θα πληρώσει τα λάθη στο χαράτσι;

Κρήτη
Ποιος θα πληρώσει τα λάθη στο χαράτσι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τα "χρωστούμενα" από το χαράτσι περνάνε πλέον προς είσπραξη στις ΔΟΥ, οπότε θα ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία της είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο, συνεχίζει να τίθεται θέμα με εκείνους που έχουν χρεωθεί... τσάμπα και βερεσέ λόγω "λάθους" των αρμοδίων.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις των "φουσκωμένων λόγω λάθους" χαρατσιών του 2013 και δε φαίνεται οι πολίτες που τις υφίστανται να βρουν... σύντομα το δίκιο τους. Κι αυτό καθώς οι οφειλές ως είχαν (με... τα λάθη μέσα) πέρασαν στις ΔΟΥ, που θα μεριμνήσουν πλέον για την είσπραξή τους. Οπότε πολλοί θα κληθούν ξανά να αποδείξουν ότι... δεν είναι ελέφαντες.

Το "φούσκωμα"

«Μου κόβουν το ρεύμα για απλήρωτο χαράτσι;». Η εύλογη αυτή απορία δημιουργείται μέχρι σήμερα σε κάθε Έλληνα που επειδή του έκαναν λάθος στο χαράτσι προχώρησε στην ένσταση στο Δήμο στον οποίο ανήκει, ενώ στο μεταξύ πλήρωνε στα μηχανήματα της ΔΕΗ μόνο την αξία του ρεύματος, περιμένοντας με τον επόμενο λογαριασμό να του έχουν διορθώσει το ύψος του χαρατσιού. Αντί να γίνει όμως αυτό, η ΔΕΗ με τον επόμενο λογαριασμό του συμψηφίζει και τις δύο δόσεις, εμφανίζοντάς τον να χρωστάει τη νέα δόση και την προηγούμενη, με συνέπεια η "λυπητερή" να φουσκώνει διαρκώς από λογαριασμό σε λογαριασμό, παρά την προηγηθείσα ένσταση.

Από τη μια το λάθος του υπουργείου Οικονομικών, από την άλλη η τεράστια καθυστέρηση της εκδίκασης της ένστασης από το Δήμο και ταυτόχρονα η συμπεριφορά της ΔΕΗ, που ενώ έχει λάβει τα σωστά στοιχεία από το Δήμο δεν προχωρά στη διόρθωση του ποσού του χαρατσιού, καθιστούν την όλη υπόθεση ως φαρσοκωμωδία σε βάρος των φορολογούμενων. Και το αποκορύφωμα έρχεται όταν με την τελευταία δόση του "φουσκωμένου λόγω λάθους" χαρατσιού, η ΔΕΗ ενημερώνει ότι... "έχει ενημερωθεί ήδη το συνεργείο να σας διακόψει το ρεύμα"! Πάλι "λόγω λάθους", απαντά ο διευθυντής της ΔΕΗ στο Ηράκλειο σε ανάλογες περιπτώσεις που χρειάστηκε να λογοδοτήσει για τέτοιους λογαριασμούς, όταν επικοινώνησε μαζί του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Υπάρχει όμως και το ερώτημα. Όταν θα βεβαιωθεί στη ΔΟΥ το λάθος ποσό, η ΔΟΥ στη συνέχεια θα το διορθώσει αμέσως ή θα επιβάλει στο θύμα να πληρώσει όλο το ποσό και να του επιστρέψει τα "κερατιάτικα" του χρόνου; Εδώ ευθύνες έχουν το υπουργείο Οικονομικών, η ΔΕΗ και ο Δήμος. Αλλά ο φορολογούμενος θα είναι πάλι εκείνος που θα κληθεί να «πληρώσει τα σπασμένα».

Πάνε... εφορία

Έτσι, τώρα, η ΔΕΗ ανακοινώνει προς όσους δεν της κατέβαλαν τα χαράτσια του 2013, μεταξύ άλλων, ότι:

«Σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, στο τέλος Ιουλίου 2014 η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ 2013.

Επισημαίνεται ότι όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν δε θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην εφορία. Το ποσό αυτό δε θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά».

«Ντροπή, υπουργέ»

Όλη αυτή τη "φαρσοκωμωδία" σε βάρος των εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων είχε καταγγείλει πριν από πολύ καιρό στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης.

Μεταξύ των άλλων η επιστολή έγραφε:

«Σας λέμε όμως ένα πρόβλημα από τα πολλά, όχι για να το λύσετε, αλλά για να δείτε πόση ανικανότητα ή σκοπιμότητα, που είναι ακόμα χειρότερο, σας διέπει και εσάς και τους Θεοχάρηδες που έχουν βαλθεί να απαξιώσουν κάθε έννοια δικαίου του ελληνικού λαού. Έρχονται καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αρκετοί συνδημότες μας τρομοκρατημένοι που, ενώ με ένα σωρό διαδικασίες διόρθωσαν τα στοιχεία των ιδιοκτησιών τους (λάθη των Δήμων για τα τετραγωνικά μέτρα) για να μην πληρώνουν διπλάσιο και τριπλάσιο χαράτσι στη ΔΕΗ που επιτέλους δέησε και το διόρθωσε στους λογαριασμούς, το υπουργείο σας λέει ότι έχει κλείσει το σύστημα και οι υπηρεσίες σας δεν μπορούν να κάνουν διόρθωση, υποχρεώνοντας τους πολίτες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά (βάσει των τετραγωνικών που δεν έχουν).

Επίσης επικαλείστε ότι θα μας κάνετε αναγκαστικά είσπραξη και κατάσχεση λόγω χρεών ΕΕΤΗΔΕ. Έπρεπε να ντρέπεστε, το λιγότερο».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News