Ειδήσεις

Πυκνώνουν τα "όχι" για το "Cape Ray" (Ηχητικά)

Ενώνουν φωνές, έστω και με καθυστέρηση, πολίτες και φορείς της χώρας, ενάντια στην εξουδετέρωση των χημικών στη Μεσόγειο, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κισσάμου, καθώς απόψε στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται συναυλία για το θέμα, ενώ από αύριο ξεκινά και το δεκαήμερο κινητοποιήσεων στα Χανιά.

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς με πιέσεις προς το Κοινοβούλιο ζητά το θέμα να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο σώμα, ενώ οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

Μάλιστα, όλοι οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή δήλωσή τους για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο απαιτούν να σταματήσει τώρα το πείραμα της καταστροφής, όπως το χαρακτηρίζουν.

«Αυτές τις μέρες», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δερμιτζάκης, Μαίρη Διακάκη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Σταθάκης, «ξεκινά η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω σε θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο. Με τη μέθοδο καταστροφής που επιλέχτηκε, δημιουργείται σοβαρό ζήτημα περιβαλλοντικής ασφάλειας από ενδεχόμενο ατύχημα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται εν πλω εξουδετέρωση χημικών όπλων με τη μέθοδο της υδρόλυσης, όπως έχουν επισημάνει επιστημονικοί φορείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε έγκαιρα το θέμα με δηλώσεις βουλευτών και Νομαρχιακών Επιτροπών του, αλλά και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής με επίκαιρη επερώτηση που συζητήθηκε στις 11/4/2014 κατά την οποία ζητήσαμε ματαίωση της όλης επιχείρησης, έστω και την ύστατη ώρα.

Δυστυχώς η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία ούτε στις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων βουλευτών, ούτε στις διαμαρτυρίες του λαού, των φορέων, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας της Κρήτης που εκφράστηκαν με μεγάλα συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις, κόντρα στο γενικότερο  κλίμα ηττοπάθειας και ματαιότητας των αγώνων και στη τακτική αποσιώπησης του θέματος από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός  Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ούτε αξιοποίησε την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. για να ακυρωθεί η καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, δεν ενημέρωσε έγκυρα και πειστικά την ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε διασφάλισε ότι θα υπάρξουν οι ελάχιστες εγγυήσεις και παρατηρητές εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στη διαδικασία της καταστροφής των χημικών όπλων.

Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ευθύνη της επιχείρησης καταστροφής των χημικών έχει αναλάβει αποκλειστικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με την εμπλοκή της Ναυτικής Βάσης της Σούδας στην Κρήτη, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, δήλωσε ότι το "Cape Ray" πλέει σε διεθνή ύδατα χωρίς να δηλώνεται το ακριβές στίγμα και ότι η διάρκεια της εξουδετέρωσης των χημικών μπορεί να επηρεαστεί από τον καιρό. Όπως έχει καταγγελθεί, ακόμα και μικρός κυματισμός αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και διαρροής χημικών στη θάλασσα και η διαδικασία θα πρέπει να διακοπεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη διακοπή του πειράματος της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, όπως την παλλαϊκή πανελλαδική κινητοποίηση των κινημάτων που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11/7 (σ.σ. σήμερα) στο Σύνταγμα  με σύνθημα "Χημικά-Σκουριές-Ακτές. Συμβαίνουν τώρα! Μαζί τα σταματάμε τώρα!", και θα κορυφωθεί με τον αποκλεισμό της Βάσης της Σούδας στις 19-21/7/2014.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας που, ενώ στηρίζει το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και το εμπόριο όπλων κάθε είδους, έρχεται "κατόπιν εορτής" - αφού έχουν ξεσπάσει αιματηροί εμφύλιοι πόλεμοι, γενοκτονίες και στρατιωτικές επιχειρήσεις με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγες - να απαιτήσει την κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής».

Και οι βουλευτές καταλήγουν στο κάλεσμά τους: «Λέμε όχι στην υδρόλυση των χημικών εντός της μεσογειακής λεκάνης. Υπάρχουν λύσεις περιβαλλοντικά αποδεκτές και οι χώρες της Μεσογείου θα έπρεπε να έχουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση. Υπό τις σημερινές συνθήκες η μόνη αποδεκτή επιλογή είναι η διακοπή του "πειράματος" και η ασφαλής καταστροφή των χημικών εκτός Μεσογείου με ευθύνη των χωρών παραγωγής και εμπορίας τους».

Από την άλλη σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εξουδετέρωση των χημικών, με παραπλέοντα πολεμικά και εμπορικά πλοία να προδίδουν το στίγμα τους και τις κινήσεις τους.

«Δίνουμε μάχη για να περάσει στο Ευρωκοινοβούλιο»

Τα προσκόμματα που θέτουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να παραπεμφθεί στις καλένδες το θέμα της καταστροφής των χημικών καταγγέλλει, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Είπε ωστόσο ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και ότι τη Δευτέρα το απόγευμα που θα δοθεί η μάχη θα υπάρξουν οι εξελίξεις που ελπίζει να μην είναι σε βάρος των Ελλήνων.

Ευ. Καλλινίκου: «Ζητώ συνάντηση με τον πρωθυπουργό»

Επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενου ατυχήματος πάνω στο "Cape Ray" ζητά με επιστολή-έγγραφο διαμαρτυρίας που κατέθεσε η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου, η οποία πρωτοστατεί σε μία σειρά δράσεων.  

Το έγγραφο, που υπογράφουν και άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης και πρόκειται να κατατεθεί και στην Κεντρική Ένωση Δήμων, υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Παράλληλα θα αποσταλεί προς τις πρεσβείες των χωρών που εμπλέκονται με την υπόθεση, ενώ θα ζητηθεί και συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Ξεφόρτωσαν την πολιτική προστασία χωρίς πόρους και γνώση στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο», δήλωσε η δήμαρχος στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Β. Πισσίας: «Θα βγούμε στ' ανοικτά σύντομα για να σπάσουμε τη σιωπή»

Συντονίζουν τις δράσεις τους και οι φορείς των Χανίων με τον αποκλεισμό της βάσης της Σούδας, την έξοδο προς τη Μεσόγειο των αλιέων και των ακτιβιστών, την εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των τουριστών που βρίσκονται στο νησί.

«Θα βγούμε σύντομα στα ανοιχτά. Στόχος μας είναι η επικοινωνιακή ένταση και κατ' επέκταση το άδοξο τέλος αυτού του πειράματος, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξηγήσεις στους πάντες πλέον», είπε στο Ράδιο 9,84 στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής με τον Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας.

Ν. Λυγερός: «Εάν υπήρχε ΑΟΖ δε θα αντιμετωπίζαμε τέτοιο πρόβλημα»

Την άποψη ότι δε θα αντιμετωπίζαμε τέτοιο πρόβλημα εάν είχε οριοθετηθεί η ΑΟΖ εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο καθηγητής Νίκος Λυγερός.

Επανέλαβε ότι δε θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη δυτικά της Κρήτης καθώς η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε στρατιωτική και πρόσθεσε ότι το αυτονόητο θα ήταν έστω και προληπτικά των μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Συλλαλητήριο για τα χημικά και τις Σκουριές σήμερα στο Σύνταγμα

Συλλαλητήριο ενάντια στην καταστροφή των χημικών αλλά και στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό οργανώνεται απόψε στις 20:00 στην πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα "Χημικά - Σκουριές - Ακτές. Συμβαίνουν τώρα! Μαζί τα σταματάμε τώρα!".

Την κινητοποίηση συνδιοργανώνουν το Συντονιστικό Επιτροπών Πρωτοβουλίας Κατά της Καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού και το Πανελλήνιο Δίκτυο Ακτές "Ώρα Μηδέν". 

Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Μελίνα Κανά, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ν. Τουλιάτο, Παντελή Θαλασσινό, Νένα Βενετσάνου, Κώστα Λειβαδά και παραδοσιακή μουσική.

Σχόλια