Ειδήσεις

Αμερικανίδες φοιτήτριες διδάσκονται μαθήματα στην Κρήτη

Στα γραφεία του Ομίλου της "ΚΡΗΤΗ TV", της "Ν. Κρήτης" και του Ράδιο 98,4 βρέθηκαν χθες φοιτήτριες από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με τον πρόεδρο, καθηγητή στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Drexel, Θεόδωρο Κατερινάκη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Drexel, το οποίο διευθύνει η Ηρακλιώτισσα δρ Μαρία Χναράκη, ο κ. Κατερινάκης συνόδευσε τις φοιτήτριες Αρχιτεκτονικής Tara Gangwar, Ψυχολογίας Jessica Rafalko και Διοίκησης Επιχειρήσεων Amanda Psyhojos.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" για τους λόγους της επίσκεψης αυτής, αλλά και για τα μαθήματα που παρακολουθούν στην Κρήτη με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης οι Αμερικανίδες φοιτήτριες, ο κ. Κατερινάκης τόνισε: «Τα παιδιά διδάσκονται τέσσερα μαθήματα στο νησί. Ένα Ανθρωπολογίας, ένα Ιστορίας και Οικονομίας, ένα Γλώσσας και ένα Διεθνών Σχέσεων. Και στα πλαίσια αυτά θέλουμε οι φοιτητές να έχουν άμεση εμπειρία απ' όλες τις δραστηριότητες του νησιού και βεβαίως επειδή είναι Αμερικανοί να δουν τι συμβαίνει με την κάλυψη των νέων και γι' αυτό ήρθαμε και στον όμιλό σας εδώ, με τον οποίο πάντοτε είχαμε μια καλή συνεργασία. Και βέβαια μεταξύ των άλλων, οι φοιτητές που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα ενδιαφέρονται για τη σημασία της διαφοράς της εικόνας από την πραγματικότητα ορισμένες φορές».

Ο κ. Κατερινάκης θεωρεί ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό φέτος υλοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά. «Έχουμε και δύο νέες εκδόσεις», λέει, «που είναι επίσης πολύ σημαντικές. Η μία είναι ένα βιβλίο που αφορά τις εκδηλώσεις των φοιτητών στην Αμερική και εκδόθηκε από την κ. Χναράκη. Κι ένα δεύτερο, ένα DVD επιχειρηματικότητας, που συμπεριλαμβάνει δέκα ελληνικές επιχειρήσεις εξωστρεφείς, μεταξύ των οποίων και τέσσερις κρητικές, οι οποίες πήγαν στην Αμερική για να διδάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις διεθνείς αγορές».

Σημαντικό πρόγραμμα

Αναφερόμενος στη σημασία του εν λόγω προγράμματος, ο καθηγητής Θεόδωρος Κατερινάκης λέει: «Το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς και μόνο ένας χώρος διακοπών. Και ότι υπάρχει εκπαίδευση με βάση τη γενικότερη παράδοση που έχει η Κρήτη. Και το δεύτερο είναι μέσα από αυτό το πρόγραμμα να διαψεύσουμε αυτό το στερεότυπο που λέει πως η χώρα είναι σε μια κοινωνική κατάσταση που δεν μπορεί να δεχτεί τίποτα. Και αντίθετα με την εμπειρία που έχουν εδώ οι φοιτητές, να τους δείξουμε ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει».

Καταλήγοντας, ο κ. Κατερινάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας τόπος εκπαίδευσης με δίδακτρα για τους ξένους, ώστε οι Έλληνες να μην έχουν δίδακτρα. «Είναι ενδεικτικό ότι στην Κρήτη γίνεται η μεγαλύτερη πρακτική φοιτητών από τη Φιλαδέλφεια μετά την Ινδία σε όλο τον κόσμο».

Το μοναδικό για τα ΑΕΙ των ΗΠΑ πρόγραμμα Νέων Ελληνικών Σπουδών υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο Drexel με τάξεις που ξεπερνούν τις 140 εγγραφές ανά ακαδημαϊκό έτος.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια